Artikeln innehåller annonslänkar

1 av 2 Foto: Lexington, Klippan
2 av 2

Elegant, enkel och evig – så inreder du i New England-stil

Vi får aldrig nog av den krispiga, blåvita östkuststilen som andas hav, himmel och rustika trämöbler. Här får du alla nycklarna du behöver för att New England-styla ditt hem.

Elegant, enkel och evig – den så kallade New England-stilen med sin ombonade och samtidigt rena känsla verkar vara här för att stanna. Kanske beror dess popularitet på att vi nordbor har lite extra lätt att ta till oss det som är naturnära, avslappnat och utan krusiduller.

Så ser New England-inredningen ut

– För oss svenskar representerar New England-stilen ofta den snitsiga sidan av USA och den för tankarna till stilikoner som Jackie Kennedy och det glamorösa South Hampton. Samtidigt finns det många likheter med skandinavisk heminredning. Det är mycket luft, ljus och trä men det är inte alls lika lantligt som här, utan betydligt mer lyxigt och storslaget, säger Charlotte Pettersson, inredningschef på interiörmagasinet Sköna Hem.

Stilen, som har rötterna i den amerikanska östkusten, känns hemtam och avslappnad men ändå lite annorlunda och mycket lyxigare. Den är ett uttryck för den amerikanska framgångsdrömmen och ett drömliv där ”avslappnad lyx” är ledstjärnan.

Stora soffor, sköna kuddar och maritima inslag är typiska för New England-stilen i inredningen. Foto: Lexington

New England-stilen andas avkopplande samtal i komfortabla och väl tilltagna soffor med sköna kuddar att luta sig tillbaka mot. Skönt häng på spatiösa verandor inredda med stora däckstolar och rottingfåtöljer. Och förstås vila i jättesängar bäddade med krispiga lakan av yppersta kvalitet.

Lexington–vd:n om kärleken till New England-stilen

Den här inredningsstilen förknippas ofta med ståtliga sommarhus med utsikt över hav och milsvida stränder. Men att de marina inslagen är ett måste är lite av en missuppfattning framhåller Kristina Lindhe, som grundat livsstilsföretaget Lexington och sedan många år ständigt återvänder till favoritstaden East Hampton i New England.

Kristina Lindhe, grundare och VD på Lexington. Foto: Lexington

– Stilen fungera minst lika bra utan nautiska detaljer, vilket inte minst syns i storstäder som Boston. Min förkärlek för den amerikanska östkuststilen började med min fascination för arkitekturen, lanskapen och atmosfären.

För en skandinav upplevs de amerikanska interiörerna som gedigna, lyxiga och generösa. Det är en slitstark och kravlös stil som är lätt att gilla och ta till sig. Den är fräsch, och mixar det skavda och ärvda med det naturliga och nya. Och färgskalan är enhetlig utan alltför mycket oroliga mönster. Trender kommer och går, men det här är en designstil som kommer att bestå, säger Kristina Lindhe.

LÄS MER: Åsa Ingrosso om de vanligaste inredningsmissarna och hur man får till hennes stil ”hotel chic” 

7 nycklar till New England-stilen – shoppa dina favoriter direkt i artikeln

1. Mörka träslag 

Pall i massivt mangoträ från Ellos Home.

Mörka träslag som för tankarna till tjärade skepp dominerar på möbler och golv. Det ger djup och elegans och blir en fin kontrast till de vita väggarna, som den här pallen från Ellos Home. Mer info – köp här (länk till Ellos). 

2. Stjärnor – ett vanligt motiv 

Örngott med stjärna från Jotex.

Stjärnor smyger sig in stjärnor lite här och var i New England-stilen. De kan vara små och diskreta eller ta plats och sätta tonen. Här ett örngott med stjärna i klassiskt New Englandblått. Mer info – köp här (länk till Jotex). 

3. Gå loss med mycket textilier

Ullpläd Olle från Klippan.

Mycket textilier skapar en ombonad och skön känsla. Gå loss på plädar, lyxigt bäddlinne, gosiga täcken, stora mattor och prydnadskuddar. Som de här ljuvliga ullplädarna från Klippan. Mer info – köp här (länk till Nordic Nest). 

4. Blått och vitt

Handdukar från Lexington.

Basfärgerna vitt och blått skapar en fräsch och slitstark känsla. Ett tips är att välja mjukare vita nyanser än kritvitt, gärna med en dragning mot gult eller grått. Blått i alla tänkbara nyanser som påminner om hav och himmel är ett självklart inslag. Här härligt ljusblått på lyxiga handdukar från Lexington.  Mer info – köp här (länk till Lexington). 

5. Ränder

Ekologiska påslakan från H&M Home.

 

New England-stilen genomsyras av ränder på längden och tvären. De finns på kuddar, dukar tapeter och sänglinne. Kryp ner i mjuka ekologiska bomullslakan med stilren rand. Mer info – köp här (Länk till H&M Home). 

6. Marina inslag och detaljer

Ljuslykta i glas och mässing från House Doctor.

I Sverige förknippar vi ofta stilen med nautiska inslag som mässing, signalflaggor, ljuslyktor och fyrar. Samtidigt fungerar inredningsstilen också utmärkt i stan. Smyg in en mysig ljuslykta i glas och mässing från House Doctor så har du en bra start på stilen. Mer info – köp här (länk till Ellos). 

LÄS MER: Duka som ett proffs – stylistens bästa tips för festen

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + solskydd & necessär för endast 199 kr. Köp nu!