Designmöbler – så ser du skillnad på äkta klassiker och olagliga kopior

Designklassiker är klassiker av en anledning, och de kostar därefter. Många lockas att köpa billiga versioner av de ikoniska möblerna på nätet. Men hur vet man egentligen om det är en äkta designmöbel eller en kopia? Vi reder ut begreppen kring den olagliga handeln med möbelkopior.
Omsättningen av "Gucciväskor" och "Eamesmöbler" är enorm. Människans begär efter lyx och exklusiva varumärken kan aldrig underskattas.

Kanske trodde du att den billiga Eamesstolen du köpte var ett original, eller så var du fullt medveten om att det var en kopia men var glad över att få en så fin möbel till fyndpris. Vi är många som gärna skulle ha en designklassiker hemma, och det är lätt att frestas av lågprisvarianterna på webben. Men nu när säljarna faktiskt dömts för brott blir det lite som att köpa stöldgods.

I oktober i fjol dömde Stockholms tingsrätt de två aktiva männen bakom nätshoppen Designers Revolt till fängelse i ett och ett halvt år och skadestånd på närmare 27 miljoner kronor, vilket är det hårdaste straffet som utdelats för piratkopiering i en svensk domstol. Därmed gjorde rättsväsendet en tydlig markering kring den omfattande handeln med kopierade designklassiker.

Designers Revolt är långt ifrån det enda företaget som sålt designkopior via brevlådeadress och server i Storbritannien. Några är fortfarande aktiva, men även deras tid är utmätt. Sedan i somras gäller 70-årsgränsen på upphovsrätten också i Storbritannien, och senast 2020 ska de sista designkopiorna ha sålts ut.

Debatten har rasat i landet allt sedan Samantha Cameron, den dåvarande premiärministern David Camerons fru, 2011 blev påkommen med en nyköpt kopia av bröderna Castiglionis ikoniska Arcolampa. Till dem som agerat för en lagändring hör formgivaren Tom Dixon, vars företag drabbats hårt av piratkopiering.

Arco av Achille och Pier Giacono Castiglioni, Flos.

Därmed är det inte sagt att kopior och plagiat nu försvinner från jordens yta. Omsättningen av "Gucciväskor", falska Rolexklockor och Kinatillverkade Eamesmöbler är enorm.

LÄS MER: Därför ska du inte köpa piratkopior (det kan till och med vara hälsofarligt!)

Under 2011 uppskattade Internationella handelskammaren (ICC) att det varje år handlas med piratkopierade varor till ett värde överstigande 650 miljarder amerikanska dollar. Människans begär efter lyx och exklusiva varumärken kan aldrig underskattas.

[adSpace placement="manual"]

Men hur vet du om lampan eller stolen som du köper är original?

Somliga kopior är uselt gjorda, andra är svåra att skilja från originalen. Priset ger dock ofta en tydlig vink – ligger det långt under originalets bör du bli misstänksam. Vill du vara säker, ta kontakt med producenten eller en välrenommerad återförsäljare.

 

Takkrona av Gino Sarfatti, Flos.

Shoppa Flos ikoniska takkrona direkt här på Damernas Värld!

KLICKA PÅ PLUSSET I BILD ELLER PÅ PRODUKTERNA FÖR ATT HANDLA. UTCHECKNING SKER MED KLARNA

FLoS

 

Vad som efter flera ekonomiskt lyckosamma år fällde Designers Revolt var att adressen i Storbritannien mest var en täckmantel, då ungefär 80 procent av kunderna har funnits i Sverige.

Ett av de tydliga bevisen för den svenska kopplingen, och det som blev början till slutet för det nätbaserade företaget, var det tillslag som polisen gjorde mot företagets lagerlokal i Älvkarleby i maj 2014. I beslagsprotokollet antecknas piratkopior av bland annat 54 Äggetfåtöljer, närmare 200 Eamesstolar, 288 golvlampor av Arne Jacobsen, 299 PH-lampor, 229 Y-stolar, 51 träapor av Kay Bojesen och 99 Sarfattilampor.

Samtliga möbler var tillverkade i Kina, utan tillåtelse från de upphovsrättsliga ägarna. På kontoret i Uppsala beslagtogs datorer och ekonomiska rapporter. Kunderna, framgår det av de långa adresslistorna, finns runt om i landet.

Och precis som med Samantha Cameron i England handlar det inte om att kunderna inte har råd, det finns gott om välbeställda svenskar i registret. Om dessa handlat piratkopior av obetänksamhet eller snålhet berörs dock inte under rättegången.

Vilstol, LC 4, Le Corbusier, Cassina.

Att köpa ett Eamesplagiat på nätet eller ta hem en kopierad Gucciväska från semestern är inte olagligt – att sälja dem vidare är däremot ett brott i flera länder. I Frankrike är även innehav av piratkopior strängt förbjudet, och i Italien riskerar konsumenter böter på upp till 95 000 kronor om de ertappas med att köpa eller importera förfalskade varor.

I rättssalen, som jag besöker vid några tillfällen under den tio dagar långa rättegången, finns också advokater som representerar företagen som utsatts för kopieringen. Italienska Cassina och Flos, schweiziska Vitra samt en lång rad danska producenter – Fritz Hansen, Carl Hansen & Søn, Louis Poulsen, Fredericia, Erik Jørgensen, Gubi och Rosendahl Design Group – och för alla dessa är rättegången viktig.

 

Apan av Kay Bojesen, Rosendahl Design Group.

Shoppa Kay Bojesens klassiska träapa direkt här på Damernas Värld!

KLICKA PÅ PLUSSET I BILD ELLER PÅ PRODUKTERNA FÖR ATT HANDLA. UTCHECKNING SKER MED KLARNA

Kay Bojesen

Åklagaren menar att Designers Revolt sålt kopior för många miljoner, vilket heller inte förnekas. Och reklamen med sloganen "we just started a revolution", som till i höstas syntes på webbplatsen, känns alltmer avlägsen ju mer verksamheten blottläggs i rättssalen.

Försvarets argumentation är också defensiv. Deras klienter, menar advokaterna, har handlat i god tro. De har förlitat sig på jurister som hävdat att verksamheten inte strider mot svensk lag då den bedrivs från Storbritannien. Men, som tingsrätten skriver i sin dom, den omständigheten att Lennart Nyberg med partner tycks ha haft en felaktig uppfattning om verksamhetens laglighet kan inte frita dem från ansvar. Verksamheten har varit brottslig.

[adSpace placement="manual"]

Lennart Nyberg själv har i andra sammanhang varit mer offensiv. Vid ett tillfälle, då jag deltog i en paneldebatt om designkopior på möbelmässan i Stockholm, hävdade han från publikplats att hans företag gjorde mänskligheten en tjänst. Det är folks rättighet, menade han, att få köpa designklassiker med låg prislapp.

Men om tillgång på god design är en mänsklig rättighet eller inte berörs inte heller i rättssalen.

Y-stolen av Hans J Wegner, Carl Hansen & Søn. Foto: Per Knudesen

Lennart Nyberg med partner dömdes för brott mot upphovsrättslagen och för varumärkesintrång. Till skadeståndet på närmare 27 miljoner kronor tillkommer rättegångskostnader på runt 600 000 kronor som de, tillsammans med Lennart Nybergs hustru, ska betala. Därutöver ska Nyberg betala sju miljoner kronor till staten, och bolaget betala drygt 15 miljoner kronor till staten.

LÄS MER: Därför kan en designerväska vara en bättre investering än en aktieportfölj

Domen är överklagad till Svea hovrätt, och när målet är avgjort där kommer de danska och italienska producenterna att göra anspråk på ytterligare cirka 90 miljoner kronor i skadestånd. Det skadeståndet kommer att bli föremål för en ny rättegång i tingsrätten.

Ägget av Arne Jacobsen, Fritz Hansen.

"Revolutionen" från Designers Revolt är definitivt stoppad. Men det pyr likväl både här och där. Möjligen får Lennart Nyberg rätt i att kampen mot kopiorna på lång sikt är dömd att misslyckas – 3 D-skrivare och den digitala explosionen gör det allt svårare att hindra varumärkesintrång och olaglig spridning.

Men formgivarnas och producenternas försvar av upphovsrätten kommer också att fortsätta. Med domen i Stockholm och lagändringen i Storbritannien har de vunnit en viktig delseger.

Av: Dan Gordan

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxig hudvård från Emma S för endast 199 kr. Köp nu!