Är citronvatten verkligen nyttigt?
Är citronvatten verkligen nyttigt?

Citronvatten – hur nyttigt är det egentligen? Vi har svaret!

Var och varannan dag kan man läsa om hur nyttigt det är att dricka citronvatten. Men vad är egentligen sant? Kan man till exempel få bättre hy genom att starta dagen med ett glas citronvatten och kan den sura drycken rentav göra oss piggare? Vi reder vi ut vad som är sant och inte om citronvatten med hjälp av kostexperten Karin Magnusson.

Är det bra att dricka citronvatten på morgonen?

– Ja, framförallt för att det är gott plus att jag tror att det ofta leder till att man äter en bättre frukost om man gett sig själv en sån ”hälsostart” på morgonen. Citron innehåller också antioxidanter (främst skalet, så ta gärna med det) och eftersom det är surt gör det att det glykemiska indexet på det du äter samtidigt eller direkt efter blir lite lägre, säger Karin Magnusson.

Kan citronvatten öka förbränningen (som leder till viktnedgång)?

– Vet att man i någon studie sett minskad fettinlagring hos möss när de fick ämnen som finns i citronskal – men att det skulle ha effekt på förbränning hos människor, nej, det tror jag inte.

Får man finare hy av citronvatten?

– Om du förutom att dricka citronvatten äter bra mat med mycket grönt och undviker snabbmat, snacks och läsk så kan nog huden förbättras!

LÄS OCKSÅ: Fin hy medan du sover – här är nattmaskerna som får bäst i test

Kan citronvatten göra oss pigga?

– Det är nog smaken i så fall som får dig att piggna till.

Balanserar citronvatten ph-värdet?

– Nä, kroppen är smart och har flera mekanismer för att pH-värdet ska ligga på rätt nivå. Att dricka citronvatten hjälper alltså inte.

Kan det stärka immunsystemet?

– Citron (och andra citrusfrukter) innehåller mycket antioxidanter så absolut kan man säga att det stärker immunförsvaret.

Kan citronvatten ”rensa kroppen”?

– Att äta väldigt nyttigt under en period tror jag är superbra, men att enstaka livsmedel, som exempelvis citron, skulle ha förmågan att rensa ut ”gifter” och ”slaggprodukter” tror jag inte ett dugg på.

LÄS OCKSÅ: Nyfiken på detox? Här hittar du allt du behöver veta

Underlättar citronvatten matsmältningen?

– När man ätit stora mängder av fet och tung mat så kan det kännas fräscht att stoppa i sig citron, mynta, ingefära eller något liknande. Tror dock mer att det är en psykologisk effekt, men den är ju inte att förringa!

Kan det öka förbränningen?

– Vet att man i nån studie sett minskad fettinlagring hos möss när de fick ämnen som finns i citronskal – men att det skulle ha effekt på förbränning hos människor, nä, det tror jag inte.

Minskar citronvatten inflammationer?

– Nä! Men om man UPPLEVER att det gör det, eller att det har någon annan positiv effekt (oavsett om det är vetenskapligt bevisat eller ej) – så drick på!

LÄS OCKSÅ: Citron kan rädda dina skor från slitage, här kan du läsa hur!