Artikeln innehåller annonslänkar

När Petra är programledare har hon full koll på allt. Privat är det lite annorlunda... Den 27 augusti leder hon Kristallen-galan på TV4.
När Petra är programledare har hon full koll på allt. Privat är det lite annorlunda... Den 27 augusti leder hon Kristallen-galan på TV4. Foto: Jessica Gow/TT / Jessica Gow

Bokaktuella Petra Mede om sitt försök att leva som Marie Kondo

Petra Mede, bokaktuell med självbiografin Skam och högmod i Sävedalen, och som programledare för TV-priset Kristallen, har försökt finna lugnet genom att leva efter ordning-och-reda-gurun Marie Kondos tips. Men i en specialskriven DV-krönika berättar Petra att resultatet inte blev riktigt som hon hade tänkt sig...

Det jag kommer att ha gjort mest här i livet, när det är dags att kasta in handduken, är att flytta saker från en plats till en annan. Så meningslöst.

Så fort jag slutar plocka blir det kaos. Det är en ständig kamp mot förfallet. Jag blir aldrig klar. Det finns en nåd i allt det ordnade, sjunger Jonathan Johansson. Jag vill dit. Till nåden och friden. Så att jag kan börja ägna mig åt det riktiga livet. Inte hålla på med det här ändlösa plockandet. Det är tröstlöst. 

Då kommer plötsligt hon in i mitt liv. Där, i en kompis bokhylla har hon stått i tio år. Hon, Marie Kondo, kvinnan som är bäst i hela världen på att hålla ordning. Konsten att städa. Jag tar ner boken och läser på baksidan: ”Hur vi skapar harmoni i våra liv genom att ta kontroll över de saker vi omger oss med”. Jag börjar bläddra. ”Städa en gång, men gör det ordentligt”, ”Utse en plats för varje sak”. Hur har jag kunnat missa det här. ”Finn lyckan i ett städat hem.” Ja! Ja! Ja! Jag är med dig Marie. 

Petra Mede: programledarproffs, skådespelare och nu även författare. Foto: Tobias Regell

Marie lever ett liv som är väsensskilt från mitt. När hon kommer hem på kvällarna har hon en rutin där nycklar, kläder, kvitton och skräp hamnar på varsin specifik plats. Inom loppet av fem minuter har hon även fått på sig hemmakläder, dragit ned rullgardinen, bäddat upp sängen och lagat en kopp te som hon sitter med i handen i soffan och bara njuter av livet. Hon sitter där med tekoppen och kontemplerar och tänker att livet är ... ja vad kan hon tänka om livet månntro? Stora tankar förmodligen. Som ger henne harmoni.

LÄS OCKSÅ Agnes: ”Min paus handlade om att förstå vem jag är” 

I fem veckor nu har jag rensat ut halva mitt bohag. Lägenheten ser nästan ut som de gör på alla mäklarbilder. Det är så snyggt. Jag älskar det. Det finns en renhet, enkelhet. Jag går omkring och bara njuter. Det finns absolut inget som behöver flyttas på. Allt är perfekt. Efter några minuter har jag njutit klart. Jag kokar en kopp te, jag som aldrig brukar dricka te. Uppkrupen i soffan tittar jag nöjd ut över vardagsrummet. Nu ska jag börja tänka över livet. Kom, alla stora filosofiska tankar! Jag är redo. Den första tanken som kommer är frågan om varför vi finns. Den är inte så behaglig märker jag. Den andra tanken handlar om huruvida det finns någon mening med tillvaron. Den tanken är inte heller någon höjdare. Sen kommer ingen mer tanke. Däremot en rejäl skopa livsångest. Lustigt. Det såg ju så mysigt ut för Marie, där med filten, i soffan. Vad var det hon satt och tänkte på månntro? 

Jag reser mig upp och går mot bokhyllan. Jag tror jag ska ställa böckerna i en annan ordning. Jag börjar så sakta plocka ner några, sätter upp andra. Plockeliplock. Plockeliplock. Ett lugn sprider sig inom mig. Jag vill bara fortsätta plocka. Hit och dit, i all evinnerlighet. Ångesten att bli klar visade sig värre än tröstlösheten i att inte bli det. Sisyfos var lycklig.

Här kan du läsa mer om och köpa Petras bok. 

Skam och högmod i Sävedalen av Petra Mede släpps den 19 augusti.

 LÄS OCKSÅ Hanna Widell: ”Jag tänker att livet börjar på riktigt vid 40” 

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxigt kit från Clarins. Köp nu!