Foto: Christopher Hunt

Maria Sveland: "Jag är faktiskt ganska bra på att vara glad"

Maria Svelands debutroman Bitterfittan fick hela Sverige att prata om jämställdhet, och nu kommer den efterlängtade uppföljaren. Vi pratar feminism, varma bad och långluncher med författaren som – boktiteln till trots – är långt ifrån bitter.

Skärpt, ödmjuk, vass och modig – författaren Maria Sveland kan beskrivas med otaliga adjektiv. År 2007 gav hon ut den omdebatterade romanen Bitterfittan som snabbt seglade upp på Europas topplistor och skapade en färgstark jämställdhetsdebatt.

I dag, när feminism äntligen är mer norm än normbrytande och budskapen inte bara läses i böcker utan även på plagg som vandrar längs modehusens catwalks, känns omvärlden mer än redo för en uppföljare.

Bara för att Sverige är ett av de mest jämställda länderna betyder det inte att vi är jämställda.

Perfekt då att Bitterfittan 2 – om livet efter en skilsmässa – precis kommit ut. Maria Sveland har förvaltat arvet från 1970-talets feministiska litteraturikoner och förvandlat det till moderna romaner som för läsaren genom livets vardagliga händelser och synliggör de normer som vi växt upp med och lever i än i dag – allt med mycket humor och värme.

Vi har träffat Maria Sveland i hennes hemtrevliga lägenhet på Södermalm i Stockholm och talat om allt från hennes feministiska uppvaknande till tjuvåkning på tunnelbanan och sexiga kimonor.

Blus och byxor, Acne. Armband, Ebon Li. Sneakers, Rodebjer.

Varför började du skriva Bitterfittan?

– Jag hade jobbat på Sveriges Radio och SVT i många år, främst på samhällsredaktionen. Efter ett tag började jag känna att det alltid var någon som stod bakom min axel och tyckte att det jag ville göra program om var för personligt, argt eller ointressant. I samma veva fick jag mitt första barn och upplevde att allt det där fina pratet om jämställdhet var mycket lättare i teorin än i praktiken. Tankarna snurrade i mitt huvud, och till slut började jag fundera på att skriva en bok om det.

Vad skulle du göra om du var politisk makthavare i Sverige för en dag?

– Som första åtgärd skulle jag fixa löneskillnaderna mellan kvinnor och män. Kvinnor tjänar i snitt 5 000 kronor mindre än män varje månad, och det får ju konsekvenser i ett livsperspektiv, med kvinnor som blir fattigpensionärer och inte klarar sig eller inte kan frigöra sig från en relation på grund av pengar. Jämställd ekonomi är en grund för att vi ska kunna leva feministiskt.

 

Stå upp för jämställdheten – shoppa Efva Attlings coola t-shirt ”Feminists take no shit!” direkt här på Damernas Värld!

KLICKA PÅ PRODUKTERNA FÖR ATT HANDLA. UTCHECKNING SKER MED KLARNA.

efva attling tshirt

 

Vad var ditt drömjobb när du var liten?

– Jag ville bli allt möjligt. Som åttaåring ville jag bli Carola, en annan period drömde jag om att bli affärskvinna i New York med pumps och blå mascara. Lite senare ville jag blir journalist eller författare ...

Vilken låt brukar du sjunga i duschen?

– Det går i perioder, men Que sera, sera med Doris Day var den jag sjöng på senast. Jag skriver om den i Bitterfittan 2, det kan nog vara därför.

Finns det stunder du helst upplever ensam?

– Gud ja! Jag längtar konstant efter ensamhet och tystnad. Jag älskar att åka till mitt lilla torp och isolera mig en helg, och sitta och skriva ensam. Jag älskar att promenera ensam och tänka.

[adSpace placement="manual"]

Vilken bok önskar du att du hade skrivit?

Susan Faludis Backlash: kriget mot kvinnorna, den är ett riktigt mästerverk. Fantastisk research, smarta iakttagelser och språk. En jätteviktig första feministisk bok som jag läste när jag var omkring 17 år. Den var lite av en ögonöppnare för mig.

Vilken är den största missuppfattningen om dig?

– Att jag är väldigt tuff och hård.

Hur känner man sig efter en lunch med dig?

– Haha ... Jag vet inte. Mätt, hoppas jag? Och bubblig och glad. Jag älskar långa luncher men hatar att jag så sällan har tid med dem. Det är underbart när det finns tid för samtalet att pendla mellan högt och lågt. När jag blir pensionär ska jag äta långluncher med mina vänner fem dagar i veckan.

Maria Sveland har aldrig tvekat att säga vad hon tycker och tänker, och det tackar vi för. Kavaj, Mango. T-shirt, Ida Klamborn. Byxor, Zara. Solglasögon, Gucci. Smycken: Liga Design, Hvorslev Swedish Jewelry, Emma Israelsson.

Vilken film har du sett flest gånger?

Sound of music och Ömhetsbevis. Gråter hejdlöst till båda.

Vilken är din paradrätt?

– Eftersom jag har tre barn blir det oftast vardagsmat. Det ska gå snabbt, vara funktionellt och alla ska gilla det. Men när jag inte har barnen och har lite tid över tycker jag att det är väldigt kul att laga mat. Då lagar jag gärna blinier. Ryska blinier med löjrom och crème fraiche.

Vilken talang skulle du helst vilja ha?

– Jag skulle vilja kunna dansa riktigt bra. Jag tant-, tok- och skojdansar. Roligt, men inte snyggt.

LÄS OCKSÅ: Brunch med beautyfoods – godaste recepten (som också gör dig snyggare!)

Vad tycker du är sexigt hos andra?

– Kunskap och politiskt engagemang i kombination med humor är väldigt sexigt. En person som kan mycket, tycker och tänker går hem hos mig.

Vad får du aldrig nog av?

– Varma bad, det är så himla välgörande om du behöver en quickfix och ska gå på fest, är hjärtekrossad eller om du bara är jättetrött och har haft en tuff dag. Det fungerar i alla lägen – för och mot allt.

Vad är det bästa med dig?

– Jag är faktiskt ganska bra på att vara glad, trots att jag inte har någon särskild anledning, haha. Jag har kommit på att jag i grunden är en väldigt glad människa. Jag blir så klart ledsen ibland, men det är väldigt sällan jag deppar ihop helt, och det är jag glad över.

[adSpace placement="manual"]

Hur uppmuntrar du dig själv vid motgångar?

– Det finns otroligt många fantastiska kvinnliga författare som blivit skammade genom historien, exempelvis Kerstin Thorvall. Man baxnar ju när man tänker på vad de genomgått, men tanken på den äldre generationen och deras historia kan vara uppmuntrande när det blåser snåla vindar.

Vilka grupper har du fått mest kritik av?

– Det har varit alla möjliga, men främst liberala kvinnliga ledarskribenter eller krönikörer. Vissa var nästan som besatta ett tag. De tyckte att jag gnällde, på grund av den liberala idén om att det är upp till var och en att fixa sin egen jämställdhet. "Kom inte här och gnäll. Om du är missnöjd med din relation, gör slut då" och "hur kan du gnälla när vi kvinnor i Sverige har det så bra som i dag". Men om kvinnor på 1920-talet hade sagt "vad bra, nu har vi fått rösträtt, nu kan vi sätta oss ner och börja sticka igen", då hade vi aldrig nått någon framgång. Det finns fortfarande saker kvar att uppnå, även här i Sverige. Bara för att Sverige är ett av de mest jämställda länderna betyder det inte att vi är jämställda.

 

Vill du också visa att du står upp för jämställdheten? Shoppa Efva Attlings coola t-shirt ”Feminists take no shit!” direkt här på Damernas Värld!

KLICKA PÅ PRODUKTERNA FÖR ATT HANDLA. UTCHECKNING SKER MED KLARNA.

efva attling tshirt

 

Vilken är den vanligaste komplimangen du brukar få?

– Hmm ... Får jag några komplimanger? Det är inte komplimangerna från en uppvaktande man som smickrar mig, jag blir nog gladare när jag får höra från vänner att jag är generös och rolig.

Vad är det bästa med dina vänner?

– Att de är så grymt roliga, kärleksfulla, peppande och smarta. Jag älskar dem så jävla mycket!

Om du hade ett soundtrack till ditt liv, vad hade det varit?

– Det hade nog varit något med Nina Simone eller Hindi Zahra, en fransk-marockansk sångerska vars album Handmade från 2010 är helt sönderlyssnat.

Vilket råd hade du velat ge ditt femtonåriga jag?

– "Älskade vännen, ta det lugnt! Allt kommer att bli bra!"

LÄS OCKSÅ: Victoria Beckhams brev till sitt 18-åriga jag: ”Jag vet att du kämpar”

Vilket är ditt sexigaste plagg?

– Det är en väldigt skön japansk kimono. Svart och stor med broderade blommor. Den känner jag mig väldigt fin i.

Vad är det mest brottsliga du har gjort?

– Att planka på tunnelbanan. Jag gör det inte längre, men under en period när jag var student så ... Jag bodde på Södermalm i Stockholm och pluggade på Dramatiska institutet som ligger på Gärdet, på andra sidan Stockholm. Då kunde det hända att jag plankade ... och inte bara en gång.

Vad är det första du gör i ett hotellrum?

– Jag letar efter ett badkar.

Hur tillbringar du helst en sommarsemester?

– I solen vid havet i Grekland, med en hög böcker vid min sida.

Tio år efter succéboken Bitterfittan kommer nu uppföljaren.

Vilka läser dina böcker?

– Romaner är ju oslagbara ibland, eftersom man kan skildra saker som berör på ett annat sätt, som man inte riktigt kan förklara dokumentärt eller journalistiskt. Det som var fantastiskt med Bitterfittan är ju att den, mot alla odds, blev så brett läst och en bästsäljare. Den lästes av alla hemmafruarna på Solsidan, som jag fick höra hade med den i sin bokklubb och tyckte om den jättemycket. Men det är även jättemånga män som skrivit: "Hej, min flickvän tvingade mig att läsa den här och nu har vi pratat hela natten. Tack, det har gett oss så mycket!" Det gör mig glad.

Berätta något om dig som ingen känner till!

– Haha ... Jag är så sjukt integritetslös, så jag har inga hemligheter. Jag är som en öppen bok. Men för en större allmänhet är det kanske inte så känt att jag älskar att läsa böcker medan jag tar ett varmt bad. Alla mina böcker är vattenskadade efter många långa badläsningar.

Foto: Christopher Hunt

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxigt kit från Clarins för endast 199 kr. Köp nu!