Bianca Kronlöf släpper boken Brev till mannen.
Bianca Kronlöf släpper boken Brev till mannen. Foto: Thron Ullberg / Albert Bonniers förlag

Bianca Kronlöf frågar dig: ”Har du känt dig duktig av att kunna hantera sexistiska män?”

När skådespelaren och komikern Bianca Kronlöf en kväll i våras postade ett inlägg på Instagram där hon adresserade SVT:s dokumentär om den sexövergreppsanklagade komikern Soran Ismael – men även komikerbranschens oförmåga att ta frågan på allvar – då exploderade internet. Alla pratade om inlägget Brev till Soran! Nu släpper Bianca en bok med namnet Brev till mannen, där hon utvecklar och tar vidare frågorna som hon berörde i det omtalade Instagram-inlägget. I en exklusiv krönika för Damernas Värld skriver Bianca Kronlöf om att jobbet för att kvinnor ska ha samma förutsättningar som män i samhället är något vi alla måste ta ansvar för.

Du är en kvinna som står i ett hus fullt med dimma. Det är svårt att se och du snubblar över trösklar, möbler och i trappan. Av någon anledning rör sig männen fritt i huset, dimman skymmer inte sikten för dem. 

Vissa kvinnor har lärt sig var alla möbler står, och så klart är de stolta över att de lärt sig hitta, men det har tagit tid, energi och tålamod. De kallar det ”kvinnlig list”. Den enda gången någon av dessa kvinnor nämner dimman är när de talar om att de övervunnit den: ”Visst, det har varit svårt ibland, men om man kämpar så klarar man det!” säger en kvinna. Så tittar hon frågande på dig: ska du kämpa eller stå där i ett hörn? Kvinnan är noga med att poängtera att vissa män hjälper henne upp och ner för trappan: ”Det är bara män som hjälpt mig fram”, säger hon. ”Ja, det kanske är svårt för en kvinna att hjälpa dig eftersom hon inte har möjligheten”, ropar en tjej. Den tjejen är en av dem som vägrar att lära sig att förhålla sig till dimman: hon vill öppna fönstret och vädra ut dimman. 

Tjejen vägrar lära sig att förhålla sig till dimman: hon vill öppna fönstret och vädra ut dimman.

Då blir kvinnan upprörd. Om hon lagt all denna tid på att lära sig hitta, varför kan inte här nya gnälliga tjejen också lära sig, varför är hon så känslig? Lite dimma får man väl stå ut med? Kvinnan är inte bara arg över den förlorade tiden som hon lagt ner, det finns även en annan stress: bandet hon knutet till männen som hjälpt henne, vad kommer hända med det om dimman försvinner? Tänk om männen blir arga om tjejen öppnar fönstret? Tänk om de slutar hjälpa henne om de tror att hon är på tjejens sida? Kvinnan springer fram till fönstret och håller för det. Hon vill att männen ska förstå att hon är på deras sida, att hon är tacksam för allt hon fått genom åren. 

Brev till Soran har utvecklats och blivit boken Brev till mannen. Foto: Thron Ullberg / Albert Bonniers förlag

Nu händer något spännande: medan hon springer ser männen som har hand om rökmaskinen till att flytta undan alla möbler ur vägen. Kvinnan ropar till tjejen: ”Titta vad hjälpsamma männen är!”

Har du känt dig cool som klarat av att bli en del av en hård jargong i en grupp killar?

Du står kvar i hörnet. Vem är du i huset fyllt av dimma? Har du känt dig duktig av att kunna hantera sexistiska män? Har du känt dig stolt över att vara den enda kvinnan i ett manligt sammanhang? Har du känt dig cool som klarat av att bli en del av en hård jargong i en grupp killar? Har du blivit irriterad på en kvinna som klagat på en man du tycker om? Har du tyckt att hon är överkänslig? Har du tackat män för tjänster som du tar för givet att en kvinna skulle göra? 

Jag vill verkligen be dig att tänka till: all den tid vi lägger på att navigera i dimman, tänk om vi la den på att vandra fritt? Vart skulle du gå då? 

LÄS MER Seher Yilmaz: ”Kvinnor som vägrar anpassa sig till manliga normer och strukturer når inte lika långt”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + skönhetsbox från Glossybox. Köp nu!