Foto: Liderina

Av kvinnor, för kvinnor – nätverken som boostar din karriär

Nätverk och tillställningar för kvinnor blir allt vanligare. Frizoner där kreativitet och ryggdunkande flödar fritt, där man är bjussig och hjälper varandra framåt. Och där trygghet är en självklarhet.

Det är 2018. Ungefär 100 år sedan suffragettrörelsen pågick som mest intensivt. Under hösten 2017 stormade det rejält, vittnesmål efter vittnesmål skakade om oss under hashtaggen metoo. Även innan #meeto exploderade hade allt fler kvinnliga samlingspunkter och nätverk poppat upp, som Londonbaserade livsstilsnätverket Grace Belgravia, yrkesnätverket The Wing, internationella businessnätverket The WW och Gurls talk, ett kvinnonätverk som startades av modellen 

Adwoa Aboah. Och fler är på gång.

Det handlar om att skapa sammanhang där kvinnor får en frizon. Där vi kvinnor får prata till punkt och där vi varken riskerar att bli förminskade eller känner att vi behöver förklara självklarheter för männen, som ju som bekant har en tendens att ta över i många situationer.

Män har i alla tider haft sina klubbar och nätverk – nu är det kvinnornas tur. Foto: Illustration: Magda Lipka Falck

För handen på hjärtat – hur många gånger händer det inte att du sitter i ett möte och plötsligt hör din manliga kollega börja tala i termer om "jag" i stället för "vi", trots att man är ett team?

Det handlar naturligtvis också om att skapa fler sammanhang där man som kvinna känner sig helt trygg, där man i lugn och ro kan fokusera på att göra sitt jobb på bästa sätt, utan att behöva fundera på om manliga kolleger eller chefer kan tänkas gå bananas och missuppfatta ens yrkesmässiga signaler som sexuella inviter.

Aleksandra Avli och Sofia Kacim jobbade båda inom politiken, kände inte varandra, men såg var och en på sitt håll hur kvinnor ofta hamnade i skuggan av männen. Dessutom: kvinnliga nätverk  är roligt. Kreativt. Ett framgångsrikt koncept. Och den här framgången har en tendens att sprida sig som ringar på vattnet. Det finns ju inte bara ett visst mått framgång i världen, snarare tvärtom. Ju fler som lyckas, desto fler kommer att lyckas. Framgång har nämligen i allra högsta grad en synergieffekt.

När de träffades på en tillställning visade det sig att de inte bara delade intresset för politik. De hade även gjort samma iakttagelse kring hur kvinnor lätt hamnar i männens kölvatten.

– Men vi såg också hur de kvinnor som det ändå gick bra för, i stället för att dela med sig av sin framgång, tryckte ner varandra. Det ville vi ändra på, säger Aleksandra Avli.

De nya vännerna bestämde sig för att göra något åt det hela – och startade Her global network, ett nätverk för enbart kvinnor. I dag, tre år senare, finns Her global network i 15 städer över hela världen och har 3 000 medlemmar.

Ledorden är "share and care", eftersom syftet är att få varandra att växa.

Det handlar inte om att separera sig från män. Det handlar snarare om att kvinnor förenas kring något.

– Vi vill skapa en plattform där medlemmarna hjälper varandra framåt. Att få med fler kvinnor på resan, oavsett vilket yrke, vilken titel och bakgrund som man har. Det handlar om att ge och ta och lära känna andra kvinnor, förklarar Aleksandra Avli.

– Det här är ett nätverk där vi möts för att utvecklas. Vi arrangerar middagar med inbjudna talare som delar med sig av sin kunskap och sina erfarenheter, och vi hjälper varandra framåt i karriären, säger Sofia Kacim.

Sofia och Aleksandra beskriver mötena som positiva tillställningar där man i stället för att älta problem fokuserar på hur man kan göra för att komma framåt, "to do-feminism" i sin bästa och mest konstruktiva form, helt enkelt.

Män har under alla år har haft sina informella nätverk i form av bastubad ochherrklubbar. Ändå väcker just exklusivt kvinnliga nätverk och arrangemang ofta reaktioner, något som även Aleksandra och Sofia märkt av.

– En vanlig fråga som vi får är varför vi valt att separera oss från männen, men det här handlar inte om att separera sig. Det handlar snarare om att förenas kring något, säger Sofia Kacim.

För trots att vi kvinnor har haft rösträtt sedan 1921 behövdes uppenbart en #metoo-revolution för att det skulle hända något "på riktigt". Och kanske har #metoo-debatten även banat väg för en större acceptans för de kvinnliga arenorna.

Foto: Illustration: Magda Lipka Falck

– Personligen tror jag att #metoo kommer att leda till förändring – folk blir mer medvetna, och kanske får vi äntligen stopp på de här nervösa garven som uppstår när någon säger något olämpligt, tror Sofia.

Her global network fortsätter att växa, och under 2018 finns planer på att expandera till fler länder. För som Aleksandra och Sofia säger: "Det händer något magiskt när man samlar ett gäng kvinnor runt ett bord, där man äter tillsammans och delar varandras berättelser och erfarenheter."

I Sverige finns även inspirationsnätverket 4good, som drivs av Carina Sunding och Marie Thorslund, ett nätverk med närmare 30 000 medlemmar. Sedan ett par år tillbaka har nätverket utökats med en mer affärsinriktad del, 4Good business network, baserat i Göteborg och Stockholm.

– Vi märkte att när kvinnor fick mer tid att prata och dela med sig av erfarenheter och drömmar så hände det saker: företag startades, nya samarbeten drogs i gång, nya jobb skapades och nya möjligheter öppnades, säger Carina Sunding.

4Goods möten, som ofta är stora tillställningar, präglas av pepp och föredrag, och har ett enda syfte:

– Att fler kvinnor ska känna att de är i sin fulla power och på rätt plats, både i jobbet och i livet som helhet, säger Carina Sunding.

Men det är inte bara i jobbsammanhang som det händer saker som är exklusivt inriktat på kvinnor. När komikern och radioprataren Emma Knyckare – efter rapporterna om sexuella övergrepp på musikfestivaler – twittrade ut att hon ville arrangera en musikfestival för enbart kvinnor, transpersoner och ickebinära "i väntan på att alla män ska lära sig hur man beter sig", blev responsen enorm.

Varför kan män inte bara stiga åt sidan två dagar om året utan att det ska bli liv?

– Min tweet, som från början var mer en reflektion, blev lite av en självuppfyllande profetia. När jag såg responsen insåg jag att det faktiskt skulle gå att genomföra en musikfestival för enbart kvinnor och ickebinära personer, säger Emma Knyckare, som drog ihop en projektgrupp och genom crowdfunding rekordsnabbt fick ihop en halv miljon kronor, som blev startskottet till festivalen Statement som genomförs på Bananpiren i Göteborg den sista helgen i augusti.

– Det här är ingen lösning på det sexuella våldet, snarare en reaktion och ett sätt att sätta ner foten. Min förhoppning är att festivalen inte ska behövas längre fram, men just nu finns det uppenbarligen ett starkt behov, konstaterar Emma Knyckare.

Foto: Illustration: Magda Lipka Falck

Precis som i så många andra fall när något arrangeras enbart för kvinnor, oavsett om det handlar om tjejtaxi eller nätverk, möttes beskedet om festivalen av många protester från män, åtminstone fram till #metoo, som blev något av en vändpunkt. Emma Knyckare kommenterar:

– Det är helt okej att samla enbart kvinnor när det rör sig om till exempel Vårruset eller Tjejmilen. Men när ett gäng kvinnor samlas för att ha det roligt och lite gött, då känner sig männen plötsligt kränkta ... Varför kan de inte bara stiga åt sidan två dagar om året utan att det ska bli liv?

Redan år 2000 förutspådde framtidsforskaren och omvärldsanalytikern Linda Genf att 2000talet skulle bli kvinnotänkandets århundrade. Hon ser flera fördelar med de kvinnonätverk som växt fram under de senaste åren.

– I ett nätverk som består av samma kön kan man dela erfarenheter som kan vara könsspecifika. Eftersom kvinnor uppfattas som en grupp, och är en grupp som har vissa gemensamma intressen, kan det vara nödvändigt att skapa nätverk för att tydligt belysa och driva frågor som är viktiga för kvinnor.

Men, varnar Linda Genf, det finns vissa nackdelar:

– Utomstående kan provoceras och till och med motarbeta ett nätverk som inte är öppet för alla.

Att #metoo fortsätter att sprider sig som en löpeld, och att det dyker upp nätverkoch andra sociala sammanhang för enbart kvinnor, behöver dock inte vara ett tecken på att det är kvinnotänkandets århundrade som har gjort sitt inträde.

– Jag skulle nog säga att #metoo är ett svar på en upplevelse av att världen i dag är på väg i fel riktning. Den kvinnosyn som till exempel Donald Trump och Vladimir Putin står för är en stark konstrast mot den utveckling som många medvetna kvinnor strävar efter, säger Linda Genf.

Men i väntan på att män som Trump och Putin ska ta sitt förnuft till fånga är en sak säker: nätverk för kvinnor kommer att bli allt vanligare. För potentiella medlemmar kommer det att finnas gott om. Och vi är många som – för att använda Emma Knyckares ord – "vill ha det lite gött" och utvecklas på samma gång.

Häng med Damernas Värld och Martina Bonnier på en shoppingweekend till Milano! Klicka på bilden för att läsa mer:

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxig hudvård från Emma S för endast 199 kr. Köp nu!