Foto: Nicolina Knapp

Artisten Janice: "Musiken blev min räddning när pappa dog"

Artisten Janice Kavanders Don't need to var en av de mest spelade låtarna på P3 redan 2016. En soulfylld låt i taget charmar sångsensationen Janice Sverige, och efter framgångarna med singlar som I got you och Queen släpper hon nu sitt första album Fallin' up.

Janice, hur har arbetet bakom din första skiva Fallin' up sett ut?

– Jag har gått helt in i att berätta en historia. Jag hade några låtar som hade en given plats på albumet, så när vi fortsatte skriva utgick vi från det sound som vi redan hade. Vi är ett litet team som har jobbat stenhårt. Producenten är samma som jag hade när jag gjorde min första session i en studio, och det känns otroligt tryggt.

Varför ville du hålla på med just musik?

– Jag har alltid älskat att uttrycka mig, och jag har sjungit hela livet, men det var under gymnasietiden som jag började sjunga mer på allvar. Det är år när man utvecklas något enormt och så otroligt mycket kan hända. Jag bytte bland annat klass för att fokusera på musik, och socialt slets jag mellan nya och gamla vänner. Sedan dog min pappa i mars 2011. Det var mycket för en 16-17-åring att hantera. Jag var väldigt sluten, och musiken blev min räddning. Utan den hade jag nog inte kunnat ta mig igenom allt det där lika bra. Musik sätter ord på känslor, och jag hade väldigt svårt att uttrycka mig själv och prata på den tiden.

Janice Kavander. Foto: Foto: Daniel Stigefelt

Vilka artister inspirerar dig?

Solange. Musikaliskt har hon inspirerat mig hur mycket som helst. En tjej som jag upptäckte nyligen är Sinéad Harnett. Jag blev nästan arg för att jag inte hade lyssnat på henne tidigare. Det är så många låtar som hon har gjort som jag önskar att jag hade skrivit. Hon och Sabrina Claudio är i mina hörlurar dagligen.

Är teamet som du jobbar med viktigt för dig?

– Verkligen. När jag började skriva fanns det en del äldre snubbar som jobbat länge inom musikbranschen och som gärna påminde mig om det. Deras ord blev lag, helt enkelt. Det är ju skitsvårt att sitta där själv och stå på sig. För mig blev det väldigt viktigt att hitta rätt gäng att jobba med. Ett gäng där det fanns ett utbyte och ett samarbete.

Hur ser du på stil och mode?

– Jag uttrycker mig nog lika mycket genom kläder som genom min musik. Jag gillar kontraster och att blanda plagg från olika decennier. Egentligen är nog inte Sverige det bästa landet för min stil ... Det jag vill ha finns helt enkelt inte här, i varje fall inte enligt mina stylister. I stället har jag börjat jobba mycket med en tjej som går på Beckmans som heter Matilda Ivarsson. Hon har sytt upp några looks till mig sedan i somras.

Hur känns det att få kläder uppsydda speciellt för dig?

– Det är en otrolig känsla. Jag känner mig så sjukt snygg i dem. Det är helt enkelt jag till 100 procent, på ett sätt som vanliga kläder inte är.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxigt kit från Clarins. Köp nu!