Artikeln innehåller annonslänkar

Damernas Världs redaktionschef och kulturredaktör Jenny Bergquist tipsar om några av årets mest omtalade – och bästa – böcker, som passar utmärkt som julklappar.
Damernas Världs redaktionschef och kulturredaktör Jenny Bergquist tipsar om några av årets mest omtalade – och bästa – böcker, som passar utmärkt som julklappar.

Kulturredaktören tipsar: ”Årets bästa julklappsböcker – att ge och få”

På Damernas Världs redaktion gillar vi hårda paket under granen, och det vet vi att du göra också – så därför har DV:s kulturredaktör sammanställt en mysig lista med några av årets bästa och mest omtalade böcker. Här får du allt från romantik och spänning till true crime och politik. Frågan nu är bara om du ska ge bort böckerna i julklapp – eller plita ner dem på din egen önskelista?


Lisa och Lilly: en sann kärlekshistoria av Mian Lodalen
Det är tidigt 1900-tal i Stockholm och på en dans träffas de unga kvinnorna Lisa och Lilly och blir kära. På den här tiden gick mycket i samhället framåt i rask takt och Sverige höll på att moderniseras, men att vara kär i en annan kvinna gick fortfarande inte an, och ett drygt år efter att de träffats tar kärlekssagan slut i ett gemensamt självmord. Boken är baserad på personer som har funnits i verkligheten. 

Läs mer om boken och köp den här. (Länk till Adlibris.) 

Lisa och Lilly av Mian Lodalen bygger på en verklig historia.

 

Spegelmannen av Lars Kepler
I den senaste boken av Lars Kepler (alltså paret Alexandra Coelho Ahndoril och Alexander Ahndoril) inträffar varje förälders mardröm, då en ung kvinna försvinner när hon är på väg hem från skolan. Flera år senare hittas hon mördad och polisen Joona Linna måste återigen kontakta hypnotisören Erik Maria Bark. Kepler bör i vanlig ordning ej läsas av den som är lättskrämd.

Läs mer om boken och köp den här. (Länk till Bokus.)

Spegelmannen: storsäljande spänning med Lars Kepler för den som vågar!

 

The meaning of Mariah Carey av Mariah Carey och Michaela Angel Davis
Artisten, skådespelaren, realitystjärnan och divan Mariah Carey har skrivit en bok om sitt liv – ett måste för alla med minsta intresse av celebriteter. Här skriver hon bland annat om tunga ämnen som våld i nära relationer, rasism och psykisk ohälsa, men tar även upp ljusare delar av livet, som barnen Moroccan och Monroe

Läs mer om boken och köp den här. (Länk till Adlibris.) 

Mariah Careys självbiografi är ett perfekt val som julklapp till alla som gillar kändisar.

 

Ett förlovat land av Barack Obama
Har man varit president i USA under åtta år har man så klart en del att berätta, om stora och små händelser i Vita huset och övriga världen. Om den egna familjen och möten med världens mäktigaste människor.Om stora utmaningar och förväntningar. I den här första delen av två börjar Barack Obama dock från början och berättar om hur han blev intresserad av politik och resan fram till valsegern 2008. Fortsättning följer!

Läs mer om boken och köp den här. (Länk till Bokus.) 

Den före detta presidenten Barack Obama har skrivit en bok om sin tid i Vita huset, Ett förlovat land.

 

Jag ser allt du gör av Annika Norlin
Under alias som Hello Saferide och Säkert har Annika Norlin charmat oss med sina låtar, vars texter allt som oftast har presenterat sig som korta berättelser med en litterär dramaturgi. Så det känns inte helt förvånade att hon nu debuterar som författare med just en novellsamling. I de åtta historierna träffar vi bland andra den före detta psykologen Charlie som jobbar som ”bekräftare”, ett käbblande punkband på turné i Europa, tafatta män i avfolkningsbygder, och Susanne som får hjälp från oväntat håll när hon försöker avbryta sin destruktiva relation med Stefan. Det är ömsom roligt, ömsom medkännande och ibland rejält vasst, med samma känsla för detaljer som vi är vana vid från Annika Norlins låttexter. 

Läs mer om boken och köp den här. (Länk till Adlibris.)

Artisten Annika Norlins författardebut, den hyllade novellsamlingen Jag ser allt du gör.

 

Hamnet av Maggie O’Farrell
William Shakespeares
pjäs Hamlet känner nog de flesta till. Men att den fick sitt namn efter den store bardens elvaårige son Hamnet som dog 1596 (troligen i pesten) är nog mindre känt. I den här romanen – av en av mina favoritförfattare – har fakta vävts ihop med fantasi och skapat en berättelse om Shakespeare, men framför allt om hans fru och barn, en historia som skakar om och berör, helt oavsett om den är sann eller inte. 

Läs mer om boken och köp den här. (Länk till Bokus.) 

Maggie O'Farrells historiska roman Hamnet har hyllats av både kritiker och läsare.

Queenie av Candice Carty-Williams
På ytan verkar allt i Queenies liv ganska bra: hon är ung, har goda vänner, ser bra ut och har ett coolt journalistjobb i London. Men tyvärr har hon även en förmåga att dra till sig män som är allt annat än idealiska, och på något vis verkar livet hela tiden kärva och haka upp sig. En lika delar tänkvärd och rolig bok om hur komplicerat det kan vara att leva. 

Läs mer om boken och köp den här. (Länk till Adlibris.) 

Queenie, en av årets stora ”snackis-böcker”.

Kvinnosaker av Karin Carlsson
I samarbete med det ambulerande museet Stockholms Kvinnohistoriska berättar Karin Carlsson om ett sekel av kvinnohistoria genom 50 föremål som på olika sätt påverkat kvinnors liv, som byxkjolen, gatlyktan, nappflaskan, puderdosan, den offentliga toaletten, röstkortet, lagboken och vibratorn. Amanda Berglunds fina illustrationer är extra grädde på moset. 

Läs mer om boken och köp den här. (Länk till Bokus.) 

Kvinnosaker har Karin Carlsson och Amanda Berglund gjort i samarbete med Stockholms Kvinnohistoriska.

 

Fjärilsvägen av Patrik Lundberg  
Hans Sommar i P1 var ett av årets mest omtalade, och nu fortsätter författaren och krönikören Patrik Lundberg berätta om mamma Birgitta, hon som slet hårt i ett låglöneyrke, gick i alla de klassiska kvinnofällorna och dog vid 67 års ålder, utsliten efter ett liv där de ekonomiska ramarna var tajta och samhällets skyddsnät inte fångade henne när hon behövde det. 

Läs mer om boken och köp den här. (Länk till Bokus.) 

I Fjärilsvägen fortsätter Patrik Lundberg att berätta om sin mamma.

 

 

Söndagsvägen: berättelsen om ett mord av Peter Englund
Genren true crime har blivit enorm de senaste åren, med framför allt poddar och tv-serier som fördjupar sig i verkliga brott, det ena ruskigare och mer mystiskt än det andra. Svenska Akademien-ledamoten och historikern Peter Englund har fått mycket uppmärksamhet under hösten med sin bok om mordet på Marianne ”Kickan” Granell, som begicks på Söndagsvägen i Hökarängen i södra Stockholm i juli 1965. 

Läs mer om boken och köp den här. (Länk till Adlibris.) 

Historikern Peter Englund har med Söndagsvägen gett sig in i den populära true crime-genren.

 

Och som en liten bonus kommer här även ett tips på en bok som du inte kan slå in och lägga under granen, men som finns att lyssna på. 


Slutspel av Nina Hampusson
Det är ju väldigt populärt att lämna storstaden för landsbygden just nu, så vad passar väl bättre då än att läsa eller lyssna på en humoristisk feelgood-roman om den nybakade journalisten Niklas som tar jobb på en liten lokaltidningsredaktion i norra Sverige och upptäcker att det kan bli ganska knepigt att navigera i vardagen när man skaffar sig mäktiga fiender i den lilla orten. 

Läs mer om boken och köp den här. (Länk till Storytel.)

Slutspel finns att lyssna på eller läsa hos Storytel.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxig hudvård från Emma S för endast 199 kr. Köp nu!