Foto: zstockphotos

Är dyra doftljus bättre än billiga? Och kan man blanda olika dofter? Experten ger svar!

Ett doftljus är en lyxig inredningsdetalj som snabbt skapar stämning i ett rum – men vilken doft ska man välja, hur länge ska man låta ljuset brinna och är ett billigare doftljus sämre än de dyrare varianterna? Vi har pratat med doftexperten Victor Langer som guidar oss kring allt från vilken doft vi bör välja till hur vi sköter ljuset så att det håller längre. Dessutom tipsar vi om hur du kan göra egna doftljus hemma!

Ett doftljus är både en härlig gå bort-present och något att köpa hem när vardagen behöver lite guldkant. Men att hitta ett doftljus som passar övriga inredningen och doftar gott kan vara en djungel.

Victor, hur ska man tänka när man köper ett doftljus?

– Jag tycker att man skall försöka bortse från förpackningar och varumärken. Se istället till själva doften: hur vill jag att mitt hem skall dofta? Vilken känsla vill jag förmedla när någon stiger in där? Vad säger den här doften om mig som person?

Victor Langer, doftexpert.

Hur gör man för att hitta sin signaturdoft, något som doftar "hemma hos mig"?

– Att doftsätta sitt hem handlar om att experimentera med stämningar. Undvik väntade, banala dofter som nytvättade lakan eller konstgjort bullbak och försök istället hitta något som representerar dig som person. En bra utgångspunkt kan vara några av de ingredienser du uppskattar i de parfymer du själv bär.

Är det verkligen så stor skillnad på ett billigare ljus som kostar 50 kronor och ett dyrare som kostar 500?

– I regel är det likadant med doftljus som med parfymer, ett högt pris speglar inte nödvändigtvis själva innehållet. Men det är mer troligt att ett parfymhus eller en producent som samarbetar med en skicklig parfymör lägger ned mer tid och energi på den kreativa processen. Vem som helst kan blanda vanillin med paraffin, men att återskapa en viss känsla eller miljö kräver att man tänker på samma sätt som när man tar fram en kvalitetsparfym.

Finns det något doftljus som passar extra bra i badrum?

– Välj inte ett doftljus för badrummet med intentionen att täcka dålig lukt, det lyckas sällan. Tänk i stället till badrummets övriga funktioner som avslappning och lugn. En träig doft som för tankarna till bastun eller en frisk doft som piggar upp dig inför en intensiv dag på jobbet.

Hur länge ska man låta ett doftljus brinna per gång?

– Första gången du tänder ett ljus är det viktigt att låta hela vaxytan bli mjuk innan du släcker det. Annars finns det en risk att ljuset brinner snett eller att det bildas tjockare väggar av stearin.

Ett normalstort vardagsrum är parfymerat efter ungefär en timme. Längre än så behöver man inte ha ljuset tänt för doftens skull.

Ska man låta stearinet stelna eller hälla av om veken verkar drunkna?

– Man ska aldrig flytta på ett doftljus när ljusmassan är mjuk eller hälla av stearin. Ett kvalitetsljus ska brinna jämnt utan att sota och veken ska inte lägga sig. Om veken skulle mot förmodan tippa åt ett eller annat håll kan du försöka centrera veken medan stearinet är mjuk. Använd en pincett eller liknande så du inte bränner dig.

Är det viktigt att klippa av veken varje gång innan man tänder ljuset?

– Klipp alltid veken till ungefär 5 millimeters längd innan du tänder ljuset. Det gör att veken håller sig centrerad och inte riskerar att böjas.

Hur varma blir doftljus – ska man ha ett fat under?

– Det beror helt på vilken typ av behållare som ljusmassan är i. Det är alltid bättre att ta säkra före osäkra så ingen möbel eller yta förstörs.

Foto: Getty Images/iStockphoto / glegorly

Vad gör man om ljuset sotar?

– Om ett doftljus sotar när du har tänt det, släck det och klipp veken kort innan du tänder det igen. Se så att veken inte har "brunnit snett" och ligger för nära ljusets utsida, glaset eller burken. Då bör du försöka centrera veken eller undvika att använda ljuset.

Vart är det bäst att ställa ett doftljus?

– Ett doftljus bör stå svalt och mörkt, precis som parfymer. Undvik att ställa ljuset i ett fönster eftersom solen kan göra att vaxet smälter och veken begravs. Se till så att ljuset inte står i  drag, då kommer det att brinna snett och bli ojämnt i vaxet.

Kan man blanda doftljus med olika doft i samma hem?

– Absolut.

 

Så gör du egna doftljus hemma:

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxigt kit från Clarins för endast 199 kr. Köp nu!