Är det bäst att duscha på morgonen eller kvällen? Forskarna har svaret!

Grubblar du också över om du ska duscha innan du går och lägger dig eller om du kanske ska kliva upp lite tidigare och ta en morgondusch istället? Nu kan du sluta fundera – amerikanska forskare har tagit reda på svaret åt dig.

När på dygnet du ska duscha beror på dina personlighetsdrag, din livsstil och din livssituation, skriver hälsosajten Greatist.

Du ska duscha på morgonen om:

– Du står inför en stressig och tuff vecka.

– Du behöver lösa problem.

– Du behöver vara ditt mest kreativa jag.

Om du har ett problem att lösa behöver du kicka igång din kreativitet och din problemlösning, och då är några minuter i duschen på morgonen perfekt. Shelley Carson, som föreläser i psykologi vid Harvard University, menar nämligen att det bästa sättet att lösa problem är att låta dem marinera lite. ”Om du har ett problem som du vill lösa kreativt, men som du inte kommer någon vart med så kan du lägga det längst bak i huvudet och låta ditt undermedvetna processa det”, säger Shelley Carson. Och just duschen är enligt Shelley den bästa platsen att göra just det eftersom du när du duschar slappnar av, samtidigt som du är alert.

LÄS OCKSÅ: 7 saker du inte ska förvara i badrummet (vi har gjort fel på alla!)

Du ska duscha på kvällen om:

– Du har svårt att varva ner efter dagen.

– Du har svårt att slappna av och somna.

Enligt Christopher Winter, läkare vid sömncentret på Martha Jefferson Hospital, kan en dusch på kvällen hjälpa dig att somna gott. ”Den snabba nedkylningen du får när du kliver ut ur duschen fungerar som en naturlig sömnframkallare. Så det är ett trevligt sätt att få din kropp att tro att det är läggdags”, säger han. En dusch kan också sänka dina nivåer av hormonet kortisol och därigenom få dig att slappna och bli sömning.

Psst! Du behöver inte hålla dig att duscha bara antingen morgnar eller kvällar. Enligt experterna kan det vara bra att variera duschrutinen under veckan för att maximera kreativiteten och den positiva effekten på sömnen.

Vill du läsa mer sånt här? Gilla Damernas Värld på Facebook så missar du inget!