Foto: Copyright Mihailo Milovanovic,2013.All rights rese

Nya skönhetstrenden ansiktsfitness – så fungerar träning för ansiktet

Vad är ansiktsfitness? Just som vi fått hyfsad rutin på gymmet (nåja) kommer nästa stora trend – träning för ansiktet. Damernas Världs skönhetsredaktör Maria Ahlgren utmanar tyngdlagarna med flexade ansiktsmuskler, högteknologiska massageapparater och crèmer som lyfter kinderna likt ett par träningstajts.

Allt om ansiktsfitness – innehåll:

Vad är ansiktsfitness?
Så fungerar träning för ansiktet
Massage för att lyfta ansiktet
Därför förslappas ansiktet
Ansiktsfitness = nya kändisträningen
Skönhetsprodukter med pushup-effekt
Fitnessrutin för ansiktet – pass att testa hemma
Dansinspirerad träning för ansiktet
Naturliga ansiktslyft – vi har testat
Mixa en fitnessdrink och tona ansiktet inifrån

Ansiktsfitness – vad är det?

Personlig tränare för ansiktet, vassleprotein i crèmen och massagetekniker som ger fräschare lyft än botox. Överdrivet segelstrama kinder och frusna pannor känns ungefär lika 2005 som en Cosmopolitan-drink. Vår olust till förslappade kinder, argrynkor och hängiga mungipor som inte rimmar med vår inre självbild är intakt, men vi vill inte kompromissa vår naturliga uttrycksförmåga. Möt senaste skriket i skönhetsvärlden – ansiktsfitness.

Att det är viktigt att hålla ansiktsmuskulaturen i trim är i sig inget nytt – många av oss har säkert minnen av mammor som smiskade en begynnande hänghaka underifrån eller gjorde O-formade grimaser framför spegeln på kvällarna. (Hudvårdsmärkets Sisleys frontkvinna Isabelle d’Ornano förespråkar att på daglig basis försöka nudda nästippen med tungan.) Nya vågen ansiktsfitness har dock en betydligt glammigare inramning.

 

LÄS OCKSÅ: Träna efter din ålder – så ska just DU träna för bäst resultat

 

Så fungerar träning och gymnastik för ansiktet

I London har ansiktsgymmet The Face gym på varuhuset Selfridges skönhetsavdelning gjort succé. Hit vallfärdar stadens modebloggare och it-tjejer när ansiktet kvickt måste piggas upp inför en fest eller fotografering.

I stället för att, som vid traditionella ansiktsbehandlingar, fokusera på huden är man på The Face gym enbart intresserad av musklerna. Den nygympade lystern och tajtare huden får du på köpet. Ett pass består av uppvärmning, konditionsträning och stenhård muskelträning. Senaste tillskottet på behandlingsmenyn är ett pass för bekymmersrynkan.

Är du riktigt ambitiös köper du till en kombo av radiofrekvens och laser för att kickstarta hudens produktion av kollagen, alltså det fiberprotein som ger huden dess fyllighet och spänst, och som minskar ju äldre vi blir. För detta vet vi: allt faller nedåt med åren, förutom tandköttet som kryper uppåt.

När vi blir äldre förlorar vi inte bara kollagen och elastin, utan också muskelmassa när musklerna försvagas. I ansiktet märks det som mest tydligt runt käken, där våra största ansiktsmuskler finns. När musklerna förlorar volym blir huden lite lösare.

Precis som vi tränar kroppen för att hålla oss i form behöver ansiktet motioneras. Med starkare och fastare muskler får hela ansiktet ett mer skulpterat utseende och huden sitter helt enkelt bättre.

Enligt författaren Carole Maggio, som skrivit flera böcker om ”facercise”, räcker två pass ansiktsgympa à åtta minuter per dag för att hålla konturerna i form.

I Asien säljer skönhetsböcker om ansiktsgympa som smör (i hudvårdslandet nummer ett, Sydkorea, är ansiktsmassage närmast religion), och det säljs mer eller mindre effektiva träningsredskap för ansiktet. 

Kuriosa: fotbollstjärnan Cristiano Ronaldo är ansikte utåt för smått bisarra, japanska verktyget Facial fitness pao. Och nu börjar fitness-trenden för fejjan även få fäste bland europeiska konsumenter.

Massage för att lyfta ansiktet

Clinique lanserade nyligen serien Sculptwear, som beskrivs ha samma effekt på ansiktet som formande underbyxor har för rumpan (men betydligt bekvämare kan vi rapportera).

Samtidigt sjösätts ett massagehuvud till märkets elektroniska rengöringsapparat Sonic system, som lovar väcka musklerna till liv och få fart på mikrocirkulationen, som är nyckeln bakom den perfekta nyss-hemkommen-från-spinningpass-lystern (minus rödflammigheten).

– Facial fitness är ansiktsövningar som ger ett ungdomligare utseende och förstärker effekten hos anti-aging-produkter. Övningarna används vanligen som ett komplement till anti-aging-hudvårdsrutiner och kraftigare behandlingar som injektioner eller laser, säger doktor Tom Mammone, chef för vetenskaplig kommunikation hos Clinique.

Han menar att även meditation och ansiktsyoga har visat sig ge synliga resultat både för lystern och spänsten.

– Manuell massage är effektivt i sig, men med hjälp av ett massageverktyg förstärks både den återfuktande och lystergivande effekten hos uppstramande produkter. Ansiktet har fyrtiotvå muskler, som alla påverkas av livsstil, diet, gener och yttre faktorer. Åldrandet är en ständigt pågående, dynamisk process, och det är viktigt att kvinnor förstår att även behandlingen måste vara konsekvent. Det är precis som med kroppsträning.

Anna-Fia Nilsson är auktoriserad hudterapeut och ansvarig utbildare i Sverige för japanska hudvårdsmärket Sensai, där massageritualen är central i behandlingarna.

– De flesta av oss spänner musklerna mer än vi tror, särskilt när vi är stressade. Mest märks det i käkarna. Huden sitter ju fast i musklerna, så det är naturligt att spänningar påverkar huden, säger Anna-Fia Nilsson.

– Massagen i behandlingarna verkar muskelstimulerande, renande, ökar cirkulationen och är lugnande för både hud och själ. Huden är ju vårt största organ, och med lugnt sinne finner också huden lugn.

Hon tipsar om att lägga två till tre minuter varje kväll på att massera in rengöringen och crèmerna. Nyp och pressa lätt över huden. 

Efter 40 tappar också vårt lymfsystem sin ungdomliga fart, vilken syns i ansiktet som puffighet under ögon och på kinder. Massage är oslagbart för att sätta fart på lymfan.

Så i stället för att förlama musklerna, testa att träna dem. Vi lovar, det är en gymrutin du definitivt kommer att vilja hålla.

Därför förslappas ansiktet – och så lyfter du det igen

Kollagen och elastin är nyckelproteinerna som gör huden fast och spänstig. Om du jämför huden med en madrass så är kollagen stoppningen och elastin fjädringen. När elastinet bryts ner tappar huden sin stuns, och faller neråt. I kombination med att vi förlorar runt en procent kollagen, alltså ”stoppning”, varje år från 25-årsåldern behöver man inte vara hudexpert för att räkna ut vad som händer i takt med att åren går.

Enligt forskarteamet på Dior trillar huden runt käkar och kinder ner fyra millimeter på tjugo år. Tyngdkraften är inte heller nådig mot huden närmast mungiporna, och även de gladaste av oss kan få arga tanten-mun.

 När du shoppar hudvård ska du spana efter ingredienser som retinol, aha-syra och peptider, som triggar huden att producera mer elastin och kollagen, och hyaluronsyra, som binder tiotusen gånger sin egen vikt i vatten, så att huden direkt ser ut som en fullmogen persika. I kombination med massage och ansiktsgympa är ansiktet snart välsvarvat som en Victoria’s secret-rumpa.

[adSpace placement="auto"]

Ansiktsfitness – den nya kändisträningen

Den kanske mest eftersökta mannen inför galasäsongerna i Hollywood och New York är holistiska hudspecialisten Thuyen Nguyen, vars massageteknik sägs vara mer effektiv än botox. På klientlistan finns Natalie Portman, Eva Mendes, Jennifer Aniston och Uma Thurman.

Inte sällan bokas Thuyen Nguyen för behandlingar i luften, så att flygsvullna ansikten är släta och redo för väntande paparazzi på flygplatsen.

– Massageterapi är medicinskt bevisat att ge flera effekter på ålderstecken. Det är en form av passiv träning, där terapeuten manuellt ökar blodcirkulationen i utvalda muskler. Precis som när du själv tränar tonas musklerna i ansiktet, vilket i sin tur ger huden ett fastare utseende. Med åren saktar både vår ämnesomsättning och cirkulation ner, och att regelbundet massera kompenserar den förlusten.

Hur förbereder du dina kunder inför stora galor?

– Mina klienter schemalägger ofta ett par behandlingar efter varandra inför stora galor som Oscarsgalan, premiärer eller Met-galan. Ofta kommer de till mig för sista behandlingen kvällen innan eventet, eller tidigt samma dag, innan de går till sminket. Ansiktsbehandlingen gör att de direkt ser utvilade ut och har mer lyster.

Du har behandlat Damernas Världs chefredaktör Martina Bonnier. Hon var lyrisk. Vad gjorde du egentligen?

– Behandlingen bestod av två delar. Först lymfdränage för att få bort slagg från de djupa musklerna och hudlagren. Sedan intensiva repetitioner där jag växlade mellan intensivt muskeltonande massage och ”cupping” (massage med sugkoppar, reds. anmn.), som är en traditionell behandling inom asiatisk medicin. Det detoxar huden, tajtar till porerna och tonar musklerna. Eftersom sugkopparna är i ständig rörelse slipper man de runda märken som annars kan uppstå.

Vad är framtiden för ”facial fitness”?

– Det växer verkligen här i New York, Los Angeles och Hamptons. Den här typen av ansiktsmassage är helt naturlig, och ger en rad holistiska fördelar. Som jag brukar säga, det är bara logik. Vi tränar ivrigt våra kroppsmuskler för att underhålla hälsan och fastheten, så varför skulle vi inte träna ansiktets muskler?

Skönhetsprodukter med pushup-effekt

Här är den definitiva listan över skönhetsvärldens motsvarigheter till den perfekta träningsbehån – med pushup-effekt som håller:

1. Uppvärmning

Rengöringscrème Elemis Pro-collagen cleansing balm, 529 kr/105 g.

Värm upp inför passet med rätt rengöring. Närmast kultförklarad rengöringscrème som gör rent hus med oljor från växtriket, samt stimulerar kollagenproduktionen och stöttar cellstrukturen.

 

2. Skulpterande serum

Biodroga MD SK Booster peptox serum, 1 099 kr/30 ml.

 Med marknadens hårdast arbetande lyftserum i din fitnessrutin lovar vi att du överlistar tyngdlagen. Glöm botox. Hexapeptider har en avslappnande effekt på musklerna och slätar ut mimiska linjer. Kollagenet boostas, och bindväven förbättras.

 

3. Konturkräm

Filorga Time filler, 645 kr/50 ml.

Massera fram mer välsvarvade konturer med nya generationens askungecrèmer. En trippelbomb av peptider som sätter fart på kollagenet. Huden känns direkt fylligare.

 

4. Ögontrimmare

Sensai Cellular performance lift remodelling eye cream, 1 545 kr/15 ml.

Den tunna huden runt ögonen mår bäst av mjuk massage. Innehåller ett micro-mesh-system som sträcker ut kollagenfibrerna och återställer förlorad volym runt ögat.

 

5. Mask med muskler

Clinique Scultwear contouring massage cream mask, 515 kr/50 ml.

Nästa gång du funderar över vart dina kindben tog vägen, kör en massagesession med den här masken. Innehåller extrakt från gröna alger och vassleprotein som stimulerar kollagenbildningen. Använd med Cliniques Sonic system-massagehuvud för maxat resultat. Imponerande.

 

6. Redskapen – roligaste redskapsgymnastiken någonsin

[adSpace placement="auto"]

 1. Manuell massör som kör igång mikrocirkulationen och sveper bort puffigheter. Massagerullare The Body shop Twin ball facial massager, 175 kr.

 2. Massagehuvud som du sätter på Cliniques Sonic system-apparat (995 kr). De små knopparna masserar intensivt muskulära områden, medan vågorna ger en mjukare massage. Massagehuvud Clinique Sonic system massaging treatment applicator, 225 kr.

 3. Vibrerande rengöringsmaskin som får mikrocirkulationen att känna att den lever och rengör huden på djupet. Tänk daglig Powerplate för ansiktet. Massageredskap Foreo Luna, 1 498 kr.

Fitnessrutin på tre minuter – två pass att testa hemma

Ett kort träningspass inspirerat av koreansk ansiktsmassage. Gör varje kväll.

Uppvärmning: 30 sekunder

Ta en rejäl klick serum, crème eller mask (se produkttips – du kommer att tacka oss). Gnugga produkten mellan handflatorna i femton sekunder för att värma upp både händer och crème.

Klappa och tryck: 30 sekunder

Klappa in och tryck produkten över hela ansiktet. Sydkoreanska kvinnor svär vid en ”klapp- och tryck”-teknik för att maximera absorptionen.

Cirkulationsboost: 30 sekunder

Knyt händerna och dra med knogarna från ansiktets mitt utåt. Börja under kindbenen och cirkla knogarna upp mot tinningarna. Cirkulationen får en rejäl kick.

Detoxmassage: 30 sekunder

Lösgör lagrade slaggprodukter som kan ge svullet ansikte. Sydkoreanskorna använder denna teknik för att ge ansiktet en smalare form. Dra knogarna längs näsan upp mot pannan och sedan neråt via tinningarna och käken.

Ögonmassage: 30 sekunder

Mörka ringar eller påsar under ögonen? Använd fingertopparna och dra lätt utåt/uppåt. Använd gärna en ögoncrème med dränerande koffein. Tryck till varje gång du når tinningarna för att lätta på spänningar.

Kindbensskulptering: 1 minut

Rulla knogarna uppåt och utåt över käkarna för att släppa på spänningar. Ta inte i för hårt.

 

Dansinspirerad träning för fejset

Vanda Serrador, hudvårdsexpert på The Body shop, har tagit fram en dansinspirerad workout. Du kan använda händerna eller två stycken av The Body shops massagerullare (se produktlista).

1. Efter rengöring, värm upp ansiktsolja i händerna (testa The Body shop Oils of life intensely revitalising facial oil, 450 kr/30 ml). Massera in i huden med små cirkelrörelser. Nu börjar dansen!

2. Med fingrarna eller dina massagerullare, arbeta dig upp från hakan till öronen. Upprepa tre till fem gånger.

3. Dags för mungiporna. Tryck mjukt och håll i några sekunder. ”Dansa” sedan över kinderna upp mot öronen och tillbaka. Upprepa tre till fem gånger.Gör om samma rutin, men börja från näsvingarna.

4. Placera fingertopparna eller massageredskapet mellan ögonbrynen. Tryck mjukt i tre sekunder. Släpp och massera upp mot pannan för att mjuka upp musklerna.  Upprepa tre gånger. Massera längs ögonbrynen tre gånger. Dansa ut mot tinningarna.

5. Varva ner. Ta en ny klick olja eller crème och massera in med mjuka rörelser med uppåtgående drag. Andas och låt musklerna slappna av, en efter en.

 

Naturliga ansiktslyft – Damernas Värld har testat

Vår skönhetsredaktör Maria Ahlgren gav sig ut på jakt efter ett piggare ansikte.

Sensai ansiktsbehandling, 90 minuter

Vad? Japanska märket Sensais signaturbehandling är inspirerad av hemlandets teceremonier, där allt sker i en viss ordning med minutiös precision. Ritualen präglas av shiatsu-massage, där terapeuten trycker på punkter som triggar muskulär aktivitet och cirkulation. Ansiktet bäddas in i cirkulationsökande varma handdukar, och masseras därefter enligt konstens alla regler.

Lovar: Stimulera musklerna, verka utrensande, öka cirkulationen och lugna både hud och själ.

Var? På utvalda salonger runt om i landet, och på NK i Stockholm.

Pris: 1 000–1 600 kronor beroende på vilka produkter som används.

Resultat: Jag ser ut som om jag varit på lång yoga-semester utan ett bekymmer i världen. Huden har ny lyster, hela ansiktet har fått en skjuts uppåt och med mindre spänning i annars överspända käkar ser ansiktet smalare ut. Efter behandlingen går jag till jobbet utan en gnutta makeup. Briljant quickfix-behandling innan gala eller bröllop.

Sisley Deluxe ansiktsbehandling, 90 minuter

Vad? Naturligt ansiktslyft med särskilt framtagen massageteknik som boostar mikrocirkulationen i kombination med Sisleys botaniska produkter och aromterapeutiska oljor.

Lovar: I mitt fall är fokus på fukt. Terapeuten Amanda Åkerlind förklarar att när vi löser upp spänningarna så formar sig huden utmed muskeln, och ansiktet blir fastare. Ibland upplever vi att vi gått upp i vikt runt ansiktet, när det i själva verket är spända muskler som spökar.

Var? På NK i Stockholm.

Pris: 1 765 kr.

Resultat: Direkt efter behandlingen gick jag på afterwork utan en gnutta makeup. Första gången det händer. Dagarna som följer får jag flera kommentarer om hur fräsch jag ser ut och komplimanger för min hud. Massagen gör även underverk för mina spända käkar. Dagen efter har jag till och med lite träningsvärk.

Clinique hemmabehandling, 10 minuter/dag

Vad? Hemmabehandling med Cliniques massagesystem, alltså Sonic system-maskinen med massagehuvudet Massage treatment applicator, samt tillhörande masken Sculptwear lift and contour massage cream mask.

Lovar: Maxa resultaten av mina anti-age-produkter. Ge lyster, fastare hy och mer definierade konturer på kinder, käkar och hals.

Var? Hemma i badrummet.

Pris: Engångskostnad för Clinique Sonic system-rengöringsapparat, 995 kr. Tillhörande avtagbart massagehuvud, 225 kr, samt scultwear-masken, 515 kr (kan bytas ut mot annan crème).

Resultat: Lyxen i att ha en personlig massör hemma!  Problemet är att jag ofta är alldeles för sömnig när det är dags för kvällens hudvårdsrutin, och det är svårt att hålla disciplinen (stora likheter med min kroppsträning med andra ord). I den bästa av världar kör jag rengöringsrutinen tidigt på kvällen, och sedan massagemaraton i tv-soffan framför Netflix. Bonus att Sonic system även inkluderar en superb rengöringsborste.

 

Mixa en fitnessdrink och tona ansiktet inifrån med rätt näring

Vitamin K är viktigt för musklernas rörlighet, och finns rikligt i alla gröna blad. Protein är byggstenarna i dina muskler, hår, naglar och hud. Proteinboosta med mandelsmör. Kanel ger god smak och nyttiga antioxidanter.

2 dl babyspenat eller grönkål

2 matskedar mandelsmör

2 dl frusen mango

2–3 dl mandelmjölk

1 lime

En näve mynta

Kanel

Vill du läsa mer sånt här? Gör som över 10 000 andra och gilla Damernas Värld på Facebook så missar du inget!

Av: Maria Ahlgren