Foto: Carl Thorborg/Söderberg Agentur

Amanda Lundeteg: "9 av 10 bolag inom Sveriges näringsliv är ojämställda"

Organisationen Allbright har satt näringslivet i gungning med sin svarta lista där ojämställda företag får stå till svars. Vid rodret står vd:n Amanda Lundeteg.

Även om Sverige är ett av världens mest jämställda länder är jobbet inte färdigt förrän målet är nått. Damernas Värld har träffat fyra fantastiska kvinnor som kämpar för kvinnors rättigheter – alla på sitt eget sätt.

Här kan du läsa intervjun med en av dem, 

Amanda Lundeteg som är vd på Allbright. Längre ner hittar i artikeln hittar du också länkar till intervjuerna med de andra kvinnorna: Linnéa ClaesonNina Rung och Sarah Delshad.

Nina Rung, Linnéa Claeson, Sarah Delshad, Amanda Lundeteg. Vårt hjärta klappar lite extra för de här fyra kvinnorna som hjälper till att göra vår värld mer jämställd – och därmed bra mycket bättre. Foto: Carl Thorborg/Söderberg Agentur

Amanda Lundeteg – vd på Allbright

Visste du att bara tre procent av 92 delägare i riskkapitalbranschen är kvinnor? Eller att endast sex procent av Sveriges verkställande direktörer inom näringslivet är kvinnor, och att bara 20 procent av ledningsgrupperna består av kvinnor?

Det är sådant man får veta genom Allbrights årliga rapporter. Vd för Allbright, och framtidens mäktigaste person enligt TCO (Tjänstemännens centralorganisation), är Amanda Lundeteg, som lärde sig den hårda vägen om kompisrekryteringar och mansdominans inom näringslivet innan hon började på Allbright.

– Jag pluggade ekonomi i Uppsala, och störde mig på att det var killarna som pratade och hördes på lektionerna, kurslitteraturen var skriven av män, föreläsarna var män och när vi pratade om fiktiva case var vd:n alltid en man.

Amanda funderade en del kring obalansen i den bransch hon gett sig in i när hon började se rapporter uppsatta i busskurer där ojämställda företag inom näringslivet hängdes ut genom en så kallad svart lista. Organisationen bakom rapporterna var Allbright, och Amanda blev genast intresserad.

– Jag kontaktade Allbright och frågade om jag fick jobba ideellt. Det fick jag, och det ena ledde till det andra. På ett år gick jag från praktikant till vd!

Amanda Lundeteg i kappa från Rodebjer, t-shirt från H&M, jeans från Levi's och sneakers från Adidas. Foto: Carl Thorborg/Söderberg Agentur

När Allbright släppte sin rapport för 2017 toppade riskkapitalbranschen den svarta listan. Men enligt Amanda finns problemen i många branscher.

– Fastighetsbranschen ligger bäst till när det gäller jämställdhet, men de är bara de bästa av de sämsta. Nio av tio bolag inom Sveriges näringsliv är ojämställda, även om det blir bättre och bättre.

För några år sedan blev hon ofta tillsagd att inte använda ord som jämställdhet eller genus när hon skulle föreläsa på företag, eftersom det kunde "skrämma bort" dem som lyssnade. I dag skulle ingen säga något liknande.

– Det finns en mycket större medvetenhet numera, och många företag jobbar aktivt för att öka jämställdheten och rekrytera på meriter snarare än utifrån vilka man brukar spela golf med.

För Amanda Lundeteg är arbetet inte klart förrän vi uppnått jämställdhet i näringslivet, vilket enligt Allbrights beräkningar är möjligt först år 2040. Men de små segrarna längs vägen gör att arbetet känns meningsfullt.

– För två år sedan släppte vi en rapport om juristsektorn som visade att trots att 60 procent av de nyutexaminerade är kvinnor blir endast 14 procent delägare. Vi fick så otroligt mycket respons från juristkvinnor som uppskattade att något de vetat hela tiden faktiskt kartlades och konkretiserades så att det också kan förändras.

Missa inte de andra intervjuerna i vår serie om de nya powerkvinnorna:

Linnéa Claeson: "Det är de som kränker som behöver ändra sig, inte jag"

Nina Rung: "Många liv skulle räddas om grannar vågade ingripa"

Sarah Delshad: "Vi måste se kvinnor som individer, oavsett religion"

Av: Sofie Zettergen, Foto: Carl Thorborg/Söderberg Agentur, Styling: Nadia Kandil, Hår och makeup: Mia Högfeldt

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxig hudvård från Emma S för endast 199 kr. Köp nu!