Foto: Getty Images

7 saker vi kan lära oss av Ruth Bader Ginsburg

Ruth Bader Ginsburg såg en värld där kvinnor ständigt blev diskriminerade - och bestämde sig för att göra något åt saken. I dag är Ruth Bader Ginsburg en av USA:s mäktigaste personer, och hennes inspirerande liv kan nu ses i biofilmen En kvinna bland män.

Ruth Bader Ginsburg är en av USA:s nio inflytelserika Supreme Court-domare. Den 86-åriga, New York-födda juristen ses som något av en modern superhjälte, en 155 centimeter lång gigant som gått i bräschen för att ge kvinnor samma juridiska rättigheter som män.

7 saker vi kan lära oss av Ruth Bader Ginsburg

1. Våga gå i täten som Ruth

1956, när Ruth Bader Ginsburg började på Harvard var hon en av bara nio kvinnliga elever på skolan. Hon var dessutom den enda som hade barn. Men som Ruth Bader Ginsburg (i Felicity Jones skepnad) säger i filmen En kvinna bland män: "Bara för att det inte har gjorts förut betyder det inte att det inte går att göra."

2. Låt dig inte nedslås av motgångar

Trots att Ruth Bader Ginsburg utbildat sig vid två prestigeskolor och tog examen som kursetta, var det svårt för RBG att få jobb på 1960-talet - eftersom hon var kvinna. När hon väl fick jobb hade hon lägre lön än sina manliga kolleger, och fick stå ut med härskartekniker och öppen nedvärdering. Hon bet dock ifrån och var alltid exemplariskt påläst, och till slut fick hon i gång sin guldkantade karriär.

3. Inspireras av andra

Under en period i början av karriären, när hon hade svårt att hitta jobb, bodde Ruth och hennes man, skattejuristen Martin Ginsburg i Sverige. Hon noterade att svenska kvinnor hade långt större friheter och rättigheter än vad kvinnor hade i USA, något som hon tog med sig och lät sig inspireras av när familjen återvände till New York.

4. Försök förändra det du tycker är fel

1970 kunde en amerikansk kvinna inte skaffa kreditkort utan att få sin makes signatur på ansökan - bara ett exempel på över 200 lagar som gjorde skillnad på män och kvinnor. Samtidigt sa grundlagen att alla människor var lika inför lagen, och den ekvationen fick Ruth Bader Ginsburg inte ihop. Hon bestämde sig för att börja utmana den här typen av lagar, en i taget, steg för steg.

5. Om du inte kan gå raka vägen, gå en omväg

För att ens få rättsväsendet att acceptera att det fanns lagar som könsdiskriminerade kvinnor tog hon sig i början av 1970-talet an ett fall (ihop med sin make) där en man ansåg sig ha blivit könsdiskriminerad. Makarna Ginsburg vann fallet, som banade väg för förändring av ett antal lagar som diskriminerade kvinnor.

6. Ingen är perfekt

Hon må vara en hjälte för många, och både intelligent, frispråkig, stilsäker och populär, men en så till synes enkel sak som matlagning är något domare Ginsburg aldrig har fått kläm på. Under alla deras år ihop var det maken Martin som skötte köket - det blev liksom bäst så för alla i familjen.

7. Ha en bra hejarklack

På tal om Martin Ginsburg: fram till sin död i cancer 2010 var han Ruths främsta supporter, och tog på 70-talet ett kliv åt sidan karriärmässigt för att släppa fram sin fru och låta hennes karriär gå först - vilket var mycket ovanligt på den tiden. Martin Ginsburg var förvisso en framgångsrik skattejurist men han kom med åren att stå i skuggan av sin fru, vilket han var mer än villig att göra.

Ruth Bader Ginsburg är så känd att hon har ett eget hiphop-namn (The Notorious RBG), finns som actionfigur och på ett antal tröjtryck. Hon imiteras ofta på komediprogrammet Saturday Night Live och var 2018 föremål för en hyllad dokumentärfilm, RBG. Nu kommer en spelfilm om hennes liv, En kvinna bland män, där hon spelas av Felicity Jones.

https://www.youtube.com/watch?v=-g9jJEepSQ0

 

LÄS OCKSÅ: 5 tidlösa stilknep att sno av 97-åriga modeikonen Iris Apfel