Fräscha till det du redan har hemma!
Fräscha till det du redan har hemma! Foto: Catwalkpix

5 smarta modeknep: så ger du dina kläder nytt liv

Hur lever man ett hållbart modeliv? Damernas Värld delar fem smarta tips för hur du kan fräscha upp din stil eller uppdatera ett plagg som du tröttnat på.
Damernas Värld

1. Gör tvärtom!

Tänk såhär: "Vad är motsatsen till hur det här plagget eller accessoaren EGENTLIGEN ska bäras? Och så gör du tvärtom! Sätt rejäla axelvaddar i stickade tröjor - det ger en så skarp look och plötsligt förvandlas ett rätt så avslappnat plagg till ett festplagg. Att stoppa in plagg som normalt inte ska vara instoppade (kavajer, stickade tröjor etc.) i byxor med hög midja och kanske även addera ett coolt skärp är ett annat tips som förändrar ett basplagg totalt. Likaså att bära strumpor i öppna skor samt att vända på överplagg: Skjortan får knäppningen på ryggen, kavajen öppningen bakåt, klänningar och tröjors ringningar hamnar på motsatt sida… Plaggen får en helt ny känsla!

2. Ha en klädbytardag

Samla ihop vännerna, ta med kläder som passar för kommande säsong (ex. vårkläder i slutet av mars) och byt kläder med varandra till lite härlig bakgrundsmusik (och varför inte avsluta med en brunch?). Allt som ingen vill ha skänks till återvinning.

LÄS MER: Psykologen: ”Så lyckas du med ett köpstopp – vanliga misstagen att undvika” 

Anordna en klädbytardag med vännerna!

3. Laga

Många plagg är enklare att laga eller fixa till än vad man tror. Till exempel kan ett för stort linne bli rätt storlek genom att man klipper av en bit av de tunna axelbanden längst bak och sedan syr fast änden på baksidan av tyget. 

4. Fundera på varför

Börjar kavajen kännas småtråkig, men du vet inte varför? Kanske du gillar passformen, och färgen är ju egentligen bra.. Men när du verkligen tänker på det kommer du kanske fram till att det är knapparna som är problemet. Byt ut dessa, och du har en ”ny” kavaj som du är nöjd med. I många fall handlar det inte om hela plagget, utan om detaljerna!

5. Byt ordning på kläderna

Ett smart tips är att "byta ordningen" på kläderna: Ha en skjorta utanpå en stickad tröja. Låta en underklänning vara utanpå en längre klänning så den sticker ut nedtill. Ha bh-liv ovanpå en tröja eller skjorta... Bara fantasin sätter gränser!

LÄS MER: Vad är upcycling? Allt du behöver veta om hållbara trenden

Aktuellt just nu