Foto: Camilla Svensk

Hållbart och skräddarsytt – Studio Heijne utökar sin kollektion

Wendy Heijne är född i Nederländerna men har bott i Sverige sedan 2003. Efter flera år som designer på H&M satsar hon nu helhjärtat på det egna projektet Studio Heijne, där hon skräddarsyr klänningar med hållbarhet i åtanke.
Emilia Klang

På vilka sätt jobbar ni med hållbarhet?

– Största delen av kollektionen består av unika produkter som produceras på beställning. På så sätt undviker vi överproduktion, som är ett stort problem i modebranschen – minst 30 procent av allt som produceras är överproduktion. Vi jobbar också mycket med siden, som är ett naturligt material producerat på ett miljövänligt sätt. Det är även viktigt för oss att vara noggranna med vilka samarbetspartners vi väljer, som exempelvis vår ateljé i Litauen. Att de anställda får rimliga löner och jobbar under bra förhållanden är A och O för oss.

Wendy Heijne. Foto: Chris Jonkers, studio BOJO

Tror du att mode kan bli helt hållbart?

– Ja, men det är en lång väg kvar. Med framtidens moderna tillverkningstekniker, som 3D-printning och hållbara material, kommer man att kunna producera på ett mer hållbart sätt. Sedan tror jag att man kommer att tillverka produkter närmare kunderna i stället för att massproducera i Asien. Det troliga är att det kommer att finnas mindre högteknologiska produktionsmoduler utspridda över hela världen, som producerar plaggen direkt för de kunder som bor i närheten. Återvinning av plagg är också en viktig komponent i sammanhanget för att kunna sluta cirkeln.

Är skräddarsytt mode framtiden?

– Definitivt. Standardstorlekar kommer troligtvis att försvinna. I framtiden kommer du enkelt att kunna få en online-avatar med dina exakta mått som provar ut de kläder du väljer, anpassade efter ditt personliga mått och tillverkade direkt efter beställning. Jag ser framför mig ett verktyg som gör att man kan anpassa kläderna själv genom att dra ett streck för att få den exakta kjollängden.

LÄS MER: Prenumerera på Damernas Värld – här hittar du aktuella erbjudanden