Artikeln innehåller annonslänkar

Grön skönhet: allt du vill veta om ekologisk, naturlig och vegansk beauty

Hela samhället bubblar av miljöengagemang, och så även in skönhetsbranschen. Men bland alla olika markeringar som finns och företagens egna marknadsföring kan det vara svårt att veta vad som är bra på riktigt. Damernas Värld reder ut begreppen, och tipsar om 3 positiva och miljövänliga skönhetslanseringar!

Ja, det kräver mer av oss som konsumenter att vara miljömedvetna. Men finns det något alternativ? Även inom skönhet måste förändringar ske, och här är din konsumentmakt enorm! Köper du produkter som producerats på ett miljövänligt sätt, av schyssta företag som drar sitt strå, då måste snart alla företag rätta sig i ledet. Och känns det inte dessutom bättre att kräma in ansiktet eller borsta på smink när du vet att det du använder både är bättre för miljön, den som producerat produkten och din hy?

Vad är grön skönhet?

Begreppet grön skönhet kan innefatta mycket: ekologiskt, naturligt, veganskt, cruelty free, etc. Gemensamt är att produkterna producerats på ett sätt som värnar om att en eller flera delar av produktionen gjorts på ett hållbart sätt. Idag är det fortfarande svårt att göra produkter som klarar alla kriterier, men desto fler som gör medvetna val när dem konsumerar, desto mer press sätter det på företagen.

Ekologiskt

När en produkt är ekologisk så betyder det att den helt eller till viss del är producerad med ingredienser som tagits fram på ett ekologiskt sätt – alltså utan kemikalier och med hänsyn för miljön.

Naturligt

En naturlig produkt eller en produkt med olika procent naturliga ingredienser – alltså ingredienser som kommer från naturen. Kom dock ihåg att det ändå kan betyda att de naturliga ingredienserna kan ha behandlats med kemikalier som både kan vara skadliga för människa och miljö under processen. Kemiskt betyder inte nödvändigtvis dåligt, men vissa ingredienser är bevisat skadliga.

Veganskt

Betyder att produkten inte innehåller några ingredienser som kommer från djur.

Cruelty free

Innebär att produkten inte testats på djur.

LÄS MER: Skönhetsredaktörens 21 bästa produkter – som alla borde testa

Några certifieringar som kan vara bra att ha i bakhuvudet:

ECOCERT

Fransk certifiering som garanterar att produkten består utav minst 95 procent naturliga ingredienser och/eller att minst 10 procent av produkten kommer från ekologiska odlingar.

Leaping Bunny

Amerikansk certifiering som markerar att företaget som gör produkten inte testar på djur.

Bra Miljöval

Svensk certifiering som drivs av Naturskyddsföreningen. Ställer miljömässiga krav både på innehåll och förpackning och att inga farliga kemikalier finns i produkten.

Svanenmärkt

Den svenska certifieringen Svanenmärkt är en miljövänlig stämpel som visar på att produkten har klarat av en rad olika miljötester; allt från användning av kemikalierna till utsläppen och hanteringen av avfall i produktionen.

Natrue

Europeisk certifiering som arbetar för att ta fram en internationell standard för naturliga produkter. Deras stämpel finns på produkter som helt eller nästan bara består av naturliga ingredienser.

Cosmos Organic

En internationell certifiering som sätter sin stämpel på kosmetikprodukter med naturliga ingredienser och som kräver att minst 20 procent av produkten ska vara ekologisk (COSMOS NATURAL) eller att minst 95 procent av de naturliga ingredienserna ska vara ekologiska (COSMOS ORGANIC). Certifieringen sätter även krav på förpackningen av produkten.

Fairtrade

Internationell certifiering som arbetar för etiska produktionen av produkter, bland andra kosmetika. Stämpeln visar att produktens ingredienser producerats på ett hållbart sätt – både för miljön men framförallt för den som odlar/producerar ingrediensen.

Made in Sweden

Att ett märke eller en produkt producerats i Sverige är också bra. Desto mindre en vara behövt transporteras världen över, desto bättre för miljön.

4 tips för hållbar skönhet

1. Gör research innan du köper

Kolla upp vad du har för hudtyp om du inte redan vet det, gå på en konsultation hos en hudterapeut om du vill vara extra säker. Utgå sedan från den kunskapen när du köper nya produkter så slipper du förhoppningsvis tråkiga felköp som inte passar din hudtyp. Kolla sedan upp lite information om produkten och företaget. Hur har produkten producerats? Vad finns i den? Hur ser förhållandena i landet där ingredienserna kommer från ut? Har företaget värderingar som du kan stå för? Internet är din vän.

2. Konsumera sparsamt

Kopplat till punkt 1 ovan är även att tänka efter innan du köper. Behöver du verkligen den här produkten? Kvalitet går alltid före kvantitet. Prova i affär om möjlighet finns. Var säker på ditt köp. Tänk efter ordentligt, och köp sen.

3. Tänk på förpackningen

Många märken börjar (äntligen!) tänka på huruvida deras produkter även är miljövänligt förpackade. Men köp gärna produkter som inte kommer med en för stor mängd onödig förpackning redan från början.

4. Sopsortera förpackningarna

En självklarhet för många men kanske inte för alla. Självklart ska även förpackningarna från badrummet sopsorteras. Dessutom har ett flertal märken som policy att du kan gå tillbaka med dina tomma burkar och få en bonus eller en ny produkt. Win-win!

LÄS MER: SOS för vinterhy! 5 typer av produkter ditt ansikte behöver mot kylan

3 positiva nya lanseringar inom skönhetsvärlden

Det utvecklas ständigt nya produkter i skönhetsbranschen, här lyfter vi tre positiva nyheter som är bra både för miljön och människa.

Kanadensiska Mistik lanseras i Sverige

Mistik är hårdvårdsmärket som precis kommit till Sverige och nu finns att köpa på Lyko. Det är 100 procent naturliga veganska produkter som framtagits av kemisten Jean-Éric Mari i Montréal. Som med många naturliga hårprodukter krävs en period (med Mistik kan det behövas upp till några veckor för vissa) av invänjning för håret – men efteråt kommer ditt hår att tacka dig.

Naturligt hårserum från Mistik som återfuktar håret utan att kännas klibbigt. Läs mer och köp här.

LÄS MER: Meghan Markles (billiga!) skönhetsprodukt hon alltid har i väskan

Garnier lanserar nya ekologisk linje: Garnier Organic

Garnier har bestämt sig för att ”demokratisera” ekologisk hudvård och göra produkter som gör gott för konsumenten, miljön och den som producerar ingredienserna – utan att kosta skjortan. Ett toppeninitiativ från ett så stort företag. Produkterna i serien Garnier Organic kommer att lanseras 2019 och det kommer att finnas produkter för olika hudtyper. Lanseringen är ett första steg i att hela företaget ska bli miljövänligt.

Dagcréme med ekologisk arganolja och antioxidant E-vitamin. Läs mer och köp här. 

Björn Axén gör refills till sina ekologiska hårprodukter

Svenska Björn Axén har förstått att konsumenterna vill ha mindre plastförpackningar och har därför gjort smarta refills av sitt ekologiska schampo och balsam. Refillerna producerar 80 procent mindre plast. 

Refill av ekologiskt schampo från Björn Axén. Milt schampo som passar alla typer av hår. Läs mer och köp här. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxig hudvård från Emma S för endast 199 kr. Köp nu!