Foto: Joel Rhodin

Här är de nominerade till Damernas Världs modepris Guldknappen 2018

Den 27 oktober är det dags för Sweden Fashion & Beauty Day 2018 – Sveriges största mode- och skönhetsfestival på Waterfront i Stockholm. Under den fullspäckade dagen kommer det prestigefyllda priset Damernas Värld Guldknappen, som är en hyllning till svenskt mode, att delas ut för 37:e året i rad. Här är årets nominerade för Guldknappen och Guldknappen Accessoar 2018!

Årets nominerade till Damernas Värld Guldknappen är som vanligt en exklusivt utvald skara, handplockade för att de tillför något extra till svenskt mode.

– De nominerade representerar svensk design när den är som bäst. Från tidlös och klassisk elegans till ung och innovativ design för olika kvinnor med olika behov, säger 

Lisa Pettersson, modechef Damernas Värld.

Guldknappen-juryn består i år av Damernas Världs chefredaktör Martina Bonnier, modechef Lisa Pettersson, modedesignern Pär Engsheden, hovstylisten Tina Törnqvist samt stylisten och modeprofilen Niklas Berglind.

 

Damernas Värld Guldknappen delas ut den 27 oktober under Sweden Fashion & Beauty Day på Waterfront i Stockholm, här kan du köpa biljetter till mode- och skönhetsfestivalen!

 

LÄS MER: Klä dig kungligt snyggt – hovstylisten Tina Törnquists bästa stylingtips 

Nominerad till Guldknappen: Soft Goat

Designas av: Stephanie af Klercker

Grundades: 2010

V-ringad tröja av kashmir, 2595 kr. Kabelstickad tröja av kashmir, 2595 kr. Jacka med luva, av kashmir,  3995 kr. Ribbad kjol av kashmir, 1695 kr.

Juryns motivering: "Att sälja kvalitetsplagg i 100 % kashmir på nätet har visat sig vara en riktig succé. Soft Goat tummar aldrig på den exklusiva känslan, men bidrar samtidigt till en mer hållbar modebransch genom att undvika kortvariga trender och i stället satsa på plagg med designfokus, lång livslängd och bred användningsyta. För hösten 2018 presenterar man en kollektion som är både själv- och stilsäker med en släng av attityd".

LÄS MER: Höstmode 2018 – hetaste trenderna enligt våra svenska designers och märken

Nominerad till Guldknappen: Hope

Designas av: Frida Bard

Grundades: 2001

 Modell t.v.: Rutig kavaj av polyester/polyamid, 4500 kr. Rutiga byxor av polyester/polyamid, 2500 kr. Mönstrad knytblus av silk/bomull, 2400 kr. Grå kappa av ull/akryl/polyester/polyamid, 4500 kr. Svarta loafers av kalvskinn, 3500 kr. Modell t.h.: Blommig kavaj av acetat/polyamid/silke, 4900 kr. Grönblå manchesterbyxor av bomull, 2100 kr. Silvrig polotröja av viskos, 1500 kr. Svarta ankelboots av kalvläder, 3200 kr.

Juryns motivering: "För Hope ligger fokus på högkvalitativt mode som betonar den individuella stilen. Märket drivs av visionen att visa respekt för plaggen, att blanda motsatser och en välkommen respektlöshet gentemot konventionella koder. Hopes könsneutrala kollektioner, där plaggen finns i storlekar för både män och kvinnor, är en tydlig markering att viljan att på allvar arbeta för en inkluderande modebransch".

LÄS MER:

Hope AW18 – se alla looks från höstkollektionen

Hopes nya kampanj inspireras av tantens känsla för stil – se coola bilderna här

Nominerad till Guldknappen: By Malina

Designas av: Malin Andrén

Grundades: 2010

 Modell t.v.: Blommig kort klänning med polokrage och öppen rygg och knytdetalj av siden, 3299 kr.

Modell t.h.: Rosa knälång fransklänning av polyester, 2999 kr.

Juryns motivering: "Det är svårt att inte gilla ett modemärke vars vision är att få alla kvinnor att känna sig unika och vackra. By Malinas kollektion är en kombination av tidlösa snitt och oemotståndliga mönster, gjorda med kärlek och tänkta för all tillfällen i livet – uppklätt, avslappnat eller bara en vanlig dag på jobbet. Med stort fokus på materialen och den positiva energin har By Malina blivit ett märke att lita på, säsong efter säsong".

Nominerad till Guldknappen: Stylein

Designas av: Elin Alemdar

Grundades: 2001

 Modell t.v.: Svart klänning av polyester/elastan, 3499 kr. Modell t.h.: Röd blus med ballongärmar, av polyester, 2499 kr. Röda byxor av polyester, 1899 kr.

Juryns motivering: "Det är klassiskt och tidlöst – men alltid uppdaterat och med ett finger på tidens modepuls. Stylein skapar framtida garderobsklassisker med hållbarhet som ett starkt värdeord. Det skandinaviska arvets strama minimalism blandas helt sömlöst med med det mjuka feminina i en kollektion som är välskräddad, modern och har en internationell aura".

LÄS MER: Stylein AW18 – se hela höstkollektionen här

Nominerad till Guldknappen: Aéryne

Designas av: Olivia Ahre

Grundades: 2015

 Modell t.v.: Blårutig blus av polyester, 799 kr. Blårutiga byxor av polyester, 799 kr. Modell t.h.: Grönrutig klänning av polyester, 999 kr. Grönrutig blus av polyester, 799 kr.

Juryns motivering: "Med själen i Sverige och den kreativa studion i Paris designar Aéryne plagg som hämtar inspiration i sina båda hemländer, i det avslappnade skandinaviska modet och parisarnas osvikliga känsla för stil. En sund prisbild gör det här till ett märke som är tillgängligt för fler och därmed verkligen kan uppfylla sin vision att stärka kvinnor genom vad de har på sig".

Nominerad till Guldknappen Accessoar: Flattered

Designas av: Anna Johansson

Grundades: 2013

 Rutiga loafers med tofsar, av textil/skinn, 2195 kr.

Juryns motivering: "Ledorden för Flattered är kvalitet, kretivitet, hållbarhet och prisvärt. Märket startade på nätet, och med en bra produkt och stark marknadsföring har på sina blott fem år på marknaden lockat till sig en stor mängd kvinnor med ett öga för design och hantverk, kvinnor som söker bekväma skor med en modern femininitet. Hos Flattered har de hittat de där hett eftertraktade skorna som kan användas och älskas under många år, och som funkar i de flesta sammanhang".

Nominerad till Guldknappen Accessoar: Krista Kretzschmar

Designad av: Krista Kretzschmar

Grundades: 2008

 Armband av brons, 4400 kr. Örhängen av brons, 3200 kr. Örhängen av brons, 4200 kr. Platt ring av brons, 3200 kr. Strukturerad ring av brons, 3600 kr.

Juryns motivering: "Hantverksfokuserade guldsmeden Krista Kretzschmar är specialiserad på brons och gör alla sina smycken för hand. I hennes verkstad får fantasin fritt spelrum, och den wow-framkallande designen pendlar mellan det eteriskt vackra och gullig underfundighet, med inspiration från så väl flora och fauna som japansk kultur och estetik".

LÄS MER: Bekänn färg – så stylar du den monokroma looken i höst

Nominerad till Guldknappen Accessoar: Fjällräven Kånken

Designad av: Åke Nordin

Grundades: 1978

Foto: Joel Rhodin

 Blå ryggsäck av vinylal, 899 kr. Orange ryggsäck av vinylal, 899 kr. Turkos ryggsäck av återvunnen polyester, 899 kr. Svart ryggsäck av ekologisk polyester/bomull, 1399 kr.

Juryns motivering: "40-årsjubileerande Kånken började som en praktisk vardagsryggsäck men har sedan dess blivit en modern klassiker som rest över hela världen. Den ursprungliga designen har ändrats minimalt men i dag finns denna ikon i en mängd färger och varianter. Kånken har hållbarhet och miljötänk med sig i sitt dna, och har dessutom räddat miljontals ryggar. Ett svenskt modearv vi skall vara stolta över".

LÄS MER: Hetaste samarbetet just nu – se alla plagg från Acne x Fjällräven här

 Foto Joel Rhodin/Mink Mgmt. Stylist Sara Sadeghi. Modeassistent Paola Iyer. Fotoassistent Julia Dansarie. Hår Angelica Beckman/Mikas. Looks Makeup Pari Damani/Agent Bauer. Modeller Marine Gaudin och Madeleine Kanyama/Le Management.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + solskydd & necessär för endast 199 kr. Köp nu!