ANNONS

Innehåll från The Body Shop

Foto: Weronika Bela

Så får du till den perfekta basen - skönhetsexpertens bästa tips

Lyster, naturlig täckning och glow. För att få till en snygg makeup är basen A och O. Skönhetsexperten Maria Ahlgren guidar dig till hur du hittar din nyans, rätt underton och hur du får en vårfräsch bas som håller hela dagen. 

– Ha hellre för lite foundation än för mycket, det är enklare att dutta på extra än att ta bort, säger Maria Ahlgren. 

Namn: Maria Ahlgren

Yrke: Skönhetsjournalist och författare, tidigare skönhetsredaktör Damernas Värld

Bor: Stockholm

För att få till en lyckad bas har skönhetsexperten Maria Ahlgren några knep som hon gärna delar med sig av. Under sin karriär fick hon tidigt lära sig att basen är kanvasen som man bör lägga tid och kärlek på. När hennes jobb under många år inkluderade att rapportera från backstage på modevisningar, såg hon hur världens ledande makeupartister la timmar på att preppa modellernas hud och mejsla fram den perfekta kanvasen. Allt börjar med basen.

– Hitta rätt nyans, rätt underton och applicera alltid på en återfuktad hud. Jag börjar med att jobba med händerna för att värma upp produkten, och avslutar med att dutta in krämen med The Body Shops foundationborste för ett naturligt ”min hud, men bättre”-resultat. Applicera produkten i ansiktets mitt och jobba dig utåt – ofta behöver kinderna minimalt med täckning. Ha hellre för lite foundation än för mycket, det är enklare att dutta på lite extra än att ta bort. Jag är besatt av den lilla foundationborsten, att dutta är så meditativt. Glöm inte halsen och öronen, säger Maria. 

Glow, naturlig täckning och en bas som sitter hela dagen. Fresh Nude Foundation från The Body Shop checkar alla de tre boxarna. Dessutom finns den i 40 olika nyanser, vilket gör att den inkluderar alla hudtoner. Innan sortimentet sattes på marknaden så testades nyanserna på människor av alla kön och med alla hudtoner för att säkerställa att nyanspaletten inkluderar alla. Maria har haft Fresh Nude i sin foundationgarderob länge. 

– Fresh Nude ger en otrolig daggstänkt känsla och ger en naturlig täckning som aldrig kakar sig. Stort plus att huden blir återfuktad och den daggiga lystern håller hela dagen. Den uppdaterade flaskan i glas är – förutom att den är återvinningsbar – så himla snygg. Jag älskar den lilla spateln som ger perfekt dosering utan kladd, säger Maria Ahlgren. 

Foto: Weronika Bela

Tips! Varje underton representeras av bokstäver som underlättar processen att hitta rätt. Kall underton representeras av bokstaven C, varm underton av bokstaven W och neutral av bokstaven N.

Fresh Nude foundation finns i 40 olika nyanser och går utmärkt att mixa. Maria blandar Light 1 Warm och Light 2 Warm. 

Foto: Weronika Bela

– Efter att jag applicerat foundation tar jag lite concealer runt näsvingarna och på några gamla akneärr. Nu kommer mitt dunderknep – lova att testa! The Body Shops Coconut Matte Bronze-puder gör magi för ansiktets konturer. Jag har noll kindben innan bronzern åker på. Den ger huden den där varma, ”lit from within”-looken utan att det syns att man har solpuder. Jag använder den exakt varje dag, året runt, på kinder, nästipp och ögonlock. 

Läs mer och hitta din nyans på Fresh Nude Foundation HÄR.

Så hittar du rätt nyans - expertens tips!

1. Det är viktigt att matcha din foundation med undertonen i din hud. Huden kan dra åt rosa eller till och med blått i vissa områden, då har du en kall underton. Personer med kall underton blir lättare röda i solen. Drar din hud åt gult har du en varm underton. Personer med neutral underton är som namnet antyder varken eller. Ett enkelt knep är att dölja halva ansiktet med en vit t-shirt eller ett vitt papper – då brukar man enkelt kunna se om huden drar åt gult, rosa eller håller sig neutral.

2. Det bästa är att testa i butik, på käklinjen i dagsljus brukar ge den bästa indikationen. Rätt nyans ska smälta in sömlöst i huden.

3. ​​Vill du shoppa digitalt så har The Body Shops engelska sajt en ”shade finder” som är toppen att utgå ifrån. Börja med att, utifrån bilder, identifiera var på mörkhetsskalan du ligger – den är uppdelad i Rich, Deep, Tan, Medium, Light och Fair. 

För att pigga upp området under ögonen kan du använda en concealer i en ljusare nyans än din foundation. 

– Jag tipsar alltid om att ha minst två concealers – en i samma nyans som din foundation för sådant du vill täcka, som akneärr eller pigmenteringar, och en ljusare för att pigga upp ögonområdet. Under ögonen får concealern gärna vara någon nyans ljusare än din foundation. Hos mörk hud, som ibland kan få inslag av lila, är en varm ton som drar åt orange nyans ofta smickrande. 

Jag älskar makeup som samtidigt vårdar, och nya Vitamin C-concealern med C-vitamin jobbar över tid utjämnande på hudtonen. Täckningen är exemplarisk utan att blir torr eller kakig, säger Maria. 

Läs mer och hitta din nyans på Vitamin C Concealer HÄR

Var med och gör skillnad - för djurens rätt 

I över 20 år har The Body Shop ägnat sig åt aktivism som rör miljö, människor och djurens rätt. I EU har djurtester inom kosmetik länge varit förbjudet och konsumenter har kunnat känna sig trygga i att inga djur kommit till skada. 

 – Med nya testkrav från Europeiska kemikaliemyndigheten (ECHA) hotar EUs förbud, vilket skulle innebära att vi som konsumenter inte längre kan utgå från att produkter tagits fram utan djurförsök. Dessutom hotar kraven de framsteg som Europaparlamentet har efterlyst sedan 2018 – ett globalt förbud mot alla djurförsök för kosmetika från 2023. Det är en fruktansvärd tanke och många steg bakåt i utvecklingen, säger Maria.

Save Cruelty Free är ett initiativ för att hålla EU vid sitt löfte om ett förbud mot djurtester inom kosmetik. Avsändare är The Body Shop tillsammans med ett flertal stora djurrättsorganisationer globalt: PETA (People for the Ethical Treatment of Animals), Cruelty Free Europe, HSI (Humane Society International), Eurogroup for Animals och ECEAE (European Coalition To End Animal Experiments som representerar totalt 100 medlemsorganisationer från 26 EU-länder*) och även andra skönhetsföretag som LH Cosmetics och Dove. Målet är att gemensamt samla in 1 miljon EU-medborgares underskrifter och rädda cruelty free-kosmetika i Europa. En miljon är den magiska brytpunkten, för då måste EU kommissionen ta ställning till vad som kallas Europeiskt medborgarinitiativ (ECI = European Citizen Initiative).

– Det är viktigt att vi alla skriver på. Hittills har över en halv miljon skrivit på, men vi måste bli flera. I Sverige har vi faktiskt redan nått vårt tröskelvärde, vilket är ett fantastisk kvitto på hur många som faktiskt värnar om cruelty-free kosmetika. Det är otroligt viktigt att använda våra röster som medborgare, och det är fantastiskt att stora företag som The Body Shop använder sin plattform till att göra skillnad på riktigt, säger Maria. 

Foto: Weronika Bela

Vill du vara med och stoppa återvändandet av djurförsök på skönhetsprodukter? Skriv under det Europeiska Medborgarinitiativet här.

Om The Body Shop

The Body Shop är ett globalt varumärke som grundades av Anita Roddick i engelska Brighton 1976. Anita banade vägen för filosofin att företagande kan vara en god kraft i världen, vilket fortfarande är varumärkets drivkraft. The Body Shop tillhandahåller etiska och hållbara produkter med ingredienser av naturligt ursprung för kroppsvård, hudvård, hårvård och makeup. 

I dag finns över 3 000 The Body Shop-butiker i över 70 länder. The Body Shop ingår tillsammans med Natura, Aesop och Avon i Natura &Co – en värderingsdriven, global kosmetikagrupp med det gemensamma målet att skapa en positiv ekonomisk, social och miljömässig påverkan. Läs mer om The Body Shop HÄR.

Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och The Body Shop och ej en artikel av Damernas Värld