ANNONS

Innehåll från Plan International

Hon har stoppat 62 barnäktenskap

Shirin var på väg att bli bortgift som 13-åring.
Som fru hade hon tvingats sluta skolan och riskerat att bli gravid. Men Shirin lyckades stoppa bröllopet och idag är hon engagerad i kampen mot barnäktenskap.
Hittills har hon räddat 62 flickor från att tvingas gifta sig.

Att vara mamma och känna en villkorslös kärlek till sitt barn, är samma sak oavsett vilket land du bor i. Som förälder vill du ge ditt barn en trygg och kärleksfull uppväxt och skydda dina små från allt ont. Alla föräldrar har inte den möjligheten. Varje dag tvingas 30 000 flickor att gifta sig. För flickorna innebär ett äktenskap att livet förändras över en natt.

Många har fram till bröllopet gått i skolan och lekt med sina kompisar, men nu förväntas de ta hand om ett hushåll och vara någons fru. Barn som tvingas gifta sig löper också större risk att utsättas för våld och övergrepp. En situation som kan vara svår att ta in, men som är en verklighet för många flickor.

Shirin var bara 13 år när hennes föräldrar skulle gifta bort henne till en äldre man från byn. Men hon var fast besluten om att hålla fast vid sin dröm och fortsätta att gå i skolan. Shirin protesterade mot föräldrarnas krav om äktenskap och bröllopet ställdes tillslut in.

Shirins kamp mot barnäktenskap

I dag är Shirin 22 år och en stark motståndare till barnäktenskap. Med stöd från Plan International har hon kunnat gå kvar i skolan och utbildar nu flickor om sina rättigheter.

– Jag åker hem till familjer och övertygar föräldrar om att inte gifta bort sina döttrar.

Jag berättar min historia och på det sättet har jag stoppat 62 barnäktenskap. Jag har även lyckats få 34 tjejer som slutat gå i skolan att fortsätta sina studier, säger Shirin stolt.

*Namnet är ändrat för att skydda flickans identitet

Shirin tilldelas Joyeeta Award för hennes kamp mot förtryck 2019. Priset delas ut årligen på initiativ av Bangladeshs regering för att uppmärksamma kvinnors insatser för samhället.

Engagera dig för flickors rättigheter

18 miljoner flickor föder barn varje år. Flickor blir gravida och föder barn trots att de själva bara är barn. Den vanligaste dödsorsaken för flickor mellan 15 och 19 årvärlden över är komplikationer vid graviditet och förlossning. Plan International arbetar ständigt med att öka kunskapen för att förebygga barnäktenskap.

– Vi ser till att barn har tillgång till stöd och trygga platser och har ökat skydd mot alla former av våld. I flera länder har vi bidragit till att regeringar och myndigheter agerar mot barnäktenskap, säger Alexandra Pärnebjörk, expert på sexuell hälsa och rättigheter på Plan International.

Som Flickafadder bidrar du till Plan Internationals verksamhet i länder där barnäktenskap är vanligt förekommande.

– Med ditt stöd kan vi förebygga barnäktenskap och stärka flickors tillgång till utbildning, säger Alexandra Pärnebjörk.

Du kan vara med och göra skillnad för världens flickor. Du kan stoppa barnäktenskap. Bli Flickafadder för 100 kronor i månaden och kämpa för att ingen flicka ska tvingas gifta sig. Läs mer och bli Flickafadder HÄR.

Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och Plan International och ej en artikel av Damernas Värld

Aktuellt just nu