ANNONS

Innehåll från Kroatiska Turistbyrån

Smaksäker destination: Kulinariska Kroatien

Kafésafari i Zagreb, medelhavsmat i Dubrovnik eller tryffel och toppviner från Istrien. 

Kroatien är en färgstark smakkarta, full av överraskningar och personliga upplevelser.

Storstad, strand eller berg, alldeles oavsett möts tradition och samtid i ett kulinariskt Kroatien.

Mer om kulinariska Kroatien 

I Kroatien är gastronomi inget man skojar bort. Alldeles oavsett om man möter det sympatiska stadsmyllret i Split eller Zagreb, cyklar över de gröna kullarna i landskapet Istrien, drar sig mot Dubrovniks världsarvsskyddade miljöer – eller tar sig till det vackra och lite oupptäckta Slavonien längre österut väntar spännande smaker att bära med sig långt efter att semesterveckorna tagit slut. 

Det är ingen slump att stora delar av den gastronomiska världseliten varje vår samlas i kuststaden Rovinj. I de medeltida gränderna eller längs den istriska stadens charmiga piazzor hålls här Weekend Food Festival. Men det är inte enbart hyllade toppkockar som tar sina smakvärldar till rofyllda Rovinj. Lika mycket är festivalen ett bevis för att Kroatien numera är med och trängs bland de där riktigt inflytelserika internationella toppköken, något som bland annat presenterades i ett manifest för kroatisk cuisine. Här hölls också en mängd master classes med teman kring bröd, vin, olivolja och kaffe – en kulinarisk kvartett där Kroatien länge har hållit sig långt framme. 

Kroatiska viner vinner mark

När det kommer till just vin stannar vi kvar i Istrien och åker några mil söderut från Rovinj, till byn Sisan utanför Pula. Där ligger unge Bruno Trapans omtalade vingård. Utifrån den mineralrika jorden gör den kreative kroatiske vinmakaren organiska viner som når ända in i hyllorna till trendiga naturvinsbarer i både New York och Köpenhamn. Kroatiskt vin är definitivt på frammarsch, och även om det vita, mjuka malvasia istarski dominerar hos traktens vinodlare har Bruno Trapans röda Nigra daVirgo Revolution nått stor succé med sin kraftfulla kombination av den regionala druvan teran och världsomspännande tidlösa kändisar som cabernet sauvignon, merlot och syrah. 

Och precis som i grannlandet Italien har Kroatien förstås sina utstakade vägrutter för vinturister. Missa inte att besöka en av Istriens många vingårdar, från nämnda Bruno Trapan i Sisan till familjen Kozlovic och deras läckra, russinlika dessertvin Muskat Momjanski, gjort på ägorna utanför Momjan nära slovenska gränsen. 

Tid för tryffel

Längs smakstarka stigar kan man därefter följa den gräsiga olivoljan, lufttorkade skinkan prsut, fårosten, den vilda sparrisen – och förstås den internationellt högt skattade vita tryffeln, tuber magnatum. Prova den på finkrogen Zigante i lilla Livade utanför Buzet. Här i de mäktiga Motovun-skogarna hittade ägaren Giancarlo Zigante för drygt 20 år sedan vad som då var världens största vita tryffel: 1,3 kilo tung. Hitta helst hit under höstens tryffeljakt. Då bokstavligen fylls trakten av en tungt parfymerad doft, samtidigt som tallrikarna dignar av tryfferade läckerheter under både dedikerade festivaler och på alla de restauranger som just då har en sak gemensamt: hyllningen till det vita guldet.

Kontrasten är stor när man anländer till Hum, faktiskt en av världens minsta officiella städer med sina 20-talet invånare. I loggian till familjekrogen Humska konoba äter man finfina charkuterier och ostar, därefter den tryffeldoftande rörpastan fuzi, som även ofta serveras med en gulasch. Avslutar gör man här alltid på samma sätt – med en biska, Istriens signatursnaps gjord på mistel. 

Foto: Maja Danica Pecanic/CNTB

Kroatisk kafékultur

I Kroatien är kafékulturen stark, något man som besökare ständigt påminns om i det rituella vardagslivet. I huvudstaden Zagreb är det extra tydligt. Börja på landets kanske mest myllrande matmarknad Dolec. Klockan halvsju sex morgnar i veckan flockas folk kring nygjorda fårostar, lufttorkade skinkor från Slavonien, långlagrade ostar från ön Pag, lavendel från Hvar, oliver, nötter. Fiskhallen är något alldeles extra. Många menar att landets finaste, färskaste fisk faktiskt finns just här i huvudstaden, eftersom krogarna i Zagreb håller öppet hela året. 

Efter lite trivsam torgträngsel är det dags att varva ner. Och koffein verkar vara det bränsle som Zagrebborna går på. Men även om många av bönorna tycks ha kraftfullt italienska uttryck, påminner det långsamma sättet att dricka sitt kaffe mer om arvet från kafékulturen hos grannarna i Wien. 

Istället för en blixtsnabb espresso rakt över disken tar man hellre plats på det klassiska kaféet Johan Franck vid stans pulserande hjärta, torget Ban Jélacic. De lite mer trendtörstande smyger in på sympatiskt hemliga Cogito Coffee Shop med sitt mikrorosteri. Kaféet öppnades 2014 och i dag är Cogito en ny sorts mikrokaffekedja med fem ställen i Zagreb och två i Dubrovnik. En av ägarna har utnämnts till världens sjunde bästa barista. Rosteriet något kvarter härifrån har en mysig innergård där man också kan prova Cogitas egna ölsorter, medan de vackert vridna baguetterna och frasiga croissanterna kommer från Korica – det lilla bageriet som många menar är det bästa i stan. 

Förälskad i Dubrovnik

Kombinationen Dubrovnik och kaffe går också långt tillbaka. Kaffehuset Gradska Kavana, inhyst i den före detta arsenalen där Republiken Dubrovniks storslagna skepp en gång byggdes, öppnade redan 1895 under den habsburgska monarkin. Helt logiskt alltså att vi serveras av rykande heta, nymalda bönor från Wiens historiska kaffehus. Här i Kroatiens just nu kanske allra största turistmagnet finns fortfarande plats för personliga upplevelser. Just bakom gränden till den lika förnäma som nyskapande fiskkrogen Azur ligger en hemlig port i muren som leder rakt ner till stranden. Buza är Dubrovnikbornas eget klippbad, där många nyförälskade möter solnedgången. 

Men även kärlek behöver fyllas på med energi, så varför inte avsluta dagen här i Dalmatiens kronjuvel med den fräschaste medelhavsmat. Några lokalbor tipsar om att gå upp till Dubrovniks moderna stadsdelar, där krogen Pantarul tycks ha blivit en sorts gourmetdestination i det lilla formatet. 

Här bjuds fyrarättersmenyer inklusive vin som är så prisvärda att man kippar efter andan. Särskilt som tillagningen av de traditionella råvarorna görs på nya och kreativa sätt av kökschefen Jadran Tutavac. Menyn följer helt säsongerna med många ingredienser hämtade från bönder i trakten. Fisken levereras förstås färsk och dagligen. Eller vad sägs om en förrätt som fisktartar med sojasås, hemgjord majonnäs, kapris, rödlök och fårost. Det finns många sätt för att bli förälskad i Kroatien.

Foto: Hrvoje Serdar/CNTB

Allt om sommaren i Kroatien 

 

KROATIEN I KORTHET

Utsträckt längs Adriatiska havet är Kroatien ett land som definieras av sitt rika kulturarv. I dag blandas historia med ungdomlig känsla och vibrerande energi. Hisnande vacker natur, oändliga kustlinjer, rik gastronomi, äventyr, sport och hälsa erbjuds året om. Utforska Dubrovniks Unescoskyddade gamla stad, hoppa runt mellan öarna i Splits skärgård, leta tryffel i Istrien, flyg skärm över Plitvices sjöar, leta dig genom Zagrebs gator och hemliga passager, skåda fåglar i Kopacki rit, festa på Zrce-stranden i Novalja – eller spendera dagen med familjen på stranden i Zlatni Rat.

Komma hit: Flygbolag som Croatia Airlines, SAS, Norwegian och Ryan Air flyger i sommar direkt till både Zagreb, Split, Dubrovnik och Pula.

Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och Kroatiska Turistbyrån och ej en artikel av Damernas Värld