ANNONS

En söndag på Bildmuseet

/

En riktigt bra och favorit söndagsaktivitet med barn är för mig att gå på museum.

IMG_5091

Jag och L gick och på Bildmuseets utställningar här i Umeå och eftersom det ändå är min treåring som sällskap så fokuserade vi på 1 av 5 utställningar plus fika i kaféet och pyssel i barnens bildverkstad.

IMG_5124

Vi kikade på fotografen Zanele Muholi fantastiska foton. Vackra svartvita porträtt av Muholi som är en välkänd fotokonstnär och bildaktivist från Sydafrika.

IMG_5120

Bilderna skildrar svarta HBTQ personer i Sydafrika. Majoriteten av bilderna är drabbande porträtt i svartvit och när fotografen fotar i färg som t.ex. i bildserien Modiga Skönheter är bilderna till viss del inspirerade av modebilder. Det stylade, poserande och färgstarka bilderna stärker både den som avbildas och betraktar bilden, det är liksom power-verkan åt båda hållen. Samtidigt så ifrågasätter fotografen Sydafrikas queer- och transofoba stereotyper och det (icke)utrymme som ges transpersoner i landets modemedier med de färggranna bilderna.


IMG_5136

Efter utställningen vandrade vi ner till museets bildverkstad.

IMG_5131

Kan erkänna att jag tycker att det är minst lika kul att själv sitta och rita som nedan med de gröna strecken med tuschpennan. Så otroligt berikande ett museibesök är både för ögonen och den egna kreativiteten. 

IMG_5115

Efter bildverkstan gick vi ner till shoppen och där hängde Ida Hanssons aka Nordic Remake konstnärsrock som jag hjälpte Ida produktutveckla i designproccessen för snart två år sedan. Så kul att se att Bildmuseet har den i sitt sortiment.

IMG_5127

Avslutar med otrolig bild från utställningen. Afrokammarna som skapar en vacker form och frisyr på modellens (det är fotografen själv) huvud är inte bara ett stylingverktyg den har också en otrolig symbolik och historia i  afrikanska kontinentens olika samhällen. Med ursprung ca 6000år tillbaka i tiden har kammen kommit att betyda allt från status till grupp- och religöstillhörighet. I modern tid både under kolonialtiden och Black Power eran var kammen symbolisk identitetsmarkör i Black is Beautiful rörelsen om att bära sitt hår naturligt men också som symbol av kamratskap och stolthet av att tillhöra det svarta communytit. Så många lager, stolthet och styrka i denna komposition och bild som tillhör serien Hylla den mörka lejoninan!


IMG_5114

Och till sist. Söndagens look består av denimkjol och kavaj second hand, och äldre plagg från garderoben så som värmande pälskrage jag slängt på, fjäderlätta 8år gamla pufferväskan, svart t-shirt och bruna stövlar sen gammalt. Perfekt gå på museum look om ni frågar mig!

XMK

0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Följ mig på Instagram!

@monikakichau
© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00