ANNONS

Nu är det jul igen!

/

Idag kom min syster med hennes dotter hem till oss och firade lilla julafton med våra respektive familjer plus kidsens mormor dvs min mamma. Äntligen samlades våra kids för ett gemensamt julfirande då två av tre av barnen firar varannan jul borta med sina andra familjer. Men sen slog det mig när vi landande i att vi skulle fira lilla julafton på Trettondagen att det sammanfaller med Ortodox jul.

IMG_4352

Min syster Kristina och jag dukade för barnens julafton, vegetariska köttbullar och kycklingprinskorvar serverades enligt kidsens önskemål.

© monika kichau

På så sätt fick julstämningen en extra skjuts här hemma idag när vi visste att det firas jul idag i vårt gamla hemland Ryssland. Som barn firade vi aldrig jul i Ryssland pga jag är född i Sovjet Unionens tidsålder. I Sovjet firades Nyår som om det vore ”julafton” istället… men numera när Ryssland är officiellt ett kristet ortodoxt land (och inte socialistiskt sedan 1991 då vi också lämnade landet) då firas julen i enighet med den julianska kalendern som sammanfaller med trettondagen.

IMG_4348

© monika kichau

Så tillbaka till julstämningen, självklart hör det till att vi klär upp oss på lilla julafton. De äldre kidsen hade klätt sig i Julkläder™ medan den yngsta körde på en mer fri tolkning av julstyling.

IMG_4358

© monika kichau

Jag bar min marinblå vintage herrsmokingjacka, spetskjol från 90-talet och brogues från Proenza Schouler, samtliga plagg second hand. Under kavajen hade jag en marinblå merinopolo från Uniqlos herravdelning och två silverkedjor köpta på Röda Korset.

IMG_4366

Har lärt mig av Bernie Sanders att man ska hålla händer i kors när man sitter på läktare.

Efter jullunch och paketöppning bytte vi om till tre lager funktionskläder och åkte för att se på Norrlandsoperan dansföreställningen Carte Blanche framförd på isarena av konståkare från danskompaniet La Patine Libre. Och om ni frågar mig så kan det inte bli mer jul- och nyårsstämning än att gå och se ishow, för det gjorde vi alltid i Sovjet när jag var barn. Så det kan ha varit så att ögonen kanske nostalgitårades en aning idag när vi med våra barn satt och såg på isdans (video på min Insta) på vårt alldeles egna julfirande. God jul igen då!

XMK

0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00