ANNONS

Inlägget innehåller annonslänkar

Om Balaklavan, Skavlan och Kim Kardashian på Met Galan

/

Modehistoria

,

Modespaning

,

Vad jag har på mig

,

I min senaste stiltips-reel visar jag på tre sätt att bära en Balaklava som är en multifunktionell huvudbonad. Men låt oss inte glömma att denna huviga sak som både täcker huvud, öron, hals och i vissa modeller även hela ansiktet där endast hål för ögonen finns, har långt innan den började poppa upp på streetstylebilder och catwalks (för ca 4 år) haft och har en funktion i vintersportens värld och i vinteruniformen hos militärer.

Nej jag är inte krigstokig, men det är varken första eller sista gången jag nämner att ett plagg i den moderna garderoben har sitt ursprung i militära uniformer. För ca 160år sedan utkämpades Krimkriget och slaget vid Balaklava har gett namnet till denna praktiska huva med slaviskt klingade namn som brittiska soldaterna bar vid slaget.

IMG_9327

Snabbspolning till 2012 som var ett betydande år i balaklavas historieskrivning. Balaklavan blev världskänd med den ryska feministiska aktivistgruppen Pussy Riots som gjorde ett performance iförda den stickade huvudmasken. Medvetna om att de utsätter sig själva för en enorm risk med filmade samhällskritiska performance i bl.a. en kyrka i Moskva, valde de använda färgglada stickade balaklavas för anonymitet. Vi vet ju alla hur det gick med det och ett tips är att läsa Masha Gessens otroliga bok Ord kan krossa betong.

IMG_8318

Ca fem år efter Pussy Riots performance började man konstatera att balaklavan var på väg att bli en microtrend. Men det engagemang som väcktes globalt kring dessa aktivister med punkattityd (Patti Smith och Madonna var några av flera kända namn som stöttade gruppen när de fängslades) fick balaklavan ett symbolvärde och modestatus som jag tycker inte går att bortse ifrån idag. Här är även en påminnelse om att mode inte alltid skapas på catwalken och inte heller på modeveckornas streetstylescener, utan på gatorna och som motstånd, för att senare plockas upp i de fina modekorridorerna.

Runt 2018 syntes balaklava på modeveckorna mer än någonsin och sen kom pandemin 2020 och microtrenden växte till en trend inför den stundande vintern 2021.

IMG_8854

Coronapandemin har tvingat oss att vistas och umgås mer utomhus, funktionella plagg för friluftsliv har fått ett rejält uppsving under senaste året. Vi har också blivit mer vana att täcka våra ansikten tack vare munskydden (i vissa länder mer än andra). Och här vill jag kommentera med allvar ironin i det hela. I västvärlden parallellt med att balaklavan blivit allt mer populär under de senaste åren, har det funnits de som med näbbar och klor kämpat mot religös täckning av huvudet. Ja Frankrike, det är era lagförslag och lagstiftning som jag framförallt tänker på.

De som önskar lagstiftning mot att kvinnor ska täcka huvudet har en islamofobisk utgångspunkt, det går inte att bortse från det. En hijab och niqab anses vara ett hot mot demokratin och kvinnors fria vilja. Och ironin är att så länge snarlika metoder att täcka huvud och hals med en balaklava eller liknande kallas för trend, mode och funktion då är det ok. Kim Kardashian gjorde på senaste Met-galan entré med ett heltäckt ansikte och det kallas för geniförklarat mode signerat Demna Gvasalia för Balenciaga.

När jag tittar på Skavlan som intervjuar norska moderedaktören, influensern och modellen Rawda Mohammed för några veckor sedan så får hon bl.a. försvara och förklara sitt användande av hijab. Den vita manlig journalisten som ska vara ”folkets röst” ställer frågan om Rawdas snart 7åriga dotter bär hijab? Hon svarar typ: Jag tycker alltid att det är en konstig fråga folk ställer(…)Det är inte såatt när muslimer föder en dotter att de per automatik tänker HIJAAAAB? Sedan säger hon att hennes barn har inte visat intresse för hijaben utan gillar typ sådana saker som Spiderman.

Denna måndagmorgon är det frost ute. Jag trär över huvudet på mitt 3 åriga barn en balaklava jag köpt på Polarn & Pyret och på mig själv min egna stickade huva jag köpt på &Other Stories av den enkla anledningen att det håller oss varma och jag tycker att det är snyggt – ett val jag gör för mig själv och mitt barns räkning.

IMG_8862

Om jag skulle bli inbjuden till Skavlan så tror jag knappast att jag behöver förklara för honom om varför jag valt täcka huvud och hals på mig själv och mitt barn en måndag och alla andra dagar under vinterhalvåret, för det är ju både funktion och mode. Jag får möjligtvis dra hela historien om hur Balaklavan kommit att bli en huvudbonad att räkna med 2021 men det blir nog inte mer underhållande än så. Men täcker du huvudet av religösa och kulturella skäl behöver du fortfarande kämpa för din rätt att använda din hijab likt Rawda och sitta och motivera det för någon som inte ser sin egna nyfikenhet som ren främlingsfientlighet. Det privilegiet kan man ju fundera på när vissa av oss omfamnar balaklava under vinterhalvåret i ett demokratiskt samhälle som ironiskt nog bestämmer och debatterar över huvudet på de som bär en hijab om de valt den av frihet eller blivit påtvingade.

XMK

4

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00