ANNONS

Dagens lager på lager

/

Födelsedagsveckan

,

Okategoriserade

,

Styling

,

Vad jag har på mig

,

Det blir allt kallare och då blir jag peppad på att hoppa i mina Blankens-stövlar och köra på en stil som andas engelsk landsbygd. Jag skyller allt på The Crown(Netflix). För inget säger mer engelsk landsbygd som robusta material, rutor, och lager-på-lager. Det sistnämnda älskar jag att styla med under denna delen av året, för utmaningen ligger alltid i att både hålla sig varm, vara kreativ och hålla stilen under höstsäsongen.

IMG_9114

© monika kichau

Så dagens kreativa grepp är att bära två kavajer på en och samma gång. Den ena är oversize och längre och den undre har kortare tightare passform. Egentligen är jag helt klart mycket mer peppad på den översta kavajen som är längre och får stå för den bärande delen av silhuetten men den gunclub-rutiga kavajen som är ett typiskt höstmönster förstärker engelsk landsbygds känsla med att låta de rutiga slagen ligga överst. Var för sig så är de alldeles för kallt att bära dessa lager men tillsammans så är det en perfekt höstkombination som höll mig varm.

IMG_9118

Dagens look: översta kavajen second hand, underst rutig kavaj plus polotröja H&M,äldre säsonger, byxor i fuskskinn Lindex, väska och stövlar Blankens, och solglasögon Polar. 

© monika kichau

Nu ska jag gå och få revansch på denna dag som ungefär halvvägs slutade med att de ringde från förskolan och Daniel fick åka och hämta vårt barn medan jag jobbade klart. Sedan tog jag över efter lunch. Vabb-infernot is real, hon hann vara på förskolan i en halv dag. Oh well. Så revanschen bli att jag ska träffa min underbara Gokväll-kollega hårstylisten Eva-Lena Rylander för en middag på stan.

XMK

0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Inlägget innehåller annonslänkar

Äntligen Trenchväder!

Äntligen är det trenchväder och jag har ÄNTLIGEN hittat en rutig trenchcoat! Ett av mina favoritytterplagg är trenchcoats så en kort djupdykning om både plaggets historia och hur jag tänker när jag väljer en trenchcoat som funkar för just mig kommer här.

Under 1800-talets senare hälft arbetade två män fram konstruktion och varsina materialinnovationer som sedan ledde till att deras märken blev betydande för populäriseringen av plagget trenchcoat. Den ene Thomas Burberry och den andra är John Emary grundaren till märket Aquascutum (aqua-vatten, scutum på latin betyder – trumvivell – sköld). Den förstnämnde Burberry är i mångas ögon dock mer självklar innovatör av trenchen då han uppfann det vattentåliga gabardintyget som gjorde den moderna trenchen mer lättviktig.

Trenchen blev det självklara regnskyddet för militärer och designutvecklingen av dess funktioner i trenchens anatomi efter bärarens behov. Både Burberry och Aquascutum jobbade som leverantörer för skjutglada gubbar. En gunflap som är framokets originalnamn till exempel säger att bäraren håller på med skytte. Och om detta inte är bevis nog? Ordet Trench på engelska betyder skyttgrav. Trenchcoat var alltså en en vattentålig skyttegravskappa.

Ytterplagget har ändrat skepnad beroende på rådande mode och funktion som efterfrågats. Men en av den mest tydligaste kvarlevan från regnjacksfunktionen är bakoket som är ett ”regnskydd” på en klassisk trench. För många är denna del känt som ett ventilationshål men är faktiskt även så smart konstruerat så att regnet ska falla från jackan och inte in och längs jackan så man blir blöt om ryggen.

Men så till mitt rutiga fynd. För vi måste backa bandet 5 år tillbaka. Jag och min vän Nathalie Missoui även känd som svensk hip hop gudinna Cleo var på ett showroom i Stockholm och provade ut kläder till olika sammanhang som hon skulle stylas till.

page0 29

Om jag inte minns fel så var Rodebjer-trenchen Pre-fall 2016 kollektion. Och varsågod för baby-face Kichau i Rodebjer-Trench.

I showroomet fanns en rutig trenchcoat från Rodebjer. Den lånades till en plåtning, hon bar den på en bild om jag inte minns fel och lämnades snällt tillbaka till showroom. Sen har vi typ båda ångrat lite att vi aldrig skaffade den där förbaskade rutiga trenchen. Det har absolut hänt att vi har pratat om den som sorgebearbetning. Nåväl.

Jag har häckat på Labels We Love gruppen på FB, och bl.a. Vestaire. En gång ”köpte” jag den på den franska säljsiten men säljaren återkallade köpet (borde vara olagligt, lagt kort ligger liksom). Hetsen liksom la sig för något år sedan. Men så för 1 månad sedan var jag på en secondhandrunda pga letade rekvisita till en jobbgrej och så hittade jag denna trench. Och jag vågar nog påstå att den är bättre än den jag letat efter.

IMG_7822

© monika kichau

Denna är fodrad och har en tunnare vadderring vilket gör att man kan ha den långt in på hösten och tidigt på våren.

IMG_7836

Trechcoat Myrornas herravdelning, ullklänning och halsband COS tidigare, derbyskor med öljetter Proenza Schouler köpta på The Real Real,

© monika kichau

Den är vintage från 80-talet vilket innebär att den är oversize och lång precis som jag vill ha det och det viktigaste av allt den har ett långt skärp. Är allergisk mot trenchcoats med korta skärp, vilket är tyvärr kan vara en vanlighet på många trenchcoats man hittar nya och framförallt på kedjorna. Hur som helst så är jag glad för mitt fynd och här nedan delar jag en lista på hur jag tänker när jag ska leta efter en trench.

Längden. Jag vill att mina trenchcoat ska vara långa, den ska gå minst till mitten av vaden.

IMG_1682

Materialet.

Jag väljer en trenchcoat efter väder och säsong. Till våren och sommaren väljer jag en ofodrad tunnare trench då köpte jag denna förra året för just det ändamålet och

här finns en liknande

då behöver den inte ens vara vattentålig, för jag vill kunna styla trenchen som klänning med ett par snygga sandaletter eller stövlar eller tom ha den som ett mellanlager under en annan kappa. Och på hösten vill jag helst ha en trench som ska tåla väta. 

IMG_6249

Skärplängd. Jag vill kunna knyta slarvigt eller spänna åt, styla skärpet på olika sätt och humör. Gillar man inte att ”skärpa till sig” så tycker jag att denna kappa är ett bra alternativ som har trenchelement  Och på tal om skärp, kolla i bilden ovan hur du kan byta ut ditt skärp mot en sjal. Så snyggt!

Dubbelknäppning. Älskar den klassiska knäppningen. Är det inte dubbla knapprader så är det inte min trenchcoat!

IMG_1465

© monika kichau

Silhuetten. Min trench ska vara oversize. Jag älskar denna typ av plagg då de tar för sig i både längd och volym. För det är också så jag klär mig och då matchar det min stil. Marlene Dietrich på 1930-talet är absolut någon slags trench-ikon för min del, men också den trenchsilhuett som gjorde sig aktuell även på 1980- och tidigt 1990-tal. Det är absolut de nämnda silhuetterna som vi också ser på längre kappor och trenchcoats denna höst.

Damernas Världs huvudsida finns en drös av trenchcoats att klicka vidare till. Så in och läs och hitta det du söker ny eller begagnad (Tips!), och glöm inte att ta en tur på herravdelning särskilt om du ska handla second hand, det är en ytterplaggens guldgruva vill jag lova!

XMK

2

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Igår fyllde jag år – födelesedagsveckan inledd

/

Igår fyllde jag år! De som känner mig vet att jag gillar att fira min födelsedag och gör gärna detta i en hel vecka – födelsedagsveckan kallar jag den.

Konceptet födelsedagsveckan handlar inte om att det är bubbel i glaset och klackarna i taket i 7 dagar utan jag försöker mest sprida ut glädjen i att fylla år över en hel vecka. Träffa vänner, äta extra goda middagar och göra unniga saker. Jag har både själv planerat in aktiviteter och även blivit inbjuden på småfir under veckan. Ska berätta om allt det i ett sammanfattande födelsedagsveckan-inlägg.

IMG_8202

© monika kichau

Men på självaste födelsedagen 12 sept. firade jag med min familj. Kidsen och Daniel väckte mig med sång och kaffe på sängen, och de hade bokat bord för frukost på hotell så vi klädde på oss och tog raka vägen dit.

IMG_8349

© monika kichau

På eftermiddagen chillade vi hemma och jag fick ett paket där E, vår nioåring hade gjort ett pussel som jag skulle lägga och sedan gissa vad vi ska göra och vart vi ska åka om ett några veckor. Det blir en weekend i Sthlm och så har jag pratat om att jag vill till härliga Millesgården på Liselott Watkins utställningen (hinner aldrig gå på den när jag jobbar i sthlm så det hade familjen snappat upp).

IMG_8508

På kvällen kom min syster med dotter plus mina föräldrar på födelsedagsmiddag. Helt underbart var allting förutom att det spöregnade hela dagen. Vi skulle ju bjuda på pizzamiddag och baka surdegspizza i trädgårdens pizzaugn…

IMG_8197

© monika kichau

Nej men tur att Daniel älskar baka pizza i den ugnen att inte ens spöregn stoppar honom, för pizzorna blir 100% mycket godare i den vedeldade ugnen än i en vanlig ugn.

IMG_8236

Kavaj H&M, stickadbustiertopp Soft Goat, Kjol med fransar Zara, skor Céline. Allt är från tidigare säsonger eller second hand.

© monika kichau

En megafin dag från morgon till kväll blev det! Och detta hade jag på mig hela dagen. Ikväll ska jag på staycation med min vän Laura. Vi hörs sen!

XMK

0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00