ANNONS

Postinflammatorisk hyperpigmentering del 11

/

Mitt bästa tips för att behandla postinflammatorisk hyperpigmentering (PIH) är en kombination av AHA (glykolsyra, mandelsyra, mjölksyra)/BHA (salicylsyra), C-vitamin serum, retinol och solskydd.

Fokusera inte endast på ett serum som jobbar mot mörka fläckar utan det är helheten av din hudvårdsrutin som ger bäst resultat.

Ovannämnda är kraftfulla aktiva ingredienser och därför är det viktigt att du långsamt vänjer in huden och börja med en produkt i taget.

Information om retinol (viktigt för nybörjare!), vänligen läs tidigare inlägg och ni hittar även mer information om samtliga ingredienser här

För att undvika irritation applicerade jag retinol var tredje dag över en månads tid, som jag sedan trappade upp successivt. De kvällar jag applicerar retinol, håller jag min hudvårdsrutin enkelt, dvs jag använder inte andra aktiva ingredienser för att undvika irritation.

Irritation-inflammation-hyperpigmentering.

Tips på hur man applicerar retinol för att undvika irritation, läs här

När min hud blev van av retinol, introducerade jag sedan C-vitamin serum långsamt, varannan dag i ett par veckor på morgonen och trappade upp successivt till varje morgon.

Välj rätt C-vitamin för just din hudtyp då det finns olika typer av C-vitamin.

Obs! Håll koll på färgen. Om produkten har blivit brun/mörkorange i färgen har C-vitaminet oxiderat. Det innebär att produkten har förlorat sin effekt och bör bytas ut.

Tips på två olika sätt du kan använda retinol och C-vitamin utan att irritera huden:

  1. C-vitamin serum på morgonen tillsammans med solskydd. Perfekt kombination! De förstärker varandras effekt. Retinol på kvällen.
  2. C-vitamin ena kvällen och retinol nästa kväll.

Jag exfolierar huden 1-2 gånger i veckan med AHA/BHA-syra för att få bort gamla döda hudceller, öka hudens cellförnyelse samt påskynda läkningen av min PHI. De kvällar jag använder AHA/BHA-syra, använder jag inga andra aktiva ingredienser utan fokuserar på att använda återfuktande produkter efteråt. Man bör inte exfoliera huden mer än 3 gånger/veckan. Tips! Titta innehållet av dina hudvårdsprodukter. AHA/BHA-syror kan finnas i din rengöring, toner och serum så du inte överexfolierar.

Så här kan mina kvällar se ut:

Syra en kväll, retinol nästa och sedan en kväll med endast återfuktande kräm. Tänk på fukt, fukt, och fukt nu under vintern. Se till att dina hudvårdsprodukter innehåller bland annat ceramider, glycerin, hyaluronsyra, squalen, niacinamide för att stärka hudbarriären.

Jag kanske låter som en trasig skiva men jag skriver det igen: solskydd är din bästa vän, speciellt om du kämpar mot mörka fläckar.

Håll utkik för nästa inlägg! Tips på produkter!

0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Hur behandlar jag min hyperpigmentering på bästa sätt?

/

En återkommande fråga jag får av mina följare är ”hur behandlar jag min hyperpigmentering på bästa sätt? har jag tillräckligt med produkter?

Hyperpigmentering innebär överproduktion av pigmentet melanin på huden. Det kan uppstå som mörka fläckar och ojämn hud. Det finns ett antal faktorer som kan orsaka ökad melaninproduktion, men de vanligaste är solexponering, hormonpåverkan, ålder, skador eller inflammation (akne, eksem, psoriasis, skärsår, brännskada)

Melaninrik hud har större och mer aktiva melanocyter (de melaninproducerande cellerna) och kan lätt triggas igång att producera mer melanin vid inflammation, irritation eller skada på huden, vilket då kan leda till mörka fläckar, postinflammatorisk hyperpigmentering (PIH).

Mitt bästa tips:

Ta reda på orsaken till din hyperpigmentering.

Använder du starka hudvårdprodukter?

För många aktiva ingredienser under samma rutin? Med aktiva ingredienser menar jag som: retinol, C-vitamin serum, AHA/BHA-syror.

Överexfolierar? Syror som AHA och BHA  är effektiva ingredienser när det kommer till att exfoliera huden. De hjälper  huden att få bort döda hudceller och påskyndar förnyelseprocessen, väldigt bra mot hyperpigmentering. Men man bör dock inte använda dessa syror mer än tre gånger i veckan.

Akne? Mitt bästa råd för att förhindra ärr och PIH är att få tidig behandling mot sin akne. Akne är en hudsjukdom, om du har mycket akne eller mörka fläckar/ärr på grund av akne är mitt bästa tips att ta hjälp av en läkare/hudläkare.

Ta alltid hjälp av en läkare/hudläkare om du är osäker eller om din hyperpigmentering inte blir bättre. 

Bygg upp en enkel hudvårdsrutin. Du behöver verkligen inte ha 10-steg till en bra hudvårdsrutin. Fokusera inte endast på att skaffa produkter mot hyperpigmentering utan se också över din hudvårdsrutin. Använder du produkter som är anpassad till din hudtyp och hudtillstånd? Lyssna på din hud. Hur reagerar huden efteråt? Blir huden torr? irriterad? Får du nya mörka fläckar?

Aktiva ingredienser som lakritsrot, askorbinsyra (c-vitamin), kojic acid, alpha arbutin, azelaic acid, tranexamic acid och niacinamide är effektiva ingredienser mot hyperpigmentering.

Vänj in huden när du introducerar nya produkter, speciellt aktiva ingredienser. Go low & go slow.

Ha tålamod! Pigmenteringar är inget som försvinner över en natt eller inom en vecka. Om du använder ett serum som innehåller ovannämnda ingrediens/ingredienser, så håll dig till det. Din bästa vän mot hyperpigmentering är också solskydd. Genom att använda ett solskydd varje dag kan man förhindra hyperpigmentering samt förhindrar att de existerande mörka fläckarna blir värre. Det är att kasta bort pengarna om man inte använder solskydd, det är din bästa vän.

Det finns en myt att personer med melaninrik hud inte behöver solskydd. Melaninrik hud har ett naturligt skydd i huden men bara motsvarande mellan åtta och 13 i SPF och hudläkare rekommenderar mellan 30 och 50 i SPF.

Jag kommer ha en serie som handlar om hyperpigmentering, så håll utkik efter del två!

0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00