ANNONS

Intervaller på löpband eller ute

/

Träning

,

Goddagens du sköna böna!

Här regnar det. SOM det regnar . Å regnar. Verkar inte heller ha något slut på dropparna utan heeeela helgen och heeeela nästa vecka blir en blöt historia. Jaja… Sånt en inte kan påverka. MEN det går att påverka inställningen till det. SÅ. Acceptera det som är. Gör det du kan av det som är.

Jag valde imorse löpbandet inne för fredagsmilen. Det är så galet trist men för att liva upp det ökade jag farten så det blev snabbare överstökat så att säga. I med bra musik i lurarna och benen trummade på, svetten lackade och poff så flög 10 km iväg. GÖTT nöjd vid frukosten sen. Japp. Det är ju verkligen den känslan som liksom är höjden av belöningen . Att ha det gjort och simma i efterskalvet av det.

Nu är det en massiv helg där jag behöver all träning jag kan få mellan barnens aktiviteter och matcher och gud vet va. Det GER mig energi att orka. Så fort träningen tar energi och jag blir trött av den- då vet jag att det är dags att bromsa och fokusera på lugna pass istället.

Många av er vill ha tips på intervaller.

5C6D5A33-7661-4862-B191-C3753ECE2843

Ja o Anna hetsar aldrig men peppar varandra. Just intervaller är lättare att köra två o två på bandet eftersom man kanske håller olika tempo.

Så. Varför måste man springa/cykla/simma intervaller? Jo det är ett väldigt effektivt sätt att snabbare träna upp sin kondition än ex bara springa samma sträcka 2 dagar i veckan och öka tempot. Min rek för dig som vill hålla på med mysjogg är att dela upp det:

Ex. Måndag: Mysjogg 30 min, Onsdag: Intervaller 40 min, Lördag: Distanspass lugnt 60 min

Däremellan behövs återhämtning, rörlighet och styrka. Men har du tid, kroppen är redo och du pepp- kör!

5F6FC169-6E60-4DB0-828B-FC96F463E7D1

Mysjoggen blir lite lättare steg när man emellanåt jobbar lite hårt för att träna kondisen.

Så för att bli lite snabbare OCH ha lite kul med löpningen är intervaller ett bra sätt. Jag har många intervaller i bakfickan men dessa pass är en bra start för dig som tidigare inte testat. En kort intervall och en lång.

Korta intervaller 35 min: 

Uppvärmning 10 min mysjogg

1 min 80-85% max

30 sek gåvila ( är du på löpband kan du hoppa av bandet vid vilan) 

Upprepa 10 ggr

Nedjogg 10 min

Långa intervaller 47 min: 

Uppvärmning 10 min 

4 min hårt

1 min gåvila

3 min hårt 

1 min gåvila

2 min hårt 

1 min gåvila 

1 min hårt 

1 min mysjogg återhämtande tempo

1 min hårt

1 min gåvila

2 min hårt

1 min gåvila

3 min hårt

1 min gåvila

4 min hårt

Nedjogg 10 min 

Båda går att göra ute eller inne på löpband.

OM du kör dem inne- ha alltid 0,5 grader lutning på bandet. Så blir det som att springa plant ute. Du får också lite extra hjälp på ett löpband som ju går av sig självt, enkelt att ställa in farten osv.

Låt det kännas på dina intervaller. Var inte rädd att ta i.

OM du inte vet ditt tempo- testa dig fram. Ingen kan veta sånt eller få svar av någon annan. Känn in din kropp.

Om du är kvinna och har en menscykel skulle jag rek dessa i andra delen av din cykel. Alltså efter ägglossning. Du brukar konditionsträning vara mer lämpat för de flesta. Med det sagt- inte ett facit. Testa vad Du trivs bäst med.

Ha en go helg och sötnos- tagga mig om du kör intervallerna så vi kan peppa varandra!

Kram i massvis

Ida

4

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Följ mig på Instagram!

@idabolsson
© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00