ANNONS

Recept på julens enkla limpa

/

Recept

,

Min mormor. Min allra bästa vän och stora förebild i livet. Ifjol blev hon en ängel och jag saknar henne varje dag.

I alla år har hon bakat denna limpa. Den är liksom inte varken avancerad eller har massa ingredienser. Den är bara för mig minnen från barndomens jular i hennes varma, stökiga hem med kusiner och mostrar överallt och denna ständiga väntan på jultomten… =)

Så om du ska baka detta… Gör det med kärlek =)

Du behöver:

12-13 dl Vetemjöl

2-3 dl Rågsikt

3 ägg

100 g Jäst

2 dl Brun Farin strö

1 liter Röd mjölk

1 msk Salt

Vatten att pensla brödet med

  1. Värm mjölken till 37 g. Smula ner jästen.
  2. Knäck i äggen. Blanda i sockret och saltet.
  3. Låt bakmaskinen gå samtidigt som du pö om på häller i mjölet och rågsiktet.
  4. Låt det knådas i bakmaskinen eller för hand några minuter tills degen släpper från kanterna och degen är slät. Känn lätt med fingret. Fastnar degen- inte klart i med mer mjöl. Är det precis att det håller sig kvar… Klart!
  5. Låt jäsa under bakduk 20 minuter
  6. Knåda till 6 limpor. 3 på varje plåt.
  7. In i ugnen på 225 g i 12-15 minuter.
  8. Skiva upp och njut tillammans med smör, ost och ett glas mjölk =)
4

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00