ANNONS

Övningar vid alla delar av din cykel

/

Pepp

,

Träning

,

Ett ämne jag brinner för är träning och huruvida vår cykel påverkas av vår träning under de olika delarna. Jag har inga vetenskapliga bevis på att detta skulle vara revulutionerande och läka din kropp. Detta är taget ur in kunskap kring kropp och träning sedan också min egen erfarenhet. Testat på mig själv och klienter genom åren.

Träningen ska inte tas bort vid olika besvär. Men anpassas är en god idé. Just för att du ska kunna må lite bättre av det. Därför har jag tillsammans med myomguiden.se tagit fram en serie olika övningsprogram beroende på vilken del av din cykel du befinner dig i. Hoppas du vill testa och att det funkar för dig. Kom ihåg att träning är individuellt. Där du står idag. Gör det bästa du kan efter dina mål, erfarenheter och förutsättningar.

Bra träningsövningar under alla delar av din cykel

Under mensen känner sig många trötta. Det bästa sättet att komma tillrätta med trötthet, menssmärtor och rikliga blödningar är att söka hjälp och få behandling. Men att motionera under mensen kan både lindra menssmärtor och ge energi tack vare endorfiner som frigörs när vi rör på oss. Jag har tillsammans med myomguiden.se tagit fram anpassade övningar att göra när du har mens. Träningsprogrammen är anpassat för att kunna utföras varsomhelst – även hemma – vilket underlättar för dig som vill träna.

Att träna när du har mens kan kännas motigt. Bara tanken på att ta sig iväg till ett gym är ett hinder i sig. Men att träna under mensen har många fördelar. Nedan har jag tagit fram tre olika träningsprogram som är enkla att göra hemma. Programmen är framtagna för passa mensens olika stadier och de sinnesstämningar man kan ha under mensen.

Övningar vid blödningar och smärta

I det första träningsprogrammet fokuserar vi på djupandning följt av en uppvärmning och ett dynamiskt flöde för att få igång kroppens blodcirkulation som bidrar till att vi utsöndrar ”måbra-hormoner” som kan få oss att må bättre under mensen första dagar.

Övningar vid blödning och uppblåsthet

Här har de inledande ”värsta dagarna” av mensen passerat men man blöder ännu. Gymmet känns ändå inte lockande och man vet inte om man kan lita på sina menstruationsskydd eller om man blöder igenom. Programmet består av en cirkelträning för att väcka endorfinerna till liv.

Övningar vid PMS, sömnsvårigheter och oro

Har du PMS-besvär så kan tanken att röra på dig kännas allt annat än lockande. Att motionera bryter ofta negativa tankar mot ljusa positiva och gör att vi mår bättre efteråt. Passet består av en ett kort och högintensivt intervallpass.

Gå in HÄR för att se filmerna och läsa mer.

Ha en härlig dag!
Varm kram Ida

I samarbete med Myomguiden.

Superwoman. Sug in naveln lätt mot ryggraden och sträck och förläng i diagonal.

Sittande twist. Sååå skönt vid svullen mage och blödning. Låt magen få plats i djupandningen.

En härlig benövning där det ändå känns skönt att ha benen mer ihop än vid ex en bred squat. Sug in naveln och hitta bålkontakt.

Dips på stol. Armbågar rakt bak. Sätet nära stolskanten.

2

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00