ANNONS

Ironman 70,3

/

Träning

,

JAG KLARADE DET!

Jag gjorde en Ironman 70,3!

Efter 2 års väntan på att få genomföra en IM 70,3 var det äntligen dags!

2018 anmälde jag mig till denna utmaning. Skulle köra den i juli 2019. Tog hjälp av en Triatlon-coach och började träna på ett helt annat sätt än jag gjort innan. Men något var fel. Något kändes så fel…  Ju mer jag tränade och åt bra desto svagare blev jag.

I februari 2019 gjorde jag massa tester på Fysiotest Båstad och OJ va  min kropp var totalt helt slut.  Intolerans mot födoämnen och läckande tarmar gjorde att jag inte tog upp protein i kroppen. Mineralbrist, trötthet, orkeslös, dålig hy, glåmig, byggde inga muskler, tunt hår och allmänt kämpande för att hålla humöret uppe…

Jag fick ställa in loppet. Hur mycket det än tog emot var jag tvungen att lyssna på kroppen. Lägga om hela livet och sakta men säkert har jag byggt upp från grunden igen. Med hjälp av Fysiotest för allt min fysiologi behövde, med hjälp av Båstad Fysio- Karoliina för fascians läkning och alternativmedicin med österländsk filosofi för själens läkning.

Att nu få slutföra denna med en stark kropp inifrån och ut är ett bevis på att allt har en process och genom att starta där man är just nu är att lyckas.

Min kropp känns så stark den nånsin kan bli och jag ville fira med detta makalösa lopp som jag varit lika rädd för som pepp inför.

Jag tävlade bara med mig själv och målet var att ta mig runt.Det var oanade förberedelser innan. SÅ galet mycket props man behövde som jag inte hade en endaste aning om! Triatlon-bälte, trisuit, neopren-pannband, gels, sportdryck o gud vet vad. Hade inget. Skulle åkt till Jönköping med mina löpergrejer, cykeln och en lånad våtdräkt. Men min älskade Helen förstod nog att jag inte skulle veta allt så hon skickade en packlista samma vecka.

Jag fick ihop nästan allt. Resten KOM HON MED! Fatta en vän som åker från Gbg på fredagkväll till Jönköping med hela sin familj, tar in på hotell för att ge mig rätt grejer och heja fram mig under loppet… Vem gör så? Jag kan inte riktigt fatta hur fin hon är.

2A235D3D-0019-447F-AE65-5C8B74DADD79

Helen. Min älskade Helen. Innan start.

Men hon har också varit med under hela resan. När jag 3 mars 2019 fick mitt besked att kroppen var slut och jag inte fick träna så ringde jag henne i tårar. Hon förstod för vi delar passionen till träning. Det är inte ett måste, en hets eller onödigt ont för oss. Det är vår passion, vårt andhål, vår kraft, vår tröst. Så vad gjorde hon då? Jo hon sätter sig i bilen direkt och kommer ner till mig i Båstad. Hon tar med mig till kallbadhuset och sedan lunchar vi. Jag får prata, gråta, flamsa och hon bara tog emot mig. Hon är en av de finaste människor jag någonsin träffat. Det är en villkorslös kärlek i henne. Jag skulle göra vad som helst för denna underbara kvinna.

Så. Några dagar innan loppet var jag sömnlös, hann stuka foten och gå på toaletten minst 3 ggr per dag. SÅ nervös men ändå på ett sätt att jag såg fram emot det. Jag visste att jag hade det i kroppen. Den stukade foten kom ju helt klart olägligt men min fina fysioterapeut Karoliina löste det med facsia-behandling och laser så jag hade ingen smärta när jag startade.

Daniel var bortrest hela veckan och vi skulle ses i Jönköping på hotellet fredag em. Så fort barnen slutade skolan slängde vi in allt i bilen och for iväg den 2,5 h långa bilresan mot Jönkan.

Då måste man först gå regga sig i kansliet. Man behöver vara medlem i en tri-club för att få tävla så det fick jag lösa lite snabbt ( tränar ju alltid själv) och visa id så man tävlar som sig själv. Sen måste man gå checka in cykeln och visa att man har giltig hjälm. Där packar man allt i påsar. En för cykel, en för löpning och en för att ha efter loppet. Det är en jäddrans massa grejer som ska packas och jag hade som sagt glömt hälften. Men det kom ju min Wingwoman med på kvällen så jag fick gå till cykeln på lör morgon och lämna lite fler saker.

5A58FEDE-1F87-4DE8-844F-8D4BE1CB184C

Skyltar i hela staden. INGEN kunde missa att det var IM. Typ hela staden och hela cykelbanan var vägarna avstängda för vår skull. Vilken lyx! Här mina godingar dagen innan lopp.

Det var en ganska sömnlös natt och 04:00 kunde jag inte somna om mer.. Låg vaken tills jag fick gå upp och gå på toa av nervositet =)=) Sen tvingade jag i mig en stor portion gröt, ett ägg och en macka. En kopp kaffe och massa vatten och äpplejuice. Dagarna innan åt jag lite mer snabba kolhydrater och undvek sallad och fibrer. Drack massa juice och vatten.

Under loppet hade jag planerat vad jag skulle äta när. Fanns ett IM 70,3-kit i en webshop som jag klickade hem. Tydliga instruktioner vad jag skulle äta när. Energin är a och o för mig. Inte för mycket, inte för lite. Jag låg hela tiden perfekt under lördagen. Helt klockrent. Jag har lärt mig nu.

Det var en skakig Ida som promenerade de 800 m till transaktion-området. ( det heter den plats man byter från sim-cykel och sen från cykel-löpning. Där ligger alla påsar. )

C836B69D-FB5D-4A49-A16F-3B4B8AD4670D

Inte nån jättebra bild men såhär ser det ut. Finns bajamajor me och det är typ enda chansen annars måste man stanna på vägen men det tar ju ännu lägre tid. Jag kissade efter sim och innan cykel. Sen klarade jag mig till jag kom i mål.

På startområdet spelades lugn musik och stämningen var fokuserad hos de som anlänt. Jag skulle starta i grupp2 med grön mössa och planerade simningen runt 40 minuter.

Samma dag tog de beslut att korta simningen från 1,9 km till 750 m. Varför? Jo för vattnet var ALLDELES för kallt. Jag var ändå lugn för simningen eftersom jag simmat endel ute i havet. Så detta skulle vara min starka gren.

Döm om min förvåning när jag hoppade i och vattnet var iskallt. Hela andningen gick upp i halsen och jag fick total chock. Människor överallt som sparkade och vevade. Det skvätte och blev vågor och min puls skenade! Jag fick börja bröstsimma. Försökte få ner andingen men det gick bara inte ! Jag som är SÅ trygg i vattnet fick panik. Total panik. Hade jag inte haft mina mentala redskap och verktyg hade jag brutit efter 250 m. Det var det många som gjorde. Många armar som kallade till sig hjälpen som fanns runt om med funktionärer på SUP-brädor som åkte runt och hjälpte folk. 

Jag fick fortsätta jobba med att få ner andetaget. Bara fokusera på bojen jag skulle simma till. Det fick bli delmål 1. Så fort jag tänkte att jag var besviken på hur långsam jag var fick jag påminna mig om mitt mål. Jag ska bara runt. Tiden ÄR oviktig. Så jag simmade till andra bojen och när jag såg bryggan vi skulle upp för så kunde jag ta några crawltag innan jag sprang upp. Pulsen hade lagt sig liiiite och det var en ren befrielse att få jogga 700 m till transition -området.

Simningen tog 17 minuter och jag har aldrig simmat så långsamt. Kunde varit sjukt besviken redan här men nä. Jag gjorde mitt bästa av det som blev. Var inte beredd på den reaktionen hos mig själv så ATT jag klarade det är jag stolt över. Tackar gudarna att det inte var 1,9 km i den kylan .

DBC264D8-5411-484D-9D57-4D6E4BFA49FA

Ser ni det fejkade leendet.? hahah. Skräck i hela kroppen …

Jag var riktigt långsam i detta bytet. Kissade, drog av mig allt och tog på mig varma kläder eftersom det var kallt som sjuttsingen ute. När man cyklar blir vinden också extra kall. Jag tog på warm legsleeves, vindjacka, pannband, buff och tänkte ta på handskar. La dom i fickan och tänkte att jag gör det sen…. Nä…. Blev inget sen…. Fingrarna var förfrusna efter 2 mil och då fick jag inte på handskarna…

Cykel var ett evigt trampande i 9 mil med motvind o backar och starka atleter på banan som körde om o om o om. 

Sjöng högt för mig själv emellanåt, peppade alla! Ffa alla coola brudar. Kände mig så klart lite kass som blev så omkörd men påminde mig om mitt mål. 

Det var en enormt fin cykelbana och man hinner tänka många tankar där i sin ensamhet i 3 h. Man får inte cykla bredvid någon, man får inte ligga tätt bakom någon, man måste cykla om på 25 sek och det måste vara 12 m mellan cyklarna. Det åker mc-kontrollanter längs hela banan som kollar så alla sköter sig.

Jag hade ju såklart glömt min pulsklocka så Helen var så snäll och lånade ut sin mans till mig =) Det är ganska skönt att veta vilken fart jag håller för jag vet vad jag är kapabel till här. Målet var att snitta 27km/h och jag lyckades med 28,8km/h. Tror mycket tack vare att jag blev så inspirerad av alla starka kvinnor som bara maxade på och jag påminde mig att jag ju faktiskt tränat så länge så hårt inför detta. Min kropp är stark. Mitt mantra när det blev segt var . ” Jag är stark. Jag ska i mål. Jag har tränat för detta. ” Det upprepade jag några gånger… Kanske några hundra gånger.. =)

När jag kom in till transition från cykel stod dom där. Allihop ! Helen med familj, Daniel och barnen. Alltså. Där började jag typ böla igen..

Hade också kramp i höger höftböjare. Kunde inte ta av skorna för så fort jag böjde mig ner så krampade den. Blev så jädra förbannad ! Hahha tryckte och slog på den allt vad jag kunde och till slut släppte det..

Hade en lite snabbare byte här. Packade med mig min energi, på med löpardojjorna, skippade tyvärr tejpningen av foten som min fysio-Karoliina bett mig att göra… Förlåt.. Men mina händer var avdomnade så jag hade inget grepp i dem..

8017F611-21E5-4E91-AA7A-EE3BD91CCEF1

Halvvägs nästan här

Löpningen var först som stockar till ben, sen en befrielse! Att få gå av cykeln och lyfta benen. WOW! Mysjoggade mig igenom 2,1 mil där det var 3 varv runt Munksjön. Den sjö vi hade simmat i på morgonen. Jag tog lite mer av min energi sen ledsnade jag lite på den och åt av det som funktionärerna bjöd på. Blev efter 15 km sjukt sugen på chips. Så vid 3 stationer tog jag 4 chips och ett halvt glas avslagen cola.

Det var som raketbränsle rätt ut i systemet. Målet här var att springa 6:00-tempo . Jag lyckades snitta 5:52 och i efterhand skulle jag nog kunnat springa lite fortare. Men det var inte målet. Målet var att känna upplevelsen som spännande.

F5D3ACB6-3FA5-4885-AC38-E11B1D5CC17A

Älskar att jogga. Kroppen liksom gör det på ren rutin. Det blir mest mentalt trist efter ett tag att inte få lyssna på något eller prata med någon.

Härligt är det inte. Härligt är att mysjogga i skogen med en vän. Hahah. Detta var ändå en tävling och såklart är det jobbigare än en vanlig träning.

Det är ett äventyr! En utmaning. Kul att testa sina gränser och flytta dem en smula. Att få jobba med sin mentala del samtidigt som man har tillit till kroppen.

50D3F4C4-0CC9-45AD-B2B4-FDE6E65C90D6

Här va de lite tungt sista 5 km helt klart..

Jag har tränat så mycket kul grejer genom åren och kroppen har omformats iochmed vilken träning jag hållt på med. Just nu är jag absolut inte i min snyggaste form rent estetiskt men fy bubblan va stark och uthållig jag är. OCH skadefri. Min kropp mår så bra. Så hur jag ser ut är för mig så sekundärt. Jag älskar min kropp för det den kan göra med mig.

712C0AC2-51FB-4586-8957-7B8513919118

När man varvade under löpningen sprang man förbi målgången 3 ggr. SÅ knäckande men till lsut var det också min tur! Gråten flödade!

Att få gå i mål på röda mattan efter den utmaningen är något av det coolaste och mäktigaste jag gjort. Att JAG själv klarade detta på 5:45 . Min kropp tog mig igenom en Ironman 70,3. Så oerhört stolt och tacksam.

Efter loppet var jag svullen överallt. Hela kroppen blir liksom vätskefylld. Fingrar och tår som korvar, ben och armar, ansikte… allt. Hade varit drömmen med en lymfmassage efteråt.. =)INGET skulle såklart varit lika bra utan mitt crew. Min älskade familj som roddade med allt innan, under och efter loppet. Bara att få bli serverad en varm vet.burgare med sötpotatispommes i bilen efter duschen… Alltså Himmelriket! Sen när vi kom hem packade om upp allt, bäddade ner mig och lagade mat åt mig. Alltså WOW! Grät o grät av tacksamhet och lycka.

F1B8417C-879E-4BA1-8726-8D2DA55BB540

DEN KÄNSLAN

Helen. Älskade kvinna. Som gav mig alla tips och råd, kom med varma sockor, pannband, tri-bälte och gud vet va… Sen åker hon runt och flera mil extra för att stå och heja på mig vid vändningen av cykel. Hon såg mig då exakt 2,5 sekund innan jag blåste vidare igen. Detta gör hon för att hon visste att jag då skulle vara låg och seg. Den peppen gav mig så mycket kraft att jag tror jag snittade 30 km/h uppför sen ett tag =) Sen ser jag henne ÖVERALLT på löpningen. Hon sprang nog lika långt som jag för hon var verkligen överallt och peppade, hejade och pushade mig. Magnifika kvinna med familj som jag älskar er!

F3D23D68-A857-49C6-9BD0-4507D3FCCED7

Hela hejarklacken! Bara Sam som fattades. Dessa tog mig i mål!!

6D8A9951-3455-4CF6-A401-F1B96E2E6AFC

Jag luktade nog inte hallon här. Men Helen kramade mig ändå. Älskar henne. Har jag sagt det? =)

B7D65034-2A79-4B7D-86BA-4E49A78711E3

Min Daniel. Halva jag. Allt han gör för mig alltså. Denne karln!!! SÅ SÅ tacksam.

Tack också till världens bästa coach Rickard Carlsson @rickardtriathlon för bra program under senaste 15 mån. Tack Karoliina Båstad Fysio för att du tar hand om min kropp och servar den. Tack Nina Leijon Hansson, Sam o kidsen som också var på plats för att heja mig fram. SÅ tryggt när ni kom till start och jag fick se era varma leenden. TACK.TACK älskade fina följare som skrivit så fint på instagram. Jag har läst allt minst 2 ggr och tar in men det är ändå lite overkligt vackert av er. Ni är fasen dom finaste som finns! SÅ peppande och lyftande. Åååååååå va jag älskar att ni är just ni. Att DU är med i mitt liv en smula. TACKMed allt detta sagt ska DU inte känna att det DU gör inte duger. Jag skulle kunna känna att det jag gjort inte är tillräckligt.. Att jag bara gjorde en halv. Finns ju dom som gör dubbla distansen. Finns ju också över 400 personer som kom före mig i lördags. Men nä…. Vi jobbar inte så snäckan…Du är där du är med ditt bagage och dina förutsättningar. Du kanske har som mål att kunna ta djupa andetag eller jogga 3 in utan att kunna stanna. Tro på processen. Små steg framåt med kärlek till dig själv så kommer du dit. Men jag tror ALDRIG på att forcera, pressa, stressa eller piska sig till något. Det är inte långsiktig och hållbar hälsa.

Ha en skön vecka och ta hand om din kropp och knopp.Kärlek


Ida

3

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Din kompletta guide till Kalla bad

/

Kalla bad

En dag var jag så enormt trött. Vi var vid sommarstället på västkusten och det var sen höst nån gång 2014. Jag var ute och gick och småjoggade själv längs havet. Kände ett sug att bara hoppa i med kläderna på trots kylan och den grå himlen.

Men jag hade ju inte sett någon annan göra så och det var ju inget jag skulle våga göra… Eller? Why not? Något flög i mig och jag tog av mig kläderna och hoppade i nära sommarstället. ISKALLT och chocken var total. Jag flög upp och lunkade hem till en förvånad man som undrade om jag verkligen mådde helt bra…

Hela dagen hade jag som en pigg , go känsla i hela kroppen. Dels joggen och dels kallbadet. Sedan dess har jag vinterbadat. Jag älskar det! Jag är lika osäker och omotiverad varje gång innan jag ska i men tänker efteråt att jag älskar det! Nu är jag i havet 1-4 minuter och känslan efteråt är oslagbar! Inte bara just efteråt utan hela mitt immunförsvar har blivit så mycket bättre. Jag vet inte om det är just kallbad du behöver bli motiverad att göra men det är ett fint verktyg att ta till.

Man tror det är så konstigt och farligt med det är det ju inte!

7431520F-A498-4692-AA82-4AA4051A89CB

Kalldopp en krispig vinterdag

Att få vara ett med vattenelementet i sin skiraste form är magiskt sätt att koppla samman med naturen. Har du möjlighet att göra det naken- wow! Enjoy !

Många säger till mig att de inte gillar att bada.. på sommaren är jag inte heller så stort fan av att vara i vattnet länge o bada men när kylan är där och man gör det för en kort stund blir det som ett äventyr! Det är inte att bada- det är att uppleva ett gratis naturäventyr för kropp o själ! Den glittrar efteråt!

2A45CC09-28AE-460B-A6CE-565B13C73780

Ibland vadar jag ut i det långgrunda havet och ibland går jag i från en brygga. Men överlag är det ganska grunt hav i hela Båstad. Vi har inte så många vinterbryggor. Som ni ser ”min” brygga är nedplockad på vintern.

Detta har ju verkligen blivit en het trend och jag är inte stort fan av trender men detta är strunt samma vad det må kallas för det gör underverk med hälsan på så många sätt!

Jag själv har ju praktiserat det i många år och det har länge varit en populär återhämtningsmetod hos många idrottare.

D5546246-D967-40EE-8D59-1C1CDCF9A0F5

Varma kläder och en god kopp te efteråt är en såååå skön ombonad känsla

Enligt boken Kalla Bad som hänvisar till en hel drös forskningsrapporter kring effekterna av kalla bad är dessa de största vinsterna med att bada kallt regelbundet ( regelbundet kan vara 1 gång i veckan. 1 gång om dagen och ju oftare- desto bättre effekt) :

 • Mindre värk och smärta
 • Lägre blodtryck
 • Minskad oro
 • Bättre blodcirkulation
 • Ökat välbefinnande
 • Minskad stress
 • Bättre sömn
 • Minskad smärta
 • Efterhand får du mer brun fettvävnad i kroppen ( det förbränner kalorier som skapar värme och ökar förbränningen)
 • Bättre återhämtning
 • Mindre träningsvärk
 • Friskare och finare hud
F4C913A7-49D1-4219-A912-39E03D701995

Boken Kalla Bad. ALLT om just bada året om.

Vill du testa kallbad? Gör såhär:

 1. Starta nu. Vänta inte på något. Starta nu. MEN- bada inte ensam.
 2. Ta på dig badkläder under och mjuka varma löst sittande kläder som är lätt att gå i och ur. Raggsockor och varma vantar och mössa.
 3. Ta med en vän. Packa ner en liten handduk att stå på, en att torka dig med, gärna badskor om du har.
 4. Klä av dig. Gå rätt i havet/sjön/ån/forsen, vattnet med hela kroppen utom huvudet. Tveka inte och smyg i. Bara rätt i. Håll händerna ovanför vattenytan med vantar på om du lätt fryser om fingertopparna. Men resten av överkroppen i. Vattnet ska täcka axlarna.
 5. Du kommer få lite andnöd direkt och hjärnan kommer säga att det är farligt och du hyperventilerar eller andas säkert lite snabbar än vanligt. Ett enda fokus är det då- djupandas. Långa , kraftfulla andetag. Andningen är A och O
 6. Var i vattnet minst 30 sek. Du kommer vilja gå upp efter 3 sek men jag lovar dig att du klarar 30 sek. Med tiden- öka om du vill. Kanske 2-4 min.
 7. Gå upp, torka, klä på dig och känn effekten av fullkomlig klarsynthet, energi, livslust och glädje! Att ha med liten handduk att stå på efteråt är skönt. Likaså om du har badskor att gå i med.
 8. Basta/duscha om du vill men inget måste.
 9. Ta med något varmt att dricka efteråt. En kopp te värmer inifrån helt otroligt skönt.
 10. Börja om du vill innan sommaren, under sommaren eller efter sommaren och bestäm dig för att hålla i en rutin. Kanske en gång i veckan. Så du vänjer in kroppen fint med kylan i vattnet.
7B18E3EE-120D-4918-876B-4806D78EC7D2

Mina goa kallbadskompisar! Snart får vi sätta igång igen. Nu badar jag än så länge själv, efter en löptur eller med någon i familjen. Min jumpsuit är från Nordbaek. Mössa Samsoe. Vantar Hestra

Andningsteknik att testa:

Med näsan-

Andas in 4

Andas ut 4

Upprepa

Expandera hela bröstet och magen för att få ner andetaget. Följ liksom andetaget hela vägen in och ut. Visualisera hur det tar sin resa genom kroppen.

Fokusera bara på ditt andetag.

Testa gärna denna andning innan du går i för att ha den i ryggmärgen.

Bonus!

-Är tårna frusna efter badet- lägg foten vid insida lår en stund för att värma.Lägg händerna i dina armhålor.

-Med tiden kanske du blir sugen att doppa huvudet och det är en rush utan dess like! Men starta med kroppen några veckor först. Se också då till att ha värme nära när du kommer upp.

– Kul är att ha med en termometer för att kolla tempen

– Starta en badgrupp med några i området. Kanske en stående tid man kan komma till för att ta ett härligt dopp tillsammans.

– Det finns neoprenskor o neoprenhandskar att investera i om man vill. Även specialgjorda badrockar, fotmattor osv.

OBS!

Precis som med träning- Kallbada aldrig när du känner dig krasslig. Då får du INGEN effekt utan tvärtom.

Starta nu så kommer du vänja kroppen vid kylan och kunna hålla i hela vintern sen. Kanske kan du ha en stående dag en gång i veckan tex. ?

Vill du veta mer om Kalla bad kan jag varmt rek boken Kalla Bad av min vän Linda Ahlgren och hennes författarkollega Linda Wagnelind.

Vill du inspireras rek jag dig att följa Wim Hof på instagram eller annan av hans kanaler. Lyssna gärna till en pod där han berättar om sitt liv med andning och kyla.

2

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Jag har gjort fel

/

Jag har gjort så mycket fel i min roll som mamma. Så många gånger har jag trott mig göra rätt, eller inte själv varit i balans så jag har gjort fel till och mot barnen. Ex höjt rösten helt i onödan, inte lyssnat när de vill berätta något eller lagt tid åt att köpa hudvänligt plåster istället för att med kärlek lägga om såret…..

Jag är bara människa. Jag har anklagat mig så hårt för att inte vara tillräcklig i min roll som mamma och sökt efter den yttre putsen för att göra rätt. Köpt ekologiska råvaror, mixat all barnmat själv, låtit dem ha specialnappar för att inte få hudutslag, googlat bästa duscholjan, köpt lära-sig-allt-grejer och betalat hutlösa priser för rumpsalva.

Mitt i allt det där som småbarnsmamma kom ju trotsåldrarna. På den tiden när Stella var liten kunde man se på Nanny-akuten. Där sattes barnen i skamvrå när de gjort fel. Så de skulle lära sig till nästa gång. Mitt lilla energiknippe ville ju varken sova eller lyssna på mamma så jag tog till alla knep jag sett. Med ond magkänsla satte jag henne i trappan och talade med bestämd ton och ett spänt pekfinger att hon gjort fel och skulle nu skämmas. Blir illamående av att jag gjort så. Att jag gick emot min magkänsla bara för att någon ”expert” hade sagt så. Det funkade såklart inte så jag slutade med metoden efter en kort stund. Hennes sömn blev bara mindre och jag tröttare.

126B83F4-7772-4B24-AF2E-4937ED9C9D3A

Försöker middagssöva liten C, det regnar och S vill leka med mig. Hon står i pyjamas i dörren och jag vill klona mig. 2012

Så kom lillebror. Pappan i familjen jobbade hårt för oss där hemma och jag var helt vilsen i rollen som 2-barnsmamma utan sömn. Försökte göra allt rätt även här men fokuserade nog mer på allt runtomkring… Att deras sängkläder tvättades 2 ggr/v, att julkorten skickades ut i tid,att rulla egna köttbullar, göra bästa barnkalasen och deras små bodysar var färgkooridnerade i garderoben… Att de följde sin mat och sov-klocka osv… Jag liksom glömde av att njuta av dem. Att verkligen uppleva livet med dem. Då och då kunde jag glömma av tid och rum när de lekte på vår stora matta hemma i tv-rummet och bara titta på dem. Då minns jag att jag grät. Av både trötthet och lycka. Jag älskade dem så mycket att jag aldrig upplevt något så starkt. Jag ville göra exakt ALLT för att de skulle må bra, ha det bra, bli bra.

209E34C4-9B9B-4C3B-BC7F-18FDADBDA240

Godingarna fulla av liv. Dubbelvagnen var min räddning. ! Älskade den. Detta är 2013

Vi hade en liten kille med svår astma och många nätter till akuten, en liten tjej full av liv och energi som aldrig sinade, problem i bolaget och en hel del bekymmer inom våra respektive familjer.

Livet tågade på. Jag och Daniel gjorde vårt bästa med det vi hade och visste då. Jag började jobba för att inte tappa kunder och gick utbildningar samtidigt. Barnen gick inte ens på dagis och barnvakter ringdes in titt som tätt för att Jag ju skulle vara duktig.

DE9F9F16-F5A3-4016-B3B5-0675FE87AF33

C. Alltid alltid glad. Än är han glad jämt. 2012

E6D68BBB-0459-4CDF-9AAE-C90FDD181C55

Gjorde all mat från grunden som mormor lärt mig.

5B5A28DC-3765-4DC4-8182-2FD0611055EF

Asså jag önskar jag kunde spola tillbaka tiden och bara vara här 100% igen!!

Min mormors mor hade 9 barn, min mormor 4 barn och alltid några fosterbarn samtidigt. Kvinnorna i min släkt hade aldrig någonsin suttit ner och kelat, läst en bok eller gnällt över att det var för mycket. Man skötte hushållet, gården, tog hand om barn, gubbe och bakade allt bröd själv. Aldrig såg jag min mormor vara stilla. Hon tog hand om allt och alla. Förstår inte hur hon hann med allt.  Livet var ett arbete från det att man vaknade tills man skulle sova. Sen började det om igen. Eftersom jag inte var på förskolan utan hos henne så såg jag hennes sätt att rodda livet. Självklart har jag henne SÅ mycket att tacka för vad gäller hur man är som människa men hon tog aldrig hand om sig själv. Hon gav sig aldrig tid att göra något hon tyckte om eller behövde. Alltid alla andras behov först.

4603E9B1-1864-4BCB-BFED-10747FAC517C

Stella älskar fortfarande att greja i köket. Detta är 2012. Båda barnen vid min sida och jag i fullt jobb med matlagning, säkert en kaka i ungnen och dammsugaren i handen..

Detta har jag med mig i mitt DNA. Att inte alls ge mig tid åt mina egna behov eller känslor.Någonstans mitt i allt bestämde jag mig för att gå en kurs i kundaliniyoga.

Såg att en gammal granne skulle hålla klasser i några veckor. 90 minuter var en klass! Herregud- kunde jag vara hemifrån 90 minuter en gång i veckan? När Daniel jobbar så mycket stackarn.. Ska JAG ge MIG det…? Ja som tur är har jag ju världens bäste make så han skuffade iväg mig.

3797A075-1662-4494-A475-BEA452408837

När pappan kom hem på fredagar försökte han komma tidigt. Det var veckans bästa! 2012

Där startade en resa som pågår än. Den öppnade upp för att lyssna till mitt hjärta. Att jag får lov att följa mitt hjärtas röst. Att jag duger som jag är. Att jag gör rätt och fel och är fortfarande människa. Att jag inte måste ha en viss frisyr, klädstil eller lyssna på annan musik bara för att man blir mamma. Det ligger inte där. Det ligger i att lyssna till sin magkänsla även där och visa barnen att man älskar sig själv. Precis så som man är.

Det ledde till en piggare Ida och jag började sedan med mysjoggen. Båda barnen i vagnen och ut runt Schlättas raksträckor. Jag kände endorfinets kick efter varje gång oavsett tid och distans. Att jag fick känna min kropp igen.

Jag märkte att jag blev en bättre mamma, fru och vän. Allt skedde inte under en natt, utan som jag skrev, pågår än. Varje dag försöker jag omfamna moderskapet på ett ödmjukt, tacksamt och kärleksfullt sätt. Jag kan nu fullt ut säga att jag sedan 4-5 år är den mamma jag önskar jag va från början. Jag kan strunta i disken för att lyssna på Stellas berättelser, jag kan låta telefonen ringa för att titta på Charlies pappersflygplan, jag kan ta hämtmat för att istället ge mig en mysjogg på kvällen och jag prioriterar att ta mig tid att vila.

Nu är Charlie 9 år. Stella är 12 år. Dom och Hunken är mina bästa vänner. Det finns inga jag hellre hänger med en ledig dag än dem. Egentid? Ja det får jag så det räcker på morgonen innan de vaknar och på dagen när jag jobbar och dom är i skolan. Jag kan sakna dom när dom är på fotbollsträning på kvällen och hitta en anledning att ta en promenad till planen för att stå titta på dem.

Sedan kan jag absolut njuta av någon dag iväg med Hunken eller kompisar men innan jag ska åka gråter jag konstant…. När jag väl är iväg brukar det gå bra för jag har bestämt mig att försöka leva i nuet i alla lägen.

Vad jag vill säga med detta inlägg är att jag är ingen perfekt människa. Jag är inte en perfekt mamma. Jag gör mitt bästa. Jag har alltid gjort det jag trott varit bäst just då. Säkert du också.Viktigast är att inse att våra barn är till låns. En dag är de utflugna och jag kommer definitivt inte ångra att jag gav dem av min tid. MEN att de fick den bästa versionen av mig för att jag gav mig själv det jag behövde först.

Det går att få båda delar. Du har alltid val. Du kanske inte gillar dom val du ställs inför. Du kanske inte själv valt vilka valen är. Men du har val.

Jag väljer att prioritera ner sådant som inte ger mig minnen. Jag väljer att inte satsa fullt ut på min karriär utan säger nej till ofantligt mycket kul jobb som skulle gynna mig enormt i mitt arbete. Jag väljer att gå emot normer och arv för mig och min familjs bästa. Det är mitt sätt. Du har ditt. Jag vill bara att du ska veta att vi alla har vår ”shit to deal with” . Inget är så sockersött som det kan tolkas som ibland. Vi måste förstå hela bilden.

Igår var alla pigga och vi fyra tillsammans hade en helt magisk mysjogg i skogen. Jag var iväg på jobb mån-tis och så även Daniel, han åkte iväg på jobb imorse 05:00 och kommer hem fredag. Så enda kvällen tillsammans blev så som vi älskar. Att få vara tillsammans. Rörelse, kvällsmiddag och soffhäng. Hela vägen till 20:45 när mamma Idas ögon slocknade. Ja innan barnen….:)

A282BC07-84CC-409D-BB1F-CCCD288B154C

Jobbet var i Nyköping. Jag spelade in nya filmer för min Mymowo som är en av de två online-plattformar jag jobbar på.

B29537CE-F7F7-469C-A7BF-2F2E232FFE97

Igår när jag kom hem hade Stella köpt paket, bakat kladdkaka och köpt blommor på min namnsdag! Jag tokbölade!

7722A728-B7D9-4114-ADBD-552B81EDBDBF

Mysjogg med mina underbara ungar ! Hade såklart massa måsten egentligen men nä… Jag ville jogga med dem.

Nu ska jag ge min lille kille en isglass denna 4e vabbdag på 3 veckor… =) Underbart. Då får jag ju mer tid till mina små.

Ta hand om dig vacker.

Kärlek

/Ida

22

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00