ANNONS

Shrub

/

Nu undrar säkert många, vad är shrub för något? Det ska jag med glädje dela med mig av idag!

dvfondue2-5

Mathilda Johnsson

En shrub är en sorts sirap som har vinäger som en bas och är gjord på frukter, bär, örter och honung eller socker. Du blandar denna sirap med kolsyrat vatten eller som en extra ingrediens i en mocktail eller liknande.

Det finns information om att man brukade konservera med hjälp av vinäger istället för citron när man gjorde sirap eller saft i 1600-talets england. Man har även hittat medeltida texter ifrån iran där det skrevs om en dryck gjord på vinäger, socker, färsk mint och vatten. Så denna sortens dryck har funnits med under en längre tid.

Shrub påminner lite om kombucha i smak på grund av vinägern. Inte nog med det så är den även nyttig tack vare just vinägern och de andra ingredienserna, (speciellt om man använder honung).

Jag har lite olika recept på denna härliga dryck. Idag delar jag ett med blåbär och mint! Ett riktigt gott alternativ om man vill undvika de sockerfyllda dryckerna emellanåt.

dvfondue2-6

Mathilda Johnsson

Shrub med blåbär och mint

Ingredienser:
2 1/2 dl Färska blåbär
1 dl Färsk mint (Det går att ersätta med torkad om den har en stark mint smak)
1 1/4 dl Honung (gärna raw honung)
2 1/2 dl Äppelcider vinäger

Tillvägagångssätt:


För att göra denna härliga shrub häll i blåbär, mint och honung i en steriliserad glas burk och mosa samman allting med hjälp av en träsked eller trä gaffel. (Använd inte ett metall redskap då det kan förstöra goda bakterier i honungen). När allting är mosat tillsammans som en röra så häll över äppelcider vinägern. Innan du skruvar på locket så använd bakplåtspapper eller en tunn bomullsduk emellan locket och burken. Vänd burken några gånger för att alla ingredienser ska blandas samman fint. Låt burken stå i rumstemperatur i 3 dagar. (Man kan vända burken ett par gånger per dag om man vill). Efter 3 dagar så häll blandningen igenom en nötmjölkspåse eller en linhandduk för att separera sirapen ifrån alla bitar. Häll i sirapen i en steriliserad flaska eller burk. Blanda ut din shrub tillsammans med kolsyrat vatten genom att fylla en tredjedel av glaset med din shrub och resten med kolsyrat vatten.

Mums!💕 (Förvara i kylskåp).

(English translation)

Shrub with sunshine blueberries and mint

Ingredients:
1 cup fresh blueberries
1/4 cup fresh mint
1/2 cup honey (preferebly raw honey)
1 cup apple cider vinegar

How to:
In a sterelised jar add the blueberries, mint and honey. Use a wooden tool to mash up everything together. (Make sure it’s not metal if you use honey because it will destroy the good bacteria in it.) Fill up the jar with the apple cider vinegar. Put on a cotton cloth or parchment paper before you seal the lid. Gently shake or turn the jar a few times to make sure the ingredients are combined. Let it stay outside in room temperature for about 3 days. After 3 days strain the shrub through a nut milk cloth bag or a strainer. When serving pour up 1/3 of the glass with your shrub and then fill the rest with carbonated water. Enjoy!!💗

0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Nyttiga kanelbollar

dvfondue2-1

Mathilda Johnsson

Nu under vintersäsongen så vill jag smaksätta allt med kanel. Därför älskar jag detta recept på nyttiga kanelbollar nu under vintertid. Receptet tog jag fram förra vintern och sedan dess har dem blivit det jag mixar ihop så fort jag är sugen på något med kanel smak.

Det finns lite olika kanelsorter att välja emellan på marknaden, varav den vanligaste sorten kassiakanel, som är den vanligaste förekommande kanelsorten i mataffären. Min favorit sort att använda i recept kallas för ceylonkanel och denna sorten är den nyttigare varianten. Den innehåller inte lika höga halter av kumarin som kassiakanel gör och det gör att ceylon kanel är säkrare att äta regelbundet.

Ceylon kanel har en mildare och sötare smak så jag rekommenderar verkligen att använda ceylon kanel till detta recept. Om du enbart har tillgång till kassiakanel använd då istället 1 tsk till detta recept på grund av att den har en skarpare smak.

Så koka ihop lite glögg, tänd några ljus och mumsa på dessa nyttiga kanelbollar en kylig kväll nu under vintertid för det ultimata vintermyset!🥰

Nyttiga kanelbollar

Ingredienser:
2 1/2 dl urkärnade dadlar
1 dl havregryn
1 1/2 dl mandel mjöl
2 tsk ceylonkanel**
1/2 tsk kokosolja
1 nypa vaniljpulver
1 nypa himalaya salt

Tillvägagångssätt:
Lägg alla ingredienser i en mixer och mixa samman tills en deg konsistens uppstår. Rulla ihop till bollar och strö över lite kanel eller rulla i kokosflingor. Mums!💕

(English translation)

Healthy cinnamon bites

Ingredients:
1 cup pitted dates
1/3 cup oats
1/2 cup almond flour
2 tsp ceylon cinnamon
1/2 tsp coconut oil
A pinch of bourbon vanilla powder
A pinch of Himalayan salt

How to:
Add all of the ingredients in a blender and blend until a dough paste is created. Roll in to balls and sprinkle some ceylon cinnamon on top or roll in some shredded coconut. Yum!💕

1

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Fantastisk Ischoklad

redigeranstor1-431

Mathilda Johnsson

Här är en fantastisk ischoklad som ni inte får gå miste om nu under vintersäsongen. Jag har lagt till en härlig smakkombination som ni inte har sett till tidigare! Man kan självklart välja att göra dem helt naturella eller att lägga in en annan smaksättning om man föredrar. Men denna kombinationen är verkligen en fantastisk sådan.❤

Fantastik Ischoklad

Ingredienser:
100g mörk choklad
45g (1/2dl) kokosolja
1 tsk rospulver
1/3 tsk vaniljpulver

Tillvägagångssätt:
För att få till en sats fantastisk ischoklad börja med att smälta den mörka chokladen i en skål över kokande vatten. när den har smält samman lägg till kokosoljan och blanda ihop. När dem är kombinerade så tillsätt till slut smaksättningen, rör tillsammans allt och häll över i små ischoklads formar. Låt dem stelna i kylskåp innan servering. Förvaras i kylskåp.

redigeranstor1-432

Mathilda Johnsson

Chocolate Icy cups

Ingredients:
100g chocolate
45g virgin coconut oil
1 tsp rose powder
1/3 tsp vanilla powder

How:
Melt the dark chocolate in a bowl over boiling water. Once melted add in the coconut oil. When they are combined add in the rose and vanilla powder. Stir together. Pour over in to mini cupcake cups. Let set in the fridge before serving. Store in the fridge.

0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00