ANNONS
PersonuppgifterCookies

Så hanterar du dina sömnproblem

/

Herregud hörni… Idag stängs mina ögon så fort jag inte dricker kaffe eller Nocco. Jag kunde verkligen inte sova inatt och somnade först vid 5. Paniken i kroppen när klockan tickar närmre och närmre uppstigning. För mig är det så tydligt när jag inte kan sova för antingen somnar jag på en sekund eller så ligger jag vaken så som i natt. Det är tufft att bara ligga och tänka en hel natt… Det känns som att hjärnan går på högvarv. Det som gör att jag klarar av dessa nätter är att jag vet att jag inte är ensam. 

Eftersom jag lider av sömnproblem emellanåt så är jag ett proffs på hur du hanterar situationen. Här kommer lite enkla knep om du inte kan sova:

1. Tänd lampan om du inte kan somna
Om du inte kan sova på 15-30 minuter så tänd lampan, läs en bok och förflytta dig ifrån sängen. Din säng ska vara kopplad till sömn. Detta kan vara otroligt tufft för du är oftast väldigt trött men kan inte sova. Men tvinga dig upp! Man tror att det är bättre att ligga kvar i sängen men det är det inte, för då går tiden fruktansvärt fort…

2. Problem löser du inte på natten
Du kan inte lösa världsproblem på natten. Så ha istället ett litet block bredvid sängen där du skriver upp alla saker du tänker på. Sedan tar du tag i det dagen efter.

3. Stäng av 1 h innan läggdags
Sitt inte framför datorn eller mobilen 1 timme innan läggdags. Det finns undersökningar på att det kommer att störa din sömn och du kommer att ha svårare att somna in.

4. Rutiner är A och O
Oavsett om du inte kunde somna på natten ska du ändå gå upp samma tid på morgonen. Det är väldigt viktigt att ha en jämn dygnsrytm och inte en dag vakna 12 sedan nästa dag vakna 7 på morgonen. Jag har exempelvis väldigt svårt att sova när jag är jetlagged eller efter semester, då man gått och lagt sig på knepiga tider…

5. En tanke är bara en tanke


Mitt stora problem har varit min sömnångest. Bara tanken av att sova har fått mig att bli panikslagen. Tyvärr finns det inget lätt sätt att ta sig ur denna ångesten utan när du ligger där och tanken ”du kommer inte att kunna somna inatt” når dig, låt det bara vara en tanke.

En människa får miljoner tankar varje dag men det betyder inte att du måste ta åt dig av alla tankar? Låt den där jobbiga tanken bara sväva förbi. Sedan om du inte kan sova, låt ångesten komma mot dig för desto mer du utsätter dig för den desto snabbare kommer du lära dig att hantera den. Ångest beror mestadels på en stor rädsla för själva känslan.

6. Gör din säng riktigt mysig
Låt din säng bli din trygga punkt. Jag brukar bädda rent, fixa fint och ha ett svalt rum.

7. När du släcker lampan ska du vara trött
Släck aldrig lampan och va pigg! Utan när du släcker lampan ska dina ögon vilja stängas och du ska vara trött.

10

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00