ANNONS

Gnocchi med salvia och syrlig tomatsås

/
IMG_0013

Med tanke på att jag verkligen tycker om potatisgnocchi är det märkligt att jag så sällan lagar det, men de har nog att göra med att jag så starkt förknippar dessa små delikata bollar med vårprimörer som bara bjuds en kort del av året. Så enkelt och otroligt gott att snabbt steka de första plockade morötterna, sockerärtor och sparris i smör och salvia. Låta med koka 30 sekunder i lite vitt torrt vin med en klick kalvfond. Blanda med gnocchi och sedan ätas direkt med lite pressad citron och parmesan. Men de passar även utmärkt vid andra tillfällen på året med andra smaker och här är en av dem. I det här receptet använder jag gnocchi jag köpt i butik.

Gnocchi med salvia och syrlig tomatsås

Tillagningstid: 1 timme (20 minuters tillagning + 40 minuter för tomater i ugn)
Ingredienser (2 personer)

potatisgnocchi (250 gr färsk gnocchi)
färsk salvia
1 dl finriven parmesan
en klick smör

Sås på ugnsrostade tomater

15 små tomater (romantic är mina favoriter, älskar även namnet)


2 skivade vitlöksklyftor


1 msk olivolja


2 skivor citron


0,5 dl vitt tort vin


salt och peppar


färsk salvia

IMG_9967

Tillagningstips!
Börja med tomaterna som tar ca 45 minuter. 
Sätt ugnen på 200 grader.
Skölj tomaterna och lägg den i en ugnsfast form.
Ringla över olivolja och lägg på skivade vitlök, citronskivor, vitt vin och lite salt och peppar. Efter ca 45 minuter så sänk värmen till 100 grader och sätt på pastavatten.

IMG_9992

Så dags att koka gnocchi.

IMG_9983

Kocka sedan upp pastavatten. Salta vattnet och koka gnocchi i ca 2 minuter eller till de kommer upp till ytan och häll sedan av.
Fräs salvian i smör en panna kort och häll i vätskan från tomaterna och i med gnocchi och låt putta någon minut på mellanvärme innan bud rör ner tomater och parmesanen.
Lägg upp på tallrik och garnera med extra parmesan och kirrande kalt torrt glas vitt vin och kvällen är fixad.

IMG_0015

TIPS! Tycker du om pasta med tomatbaserad sås? Då kanske du gillar det här receptet med pilgrimsmusslor.

0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00