ANNONS

Gratinerade musslor som är lika goda som snygga

/
IMG_4214 2

Gratinerade musslor redo för varje sommarkväll.

Här är ett enkelt recept på ostgratinerade musslor som passar perfekt som snacks en sommarkväll eller till förrätt. Jag gjorde dem på blåsmusslor som jag kokade själv, men det går alldeles utmärkt att köpa frysta förkokta blåmusslor eller grönmusslor. Tips är då att låta musslorna tina i kylen över natten.

Ostgratinerade musslor med grillad citron

Tillagningstid: 25 minuter
Ingredienser (2-4 personer)

En påse förkokta blåmusslor eller grönmusslor eller färska som du kokar själv
1 dl riven Appenzeller-ost
1 dl riven parmesan
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
2 msk rapsolja
1 kruka persilja
1 sardellfilé
citron
lite ströbröd
salt

Sätt ugnen på 250 grader (varmluft och grill). Blanda ner olja, persilja (spara lite för att hacka till garnering) vitlök, sardellfilé och lite pressad citron i en bunke och mixa med stavmixer. Smaka av med lite salt. Lägg upp musslorna på en plåt och ös upp lite av vitlök- och periljeoljan på varje mussla. Toppa med riven Appelzeller och parmesan och sist strö över lite ströbröd och ringla en sista skvätt olja över musslorna. Grädda i ugnen tills osten smält och och de blivit gyllenbruna.

Vill du koka egna musslor så köp ett nät blåmusslor och gör som följer.

Kokta musslor

Tillagningstid: 15 minuter

1 vitlök
1 schalottenlök
1,5 dl vitt torrt vin
3 dl lättsaltat vatten
lite hackad persilja

Skölj och borsta musslorna. Klipp bort eventuellt ”skägg”. Släng dem som inte sluter sig när du knackar på dem med en sked. Släng också trasiga musslor. Fräs schalottenlök och vitlök i lite olivolja i en stor tjockbottnad kastrull på låg värme. Häll på det vita vinet och vatten. När det kokar upp så i med musslorna och persiljan och låt dem koka ca 5 minuter.

IMG_4184

Redo för lite hack och kok.

IMG_4193

Ljuvlig doft av nykokta musslor. Tips! Sila spadet och spar som smaksättare till pastasåser.

IMG_4210 2

Vackra färger för sommarkvällen.

Till gratinerade musslor med salt och örtig ost dricker jag ett torrt bubbel. Champagne eller en Crémant passar utmärkt. Själv drack vi en Crémant d’Alsace Carte Noir Brut, 2017. Små glas är också alltid trevlig då man får fylla på ofta.

IMG_4225
1

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00