ANNONS

Linguine med pilgrimsmusslor och ugnsrostade tomater

/
IMG_3663

Linguine med pilgrimsmusslor och ugnsrostade tomater.

Den här rätten med pilgrimsmusslor lagade jag en kväll i början av hösten då jag och Jonna tagit en tur till landet över dagen. Men först blev det ett snack!

IMG_4915

Bra start på kvällen: Gåslever med schalottenlöksmarmelad.

Det blev succé! Jag citerar Jonna från @editorschef”Efter en snabb utflykt till landstället kom vi hem och in i värmen, regnet smattrade, vi tände ljus och Patric serverade gåslever med scharlottenlöksmarmelad i väntan på middag”.

Pastarätten med pilgrimsmusslor  kombinerar lyx, elegans och weekendstämmning och är ganska lättlagat – men som imponerar på alla. Och, viktigt: Rätten kan, om du vill serveras på en enda tallrik och ätas Lady & Lufsen-style (alltså från samma tallrik). Något jag och Jonna brukar göra på tisdagar om inte annars. Receptet är en förenklad variant av den jag själv brukar göra. Jag gör egen skaldjursfond på rester från tidigare middagar. Ni hittar recept på detta i posten: Bouillabaisse och minnet av en härlig söndag.

Linguine med pilgrimsmusslor och ugnsrostade tomater

Tillagningstid ca 1 timma
Ingredienser för två personer

Ugnsrostade tomater
10 st romanticatomater
1 msk olivolja
1 vitlök
nypa salt

Fond/sås
1 msk olivolja
1 medelstor schalottenlök
1 vitlöksklyfta
1 msk tomatpuré
1 dl skaldjursfond (ej koncentrerad)
1,5 dl torrt vitt
1 dl riven parmesanost
3 msk vispgrädde
salt
nymald svartpeppar

Topping
1 kruka persilja
1 citron
chiliflakes eller lite färsk hackad röd chili

Tillagningstips!
Börja med tomaterna som tar ca 40 minuter. Under tiden tomaterna är i ugnen:
Hacka schalottenlök, vitlök och persilja samt riv parmesanen. Därefter gör du fonden medan pastavattnet kokar upp. När pastan är klar stek musslorna samtidigt som pastan vilar i fonden. Lycka till.

IMG_3724

Tomaterna ser så här goda ut när de är klara. Ibland vill man bara äta upp dem som de är.

Tomaterna
Sätt ugnen på 200 grader.
Skölj tomaterna och lägg den i en ugnsfast form.
Ringla över olivolja, 1 skivad vitlök och lite salt. Efter ca 40 minuter så sänk värmen till 100 grader och sätt på pastavatten.

Fond och pilgrimsmusslorna
Ta fram musslorna ur kylskåpet när du börjar med såsen. Lägg dem på ett papper eller handduk så de inte är fuktiga.
Sätt samtidigt på pastavatten
Ta en större panna (tänk att man skall kunna lägga ner den kokta pastan i såsen).
Finhacka schalottenlöken och vitlöken och stek på medelvärme i olivolja tills de mjuknar, salta och peppra lite.  Tillsätt tomatpuré och låt den brinna av någon minut.
Tillsätt vin och fond och låt puttra medan pastavattnet kokar upp.
Koka linguine i välsaltat vatten. Häll av pastan när den är al denne och vänd ner den i fonden tillsammans med grädde.
Låt stå på låg värmen medan du steker musslorna. Smaka av med salt o peppar.

Pilgrimsmusslorna
Pilgrimsmusslorna skall stekas på hög värme.
Salta musslorna lätt innan de läggs i het oljan med en klick smör. Stek 2 minuter på första sidan så de för en fin yta. Ös dem  med smöret med en sked under tiden.
Vänd dem och stek 30 sekunder på den andra sidan och ta sedan upp musslorna.
Lägg i parmesan och nymald svartpeppar i pastan, vänd runt innan du lägger upp på tallriken. Sedan på med musslor och de ungstekta tomaterna. Ringla på lite av olja från ugnsformen.
Toppa med persilja, chili och pressa citron över. Servera sedan direkt och njut.

Vintips!
Jag skulle dricka en Bourgogne Blach, Couvent de Jacobins eller en Chenin Blanc Steen op Hout till.

0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00