ANNONS

Musön, mitt nya happyplace

/
IMG_4883

Hur mycket jag än vill berätta om mitt nya ”Happyplace”, Musön utanför Fjällbacka, så finns det en sak här som berör mig än mer: Människor vurm och kärlek för det enkla och genuina. Och vad kan vara härligare.

Hur mycket tid jag än lägger på matlagning, val av tallrikar och bestick, närvaro och stämning så finns det få saker som går upp mot  att slå sig ner i naturen och lassa upp nyfångad och härliga mat som här.

Förra året då vi var på Koster så hittade jag en vacker skreva i en berghäll vid havet där jag öste upp nykokta räckor. Sällan har vi fått så många likes och kommenterar, och detsamma gäller detta lilla inlägg från Musön förra veckan. Det är inte de nykokta räkorna och havskräftorna som är grejen tror jag, det är förmågan att veta när det är nog, att inget annat lullull behövs. Allt på bilden ovan är allt man kan önska sig. De bästa råvarorna och en enastående miljö och den oerhörda närvaro i stunden som kommer med dessa saker.

Allt som är värt att addera till denna upplevelse följer i bilderna under. Få lift av världens coolaste ostrondykare, vandra i naturen och leta lä för dagens lunch, att sedan molnen spricker upp och solen börja skina, hänga med den man älskar, beskåda en fantastisk natur och avrunda med några nyplockade ostron innan hemfärd.

IMG_4703

Glatt gäng om angör Musön.

IMG_8857

Platser som dessa är magiska i alla väder. Vi började med en ljummen vind och mulet men det sprack upp lagom till lunch.

IMG_4706

Scoutar lunchställe.

IMG_4715

Hann med en liten konstrunda på vägen.

IMG_4718
IMG_4721

Fin bild fullspäckad med vackra ting.

FullSizeRender 8

Goals: Jonna till höger…

IMG_4892

…mat till vänster.

En bild som säger allt.

IMG_4915

Dags för första matpausen.

IMG_4723

Skattletarjakt på vägen hem.

IMG_4727
IMG_4735

Dagens fångst för de andra.

IMG_4887

Och ett att avslutande ostron för vägen hem.

IMG_4891

Det blev ett till.

Fantastisk avrundning på vår västkusttripp och genomförde av vår ostronsafari auktion för Musikhjälpen (se inlägg här).

0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Äntligen dags för Musikhjälpen: Ostrondag i Grebbestad!

/
FullSizeRender 8

Jonna, Magnus, Anita, Eva, Robban, Lotta och jag på Restaurang Telegrafen i Grebbestad.

Så äntligen var vi där! Som vi längtat till den här dagen!

Vi har alltid gillat Musikhjälpen och när 2020 års upplaga drog igång auktionerade vi ut en ostrondag i Grebbestad tillsammans med Lotta Klemming från Klemmings Ostron, det urmysiga b&b Everts Sjöbod i Grönemad samt Grebbestads bästa restaurang Telegrafen. Årets tema var att ingen människa ska lämnas utan vård.

I torsdags träffade vi Eva, som ropade in auktionen till sin man Robban i födelsedagspresent, och deras två härliga vänner Magnus och Anita, för en heldag. Vi checkade in hos Hanna på Everts Sjöbod, vi tog ett glas på bryggan där Lotta hämtade upp oss och tog oss ut på havet och ostronbankarna där det plockades – och åts! – ostron, jag lagade musslor och havskräftor över öppen eld i sanden och sen badades det innan vi åter var i land för lite vila innan hela gänget begav sig till Restaurang Telegrafen och en dundermiddag signerad Anders.Jag vill rikta ett stor tack till alla inblandade för den här upplevelsen – och speciellt till Eva.

Det var fantastiskt att få göra gott och få bidra till att Musikhjälpen fick in en stor summa pengar och samtidigt få vara med att skapa en så speciell upplevelse för hela det här gänget – inklusive oss själva.

Slutligen vill jag rekommendera alla att åka till Grebbestad, bo på mysiga Everts Sjöbod (vi stannade en dag extra på grund av underbart) och när du är där, äta och dricka hos Anders på Telegrafen. Semestertips deluxe!

Och naturligtvis: Vill du var med om en upplevelse utöver det vanliga – boka en ostrondag med Lotta! Säsongen är snart slut, men när ostronen förökat sig klart i sensommar så kan man åka ut igen. Ett minne för livet utlovas. Som Eva uttryckte det: Du behöver inte åka utomlands för att få vara med om något otroligt exotiskt och speciellt.

Spana in lite bilder från den toppdagen!

IMG_4478

Bra start på en lång dag.

FullSizeRender 7

Hur fint är Everts sjöbod som bjöd på boende? Ligger precis vid vattnet, och som gäst har du egen brygga.

IMG_4672

Vi börjar lära oss detta med att posera i hög hastighet.

IMG_4528

Truppen anländer samlad och redo till ostronbanken.

IMG_4542

Tror Lotta trivs bäst under ytan bland ostron och andra sjödjur, men väl på land är hon en outtömlig källa för fantastisk och inspirerande kunskap om det marina livet.

IMG_4544

Ostron plockas på både grund och djupt vatten.

IMG_4554

Fokuserad blick.

IMG_4560

Inget dåligt leende att få ha när man inspekterar sitt dagliga arbete.

IMG_4547

Rofyllt arbete på stranden medan gånget plockar ostron.

IMG_4584

Vackraste uppläggningsfaten.

IMG_4634

Nyfiskade blåmusslor på murikkan.

Medan de andra plockade ostron drog jag och Lotta igång med maten. En Murikka är superbt att ha med sig på stranden och går att laga det mesta på. Vi gjorde två sorters musslor. En moule marinière och en annan varit med lite rökig smak och korriander. Sedan grillades råa havskräftor snabbt och toppades med brynt smör med färska kryddor i. Idag blev det persilja, dill, gräslökblommor, timjan, rosmarin och lite vitlök. Behöver jag ens säga: Prova och njut.

IMG_4812

Brynt smör, kryddor och havskräftor.

IMG_4629

Älskar att använda naturer som uppläggningsfat.

IMG_4589

Det bästa till sist.

Och så klart avrundade vi med nyplockade ostron. Hela anledningen till vår resa. Och ja, det hade vid det här laget redan glidit ner ett och annat ostron.

FullSizeRender 11

Tillfreds och mätta, men såklart måste lite plats sparas till lite grillade ostron på slutet.

FullSizeRender 12

I dag med enris på elden!

IMG_4680

Dagens huvudperson Robban, som fått upplevelsen i födelsedagspresent av sin fru Eva, med sin första ostronfångst.

IMG_4686

Eva och Anita passade på att bada på vägen hem – i världens renaste vatten.

IMG_4510
FullSizeRender 6

Gänget samlades på kvällen på Restaurang Telegrafen.

FullSizeRender 9

Telegrafens Anders och jag. Telegrafen bjöd på middagen!

IMG_8821

Jonnas giriga hand känns igen.

IMG_8830
IMG_8842

Torskrygg var kvällens huvudrätt. Vi serverades även ostron och en härlig efterrätt!

IMG_8837

Samma druva i två olika utföranden om man har svårt att välja. Båda är dessutom utsökta.

IMG_8834
IMG_8929

Hur mysigt att cykla hem genom Grebbestad med en låda ostron på pakethållaren – tack Lotta! Den fina illustrationen som pryder lådorna och ger ännu mer ostronkunsap har Lottas pappa skapat!

FullSizeRender 6

Att få somna med den här utsikten från Everts Sjöbod efter den här dagen: Underbart.

1

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Läs om Editor’s Chef i nya Damernas Värld!

/
IMG_8697 2

Badrock från Tekla och nya numret av Damernas Värld.

Kan vi slå fast: Nu är det sommar och få saker är så talande som att sitta nybadad vid vattnet, för dagen vid sjön Huken (min och Jonnas sjö i Dalsland), klädd i morgonrock i kvällssolen och läser tidningsreportage om sig själv…

IMG_4209

Som det skall vara, liten bild på mig och stor bild på langoustines.

…där jag än en gång delar kanske sommarens enklaste och smarrigaste recept. Köp en tidning, luta er tillbaka och läs betydligt mer än det. Men annars finns även recept här. Recept på langoustines här, med aioli (recept här) och grillad citron. Läs, ät och njut av sommaren. Kram!

IMG_9572 2
0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00