ANNONS
PersonuppgifterCookies

Grove tekakor

/
  • 50 g jäst
  • 125 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 1,5 tsk salt
  • 1 msk honung
  • 5 dl rågsikt
  • 6 dl rågmjöl

Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull, rör ner mjölken och låt det bli fingervarmt.

Häll degvätskan över jästen i bunken och rör ner salt, honung och de båda mjölsorterna. Arbeta till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk i ca 45 minuter.

Kavla sedan ut degen på bakbord, ca 1,5 cm tjock, och stansa ut runda kakor med hjälp av en kopp, hederliga stansare eller något annat lämpligt. Alternativt bara knåda ut 16 bullar och platta till dem. Utstansade bitar blir dock något jämnare. Se till att degen inte är sträckt när du stansar ut dina bitar, för då krymper bitarna ihop när du tar loss verktyget du stansar med.

Fördela bitarna på två plåtar med bakplåtspapper, pudra lite mjöl över dem med hjälp av en tesil och nagga dem lätt med en gaffel. Låt jäsa i ytterligare ca 30 min.

Sätt ugnen på 250C och grädda tekakorna i mitten av ugnen i ca 7 minuter. Låt svalna på galler.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00