ANNONS

Bästa lussebullarna

/
  • 50 g jäst
  • 5 dl standardmjölk
  • 150 g smör
  • 250 g kvarg, t ex kesella
  • 2 dl strösocker
  • 1 g saffran [2 förp]
  • 1 tsk salt
  • 16 dl vetemjöl, ev lite mer
  • russin

Pensling

  • 1 ägg
  • 1 msk grädde
  • Strösocker

Värm smör och mjölk i en kastrull till 37 grader (fingervarmt).

Smula ner jästen i en rymlig bunke. Häll lite av den ljumma mjölkblandningen i bunken och blanda tills all jästen löst sig. Blanda i resten av vätskan.

Blanda ner kesella, saffran, socker och salt.

Tillsätt nästan allt mjölet, gärna lite i taget och arbeta degen smidig. Tillsätt mer mjöl om det behövs.

Täck över degen med en duk och låt jäsa i rumstemperatur cirka 60 minuter.

Lyft upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den några minuter.

Dela degen i cirka 30 bitar. Rulla sen bitarna till längder, cirka 2 centimeter i diameter.

Snurra ändarna åt varsitt in mot mitten och lägg dem på en plåt som är smord eller klädd med bakplåtspapper.

Tryck ner russin i snurrornas mitt och låt sen jäsa ytterligare 45 minuter till dubbel storlek.

Sätt ugnen på 225 grader.

Vispa upp ägget med 1 matsked grädde och pensla bullarna med blandningen. Doppa dem i strösocker.

Grädda mitt i ugnen cirka 5-8 minuter tills de blivit gyllenbruna.

Voilà!

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00