ANNONS

SmålandsKringlor

/
  • 100 g smör
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 tsk salt
  • 4 dl gräddfil
  • 7 dl rågsikt (eller grahamsmjöl)
  • 5 tsk hjorthornssalt
  • 1,5 dl vetemjöl (cirka 1.5-2 dl vetemjöl)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Rör samman rumsvarmt smör med socker och salt.
  3. Tillsätt gräddfilen och blanda väl.
  4. Rör ner rågsikten blandat med hjorthornssaltet.
  5. Knåda degen i lite vetemjöl och rulla ut till kringlor.
  6. Grädda i 13-15 minuter.

Ett annat recept jag ofta använt mig av……;)) Detta helt utan vetemjöl om man vill ha dem grövre. Båda är sanslöst goda. Annars ganska lika:))

Ingredienser
8 dl rågsikt
2 msk socker
0,5 tsk salt
3 tsk hjorthornssalt
100 g smör
3 dl gräddfil

Gör så här: Blanda alla torra ingredienser i en stor bunke. Smula i smör och nyp in smöret i mjölblandningen. Häll i gräddfilen och knåda i hop till en deg. Dela i 24 bitar, rulla (10-12 cm) och forma runda kringlor. Häll strösocker i ett fat eller vid skål, lägg kringlan i sockret och se till att sockret sitter på hela kringlans översida, dvs den som är ner i sockret. Lägg kringlorna på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen på  250° i ca 8 minuter.

Servera helst nygräddade med är faktiskt precis lika goda kalla eller uttagna ur frysen och mikrade en halv minut:)) Så gott!!

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00