ANNONS

Kantarellpaj

/

150 g smör

3 1/2 dl vetemjöl

1/2 tsksalt

2 msk kallt vatten

Fyllning

2 l färska kantareller

(2 l motsvarar ca 600 g)

1 gul lök

2 msksmör

1/2 tsksalt

150 griven Västerbottensost

Äggstanning

3 ägg

2 dl vispgrädde

1 dlmjölk

1/2 tskkajennpeppar

1 tsk salt

Sätt ugnen på 200°C.

Pajskal: Skär smöret i bitar. Blanda det med mjölet och saltet till en smulig massa, gärna i matberedare eller för hand. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.

Tryck ut degen i en pajform, ca 28 cm i diameter (för 4 portioner). Nagga degen med en gaffel. Ställ formen i kylskåp ca 30 minuter.

Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 minuter.

Fyllning: Ansa och skär svampen i grova bitar. Låt den “svettas” i en varm stekpanna. Skala och finhacka löken.

När vätskan kokat in i svampen, öka värmen och lägg i smöret. Fräs en stund och lägg sedan i löken. Stek svamp och lök i smöret tills all vätska har kokat bort. Krydda med salt.Fyll pajskalet med svampfräset och osten.

Äggstanning: Vispa ihop alla ingredienser. Häll i pajskalet.Grädda pajen mitt i ugnen ca 40 minuter, tills den fått fin färg och äggstanningen stelnat.

Servera gärna med en grönsallad.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00