ANNONS
PersonuppgifterCookies

Nästa problem.

/

Anders flög hit med ett par barn o Mozart försett par mån sedan och nu hittar han inte passet?!?

Vi upptäckte det igår kväll.

Det blev till att åka till veterinären imorse när de öppnade och fixa ett nytt, spanskt pass!

Sedan skjutsade jag Anders o Mozart till flyget…. puh! Vilket stresspåslag. Eftersom alls hundbiljetter är slut vilket gör att vi inte kan boka om.

På väg hem igen!

Blåbärspaj

/

Pajdeg

  • 90 g smör, rumstempererat
  • 125 g strösocker
  • 150 g vetemjöl
  • 7 g bakpulver
  • 2 g kardemummakärnor, stötta
  • 5 g vaniljsocker
  • 1 ägg

Fyllning

  • 350 g frysta blåbär, lätt tinade
  • 30 g potatismjöl

Till pajlocket

  • 1 äggvita
  • 30 g strösocker

Vaniljsås

  • 250 g vispgrädde, 40%
  • 250 g mjölk, 3%
  • 100 g strösocker
  • 60 g äggula
  • 1 vaniljstång
  • 150 g crème fraîche
  1. Blåbärspaj
    Blanda ihop alla torra ingredienser till pajdegen. Arbeta in smöret till en sandliknande deg. Tillsätt äggen i omgångar.
  2. Dela degen i hälften och plasta in varje del. Låt paketen vila i kylen i en timme.
  3. Sätt ugnen på 170 grader varmluft.
  4. Klipp rundlar, ca 20 cm i diameter, av bakplåtspapper. Lägg en i botten av en pajform, ca 20 cm i diameter.
  5. Ta ut en av degbitarna ur kylen. Tryck ut den i formen med bakplåtspapper, se till så att degen går strax över kanten. Spara överbliven deg.
  6. Kavla ut den andra degbiten, mellan två bakplåtspapper, till en rundel så stor att den täcker pajen. Lägg på en bricka i kylen.
  7. Blanda blåbär och potatismjöl i en stor bunke och se till att potatismjölet inte klumpar sig.
  8. Häll blåbären i formen.
  9. Ta ut pajdegen ur kylen. Dra snabbt bort det ena bakplåtspappret.
  10. Lägg pajdegen med degsidan ner som ett lock över pajen. Tryck till lätt och dra bort pappret. Är det svårt att få bort pappret så kan du ställa formen med pajlocket i frysen 10 minuter.
  11. Nyp ihop degen längs med kanten så att det är så “tätt” som möjligt.
  12. Vispa upp äggvita och någon matsked vatten för hand. Pensla pajen med äggvitan och strö över ett tunt lager med socker.
  13. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 50 minuter.
  14. Vaniljsås
    Rör ihop äggulor och socker i en bunke.
  15. Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna.
  16. Sjud grädde, mjölk, vaniljfrön och stång i en kastrull.
  17. Häll hälften av gräddblandningen över gulorna. Vispa ihop lätt.
  18. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och rör om med slickepott till såsen nått 84 grader och tjocknar.
  19. Ta från värmen och mixa såsen med stavmixer. Sila genom en finmaskig sil i en bunke.
  20. Kontaktplasta och låt svalna i kylskåp i 2 timmar.
  21. Mixa i crème fraiche för lite extra syra.

In i ugnen i 50 min på 179 grader.

Hemma men på väg…

/

Landar i ett varmt och grönt Svedala.

Fötterna på svensk mark igen och på min varma trappa.

Jag har

Packade upp, hade en mysig middag med Angelo o hans tjej och alla barnen, sedan packade jag om….. det var dags att bege oss söderut igen, vi satte oss i bilen mot Småland. ♥️

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00