Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Annons Innehåll från Zerevant

Studie: Starta eget och må bättre på jobbet

Starta företag på heltid – eller kombinera en egen rörelse med att vara anställd.

Allt fler inser möjligheterna med den nya gigekonomin.

– Jag är övertygad om att framtidens arbetsmarknad kommer att erbjuda större flexibilitet, säger Patrick Joyce, chefsekonom på arbetsgivarorganisationen Almega.

Prova Zervants faktureringstjänst – helt gratis


Som egenföretagare jobbar man sällan mindre. Kanske tjänar man inte heller mer än som anställd. Men det finns ändå faktorer som lockar många att pröva lyckan. Och enligt en studie ledd av forskaren Nadav Shir från Handelshögskolan i Stockholm är det ofta ett bra beslut. Entreprenörer mår nämligen bättre än anställda.

– Entreprenörer har högre välbefinnande jämfört med ickeentreprenört anställda. Både mentalt och fysiskt, säger han.

I studien jämfördes 250 entreprenörer som nyligen startat eget samt intraprenörer och entreprenörer med 1 600 som endast är anställda. Resultatet visar att många anställda upplever att de inte har friheten att sträva efter något som känns meningsfullt. För entreprenörer är det ofta en annan sak.

– De flesta entreprenörer är så upptagna av sina företag och de projekt de jobbar med att de kanske inte kan styra över sin tid, men de kan ändå jobba med det som känns meningsfullt. Att ha ett arbete där man kan skapa något som stämmer med sina egna värderingar och att ha meningsfulla mål är väldigt viktigt för oss människor, säger Nadav Shir.

Nya gigekonomin ger nya möjligheter

Att vara entreprenör innebär också perioder av oro och dålig ekonomi, tungt ansvar och hårt jobb. Därför kan den nya gigekonomin vara ett alternativ där dagens digitala teknik gör det möjligt att jobba var och när som helst.

Patrick Joyce, chefsekonom på arbetsgivarorganisationen Almega berättar att även om antalet egenföretagare i Sverige är relativt konstant, 10 procent av oss försörjer oss helt på våra egna företag, väljer allt fler att ha företaget som en bisyssla vid sidan om den ordinarie anställningen eller efter det att man gått i pension, så kallade kombinatörer.

– Jag är ganska övertygad om att framtidens arbetsmarknad kommer att erbjuda större flexibilitet, fler personer med egenanställning. Frihet och individualism är viktiga parametrar för de som är födda på 1980-talet och framåt, säger Patrick Joyce, som också påpekar att andelen egenanställda, det vill säga personer som blir anställda av frilansföretag, ökat kraftigt.

Så, vad är ditt bästa tips för den som vill starta eget?

– Behåll din anställning och låt företaget växa vid sidan av. Håll dig nära marknaden, kosta på dig korta utbildningar och håll koll på dina kostnader. Att starta eget har blivit enklare idag, vilket innebär att man absolut kan ge det en chans så länge man har en tydlig affärsidé.


Gör byråkratin lättare och sköt faktureringen med hjälp av Zervant.