Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Annons Innehåll från Zcooly

”Kunskap ska vara kul”

Många barn har svårt för matematik.

Men med rätt hjälp kan de allra flesta knäcka koden.

– Så var det för mig. Jag hade svårt med matte, men sedan lossnade det. Och då verkligen älskade jag det, säger Carin da Silva, som i dag låter sina barn få lära sig matematik på ett nytt och lekfull sätt.

Extern länk: Se till att ge ditt barn meningsfull skärmtid? Prova mattespelet Zcooly gratis fram till april! 


I ett hus i Bryssel bor Carin da Silva tillsammans med maken, sina två barn och familjens två hundar. 

Med boendet i Bryssel, pandemin i världen, arbetet med sociala medier och stora delar av familjen i Sverige så blir det mycket tid framför datorer eller surfplattor för familjen. 

– Det är det nya normala. Vi sitter mycket i digitala möten och det ser ju barnen. Man kan inte säga att de inte får sitta framför en skärm när man själv gör det, säger Carin och tillägger:

– Och om man inte som barn lär sig att använda en dator eller en surfplatta så kommer de efter. Barnen får dessutom en platta i skolan som de använder för skoluppgifter och så. Det är bara att acceptera det nya. 


Poletten trillade ner

Barnen i familjen – Theo 8 år och Max 5 år – går i en internationell skola där all undervisning är på engelska vilket inte alltid är lätt.

– Jag minns att Theo hade det lite svårt att förstå hur man skulle tänka när det kom till bråk eller något annat matematiskt. Skolan och läraren här hade förklarat på ett sätt, men när han sedan spelade Zcooly så trillade poletten ner och han förstod plötsligt allt, säger Carin.

Vad Carin da Silva pratar om är appen Zcooly - ett matematikspel anpassat för barn 5-12 år.

Tanken med Zcooly är att barn ska lära sig samtidigt som de har kul. Spelutvecklare och pedagoger har tillsammans lyckats kombinera lekfullhet och engagemang för att barn ska förstå och känna att matematik är både roligt och viktigt. 

– Det jag tycker är bra med Zcooly är att de förklarar matematik på ett lekfullt sätt som gör det lättare för barn att förstå, säger Carin.


Från blogg till podd 

Carin har länge varit en profil tack vare sin medverkan i bland annat Let’s Dance och andra tv-program. Dessutom har hon bloggat i över åtta år och låtit sina följare följa med på hennes resa till att bli mamma. 

– Och för tre år sedan startade jag och Vivi Wallin upp podden ”Våra sanningar”. Och det var genom Vivi som jag först kom i kontakt med appen Zcooly, säger Carin.

I appen kan barnen göra över 300 pedagogiska spelövningar framtagna av erfarna pedagoger. Genom interaktiva och roliga spel lär sig barnen matteuppgifter som de behöver kunna för gå vidare i spelet.


”Tio tummar”

Theo och Max har nu i omkring ett år använt sig av Zcooly och även om de inte alltid är införstådda med att det handlar om lärande genom ett spel så älskar de att sitta med paddan och vandra runt på den fiktiva ön Sasmandu. 

– Det är verkligen ett roligt spel. Vi är ofta med och spelar tillsammans, och barnen får skapa en egen avatar som de sedan går runt med på ön och träffar olika personer och gör uppdrag, säger Carin och fortsätter:

– Jag vill ge skaparna av Zcooly tio tummar upp för sin produkt, det är ett lärande spel som barnen själva verkligen vill spela. Det handlar verkligen om meningsfull skärmtid.


”Optimalt för barnen”

Zcooly är inte det första digitala verktyget som familjen da Silva har använt, men det är det enda som använts kontinuerligt och som barnen själva verkligen gillar att hålla på med.

– Vi har provat några andra digitala verktyg för barnen, men Zcooly är det vi tycker är absolut bäst och som vi trivs med. Det har varit optimalt för barnen att använda nu när man har varit hemma väldigt mycket, säger Carin. 

– Både jag och min man har ibland mycket jobb och då är det lätt att ge barnen en padda. Men när de sitter med Zcooly känns det som att de får bra skärmtid och verkligen lär sig något. 


”Tanke bakom allt”

En annan fördel med appen är återkopplingen och informationen som föräldrarna får när det gäller barnens skärmtid och vad de har gjort i appen.

– Vi gillar att vi varannan vecka får ett mejl från Zcooly om vad barnen har gjort så att vi kan fånga upp var de är. Dessutom får man lite pedagogiska tips på hur vi kan använda matten i vardagen för att hjälpa barnen förstå. Allt känns så genomtänkt. Det finns en tanke bakom allt och det är väldigt skönt, avslutar Carin da Silva.


Extern länk: Missa inte supererbjudande och gör ditt barn till matteproffs  


Kom igång med Zcooly

1. Skapa ett konto på zcooly.se genom att fylla i e-postadress och lösenord.

2. Zcooly fungerar på alla enheter och du får direkt tillgång till över 300 spelövningar med fokus på matte.

3. Prova gratis till april. Prenumerationen kostar 99 kr/månaden och Zcooly är fri från reklam och köp i appen.


Fakta: Namn: Carin da Silva

Ålder: 37 år.

Bor: Bryssel, sedan 2,5 år tillbaka.

Familj: Make Niklas, två barn Max 5 år och Theo 8 år.

Gör: Stor profil på Instagram och tillsammans med Vivi Wallin står bakom podden ”Våra sanningar”. Vivi och Carin kommer i maj att turnera med sin livepodd. Carin är också tv-personlighet, konferencier, sångerska och dansare.