Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Annons Innehåll från Wrebit

Guide: Så enkelt är det att starta företag

Drömmer du om att starta företag – men oroas över att det kan vara svårt?
Bara lugn, här är fem punkter som hjälper dig att få en pangstart.
– Är du väl förberedd och har koll på ekonomin är chansen god att din idé lyckas, säger Evelina Parheden, marknadschef hos Wrebit.

Ladda ner Wrebit helt gratis här

1) Gör en affärsplan

Här gör du din idé konkret, skriver ner den och sätter upp dina målsättningar – se affärsplanen som en långsiktig karta över hur du ska nå framgång med ditt nya företag. Ska man vara lite krass är en av tankarna att du redan på detta stadium ska märka om din idé går att tjäna pengar på.
– Det är väldigt bra att få allt på pränt och ha något att förhålla sig till. Ofta kör man igång utan att tänka så mycket kring vad som krävs för att idén ska vara bärande, men det kan absolut vara värt att ta en stund till att skriva affärsplanen och tänka till på det ena och det andra, säger Evelina Parheden.

2) Håll koll på ekonomin

Detta är grunden i varje företag. Gör detaljerade prognoser och analyser – vilka intäkter ser du? Hur ser utgifterna ut? Gör upp en budget som du justerar längs vägen, du ska hela tiden ha koll på hur företaget mår. Att fakturera dina uppdrag eller försäljningar direkt är superviktigt för ett positivt kassaflöde. En metod som underlättar din koll på ekonomin är gratis-appen Wrebit.
– Genom den kan du bokföra och fakturera löpande på ett väldigt enkelt sätt. En app är allt som krävs för att sköta hela företaget från fickan. Appen kräver inga förkunskaper, den är gratis och användarvänlig.

3) Våga ta hjälp

Ensam är stark, lyder ordspråket. När det kommer till företagande är det inget som kommer ta dig framåt. Saker som du inte har superkoll på – som försäkringar, pensioner eller marknadsföring – lägger du med fördel på andra.
– Ibland kan det vara skönt att bara bolla tankar med någon, ibland kanske man behöver experthjälp. Det kan också vara saker som man inte tänker på, som inte har en direkt koppling till verksamheten, till exempel skaffa företagsförsäkring eller pensionsspara. Du ska fokusera på det du är bra på.

4) Skapa rutiner

Tydliga rutiner gör det lättare att prioritera rätt och skapa långsiktiga mål för företaget.
– Skapa ett arbetssätt som du är nöjd med och arbeta utifrån det. En av fördelarna med att vara egen är ju att du bossar över dig själv, friheten är såklart ett stort plus samtidigt som det är viktigt att skapa regler för sig själv. Ta itu med jobbiga och mer krävande saker – låt det inte ligga och vänta, det kan göra det jobbigare. Se också till att få balans mellan jobb och privatliv, ofta går det hand i hand, men kan vara bra att få pauser.

5) Prioritera försäljningen

Det kan tyckas självklart att ditt fokus ska ligga på att sälja det du säljer – samtidigt är det oerhört lätt att andra saker tar massa tid. Denna punkt ska ses som en förlängning av punkten ovan, det är faktiskt lättare sagt än gjort att lägga fokus på att sälja din tjänst eller produkt – att andra frågor tar värdefull tid från dig är tyvärr lätt hänt. Se därför till att ha försäljning som en egen punkt i ditt schema.
– Det är viktigt att ha planerat bra från början, låt det hellre ta lite extra tid innan du kör igång – känn att du är redo. Se till att sköta fakturering löpande, så att din likviditet är god. Den kan vara tufft i början. Bokför kontinuerligt, så blir det ingen börda. Avsätt tid för måsten. Hitta effektiva verktyg i vardagen, säger Parheden.

Ladda ner Wrebit här – helt gratis

FAKTA: WREBIT

– Hantera kvitton, utlägg, fakturor, momsredovisning, skapa/skicka kundfakturor m.m. Allt i samma kostnadsfria app.

– Hela tjänsten är mobil och molnbaserad.

– Är helt kompatibel med alla redovisningsbyråsystem via SIE-fil.
– Har inga begränsningar för antalet fakturor/verifikationer.
– Ladda ner på App Store eller Google Play