ANNONSInnehåll från WellO2

Så fick Annika hjälp av andningsträning efter covid-19

Annika Johansson, Stockholm, blev långtidssjukskriven efter covid-19. ”När jag började andningsträna försvann hostan, min syresättning förbättrades och jag fick tillbaka krafterna”, säger hon – här på fotopromenad med hunden Luna.

Andningsträning kan ge stora hälsovinster, som ökad ork och bättre syresättning.

Med andningsredskapet Well02 kan man träna andningen på ett effektivt sätt – det räcker med några minuter om dagen.

Annika Johansson led av sviterna efter covid-19, men började må bättre av träningen.

– Min hosta försvann och jag fick tillbaka orken, berättar hon.

Läs mer här om Well02 


Att träna andningen är bra för oss alla, eftersom andningskapaciteten minskar naturligt med åldern. En process vi kan motverka med regelbunden träning.

Covid-patienter fick hjälp

Extra viktigt kan det vara att träna andningen om man har något andningsproblem:

– Att andas in och ut med ett motstånd är ett etablerat sätt att stärka andningsmuskulaturen, och rekommenderas till personer med astma och KOL (kroniskt obstruktiv lungsjukdom), säger Anssi Sovijärvi, professor emeritus i klinisk fysiologi, med andningsfysiologi som specialitet.

Nu visar en väl kontrollerad klinisk studie att patienter som tränar andningen återhämtar sig bättre efter covid-19. Lungfunktionen förbättrades snabbare hos patienterna som andningstränade – detta jämfört med en kontrollgrupp med patienter som fick vård utan andningsträning.

– Även den fysiska prestationsförmågan och livskvaliteten förbättrades och den mentala ångesten lindrades hos de som tränade sin andning, berättar Anssi Sovijärvi.

”Aldrig varit med om liknande”

Annika Johansson, 50, bor i Stockholm och insjuknade i covid-19 i april 2020. Hon var sjuk i fem-sex veckor. När det var som värst låg hon till sängs dygnet runt och bara fokuserade på andningen.

– Jag har astma och fick andnöd i några dygn, berättar hon.

Efter den akuta sjukdomstiden kände hon sig kraftlös. Till exempel orkade hon inte gå uppför en liten backe när hon var ute med hunden Luna.

– Det sa stopp! Jag var trött, hade huvudvärk och hosta och svårt att djupandas. Jag har aldrig varit med om något liknande.

Kunde djupandas igen

I december var Annika fortfarande sjukskriven på halvtid och sökte vård på en rehabklinik. Kontroller visade att syremättnaden i blodet var nersatt. Samtidigt läste Annika om det unika andningsredskapet Well02, som utvecklats i Finland där det lanserades 2016. Det nya med Well02 är att det förenar ångandning med motstånd i in- och utandningen. Motståndet stärker andningsmuskulaturen och ångan underlättar för slem att lossna i luftvägarna.

Annika skaffade en apparat och berättar att hon ganska snabbt blev bättre av andningsträningen:

– Jag kunde äntligen djupandas och hostan försvann. Jag använder Well02 morgon och kväll.

Idag är Annikas syresättning bra och hon kunde fjällvandra en mil i somras – till skillnad från förra sommaren då hon bara orkade gå ett par hundra meter. Men trots att hon blivit av med hostan, kan djupandas igen och fått bättre kondition, har hon fortfarande sviter efter covid-19 i form av hjärntrötthet och plötsliga pulshöjningar.

Enkel att använda

WellO2 är enkel att använda. Du fyller apparaten med vatten, ansluter den till ett eluttag och startar den. Sedan sitter du ner och djupandas genom ett munstycke som har ett justerbart motstånd. Samtidigt andas du in vattenånga.

– Det räcker med att träna några minuter om dagen för att få mycket fina effekter, berättar lungfunktionsspecialisten Anssi Sovijärvi.

Till vem rekommenderar du andningsredskapet?

– Till alla som behöver förbättra sin andning. När vi blir äldre minskar andningskapaciteten som en naturlig del av åldrandet. Men den kan också vara försvagad av till exempel rökning, astma eller KOL – eller som i Annikas fall av covid-19. Även stress och stillasittande kan påverka andningen och leda till att vi andas mer ytligt, säger Anssi Sovijärvi.


Läs mer här om Well02 


Fakta om WellO2

• WellO2 är en globalt patenterad teknologi som kombinerar ångandning med motstånd vid in- och utandning. Produkten är utvecklad i Finland, lanserades 2016 och har sålts i över 60 000 exemplar.

• WellO2 är ett hygientekniskt andningsredskap för hemmabruk. Syftet är framför allt träning av andningsmuskulaturen och luftvägarna genom ett justerbart motstånd i kombination med inandning av varm ånga.