Annons Innehåll från Visit Denmark

Upplev Vesterbro och Köpenhamns själ

Camilla van Deurs, arkitekt.

Den gamla arbetarstadsdelen Vesterbro har genomgått en förvandling de senaste åren och är i dag ett av Köpenhamns mest levande områden. Stadsarkitekten Camilla van Deurs menar att det är här, på gatorna runt Kødbyen, man hittar Köpenhamns själ.

Köpenhamns Red Light District är numera ett trendigt område med restauranger, butiker och renoverade bostäder. I hjärtat ligger Kødbyen, Köpenhamns meatpacking district, där trendiga reklambyråer och bryggerier trängs med köttproducenter och kaféer. Bostäderna har rustats upp och nya butiker har slagit upp portarna, samtidigt som mycket av det gamla Vesterbro finns kvar. Och det är just blandningen och det gamla och nya Köpenhamn som fascinerar arkitekten Camilla van Deurs.

– Det som är fantastiskt på Vesterbro är att man fortfarande hittar den stadsdel som en gång fanns. Här finns krogarna där man dricker öl, spelar kort och röker, liksom porrbutikerna och nattklubbarna. När man slår ihop det gamla, ruffiga Vesterbro med något väldigt hippt, då får man en intressant urban vibe, säger hon.

Vesterbro har sedan 1990-talet fått ett rejält ansiktslyft i samband med "byförnyelsen" i Köpenhamn, ett omfattande investering för att skapa bättre bostäder, fler företag och färre arbetslösa i socialt utsatta områden. Många av de trånga arbetarbostäderna har renoverats och slagits ihop till större och mer familjevänliga bostäder vilket har förändrats sammansättningen av människor som bor på Vesterbro, förklarar Camilla van Deurs.
– Samtidigt finns den gamla köttindustrin kvar. Hit går alla Köpenhamnare när de behöver slipa knivar eller köpa ingredienser till en god gryta, allt som har med matlagning att göra. Vesterbro arbetar med att bevara det gamla så att inte allt blir kaffe latte. Det gillar jag verkligen, säger hon.
Förutom Kødbyen med dess restauranger och nattliv, vill Camilla van Deurs lyfta fram Enghaveparken som ursprungligen ritades av den danske designern Arne Jacobsen. Nu har parken fått en ny, innovativ landskapsarkitektur. Bara några kvarter därifrån ligger Tove Ditlevses skola, uppkallad efter den danska författarinnan som bland annat skrev dikten Barndomens gåva.
– Staketet runt skolan har rivits ner och lekplatsen är numera en del av gatumiljön. I takt med att fler barnfamiljer har flyttat till Vesterbro finns det ett större behov av skolor och lekplatser i området, men samtidigt är det väldigt ont om plats. Då får man hitta nya, kreativa lösningar, säger Camilla van Deurs.


Längre norrut, på andra sidan Vesterbrogade, ligger pittoreska Værnedamsvej. Här finns flera små kaféer, butiker och gallerier som för tankarna till en bakgata i Paris. Längs Istedgade finns också ett flertal gallerier för den konstintresserade, och i området kring det gamla Carlsberg-bryggeriet finns spännande arkitektur. Men det allra bästa tipset för att upptäcka Köpenhamns själ, är att helt enkelt traska omkring och utforska nya platser, menar Camilla van Deurs.
– Det är så man hittar ett litet kafé eller något annat smultronställe. Det är först när man rör sig lite längre från de upptrampade stigarna som man känner sig som en riktig Köpenhamnare, säger hon.


Bo i köpenhamn


Arp Hansen Hotel Group

Arp hansen är en kedja med kvalitetshotell. Bland annat Köpenhamns enda temahotell, Tivoli Hotel & Congress Center – en plats som andas Tivoli från källare till takterass. Det är ett stilsäkert och lyxigt hotell i centrum nära Tivoli. Här finns bland annat fitness center, pool och flera olika högklassiga restauranger. En plats för både familjer och par som vill koppla av

Boka en minisemester för hela familjen från 1090 DKK per rum.


Copenhagen Marriott Hotel
Copenhagen Marriott är känt för sitt unika läge i hjärtat av Köpenhamn. Upplev den perfekta blandningen av storstadsemester och badsemester. Bada och sola på hamnbadet precis utanför dörren, hyr paddelboard, kajak eller ta en tur i en av stadens kanalbåtar.

Spara 25% och få en gratis frukost när du bokar hos Copenhagen Marriott Hotel. Gratis avbokning.

Scandic Falkoner
I teaterdistriktet Fredriksberg ligger detta nyrenoverade hotell som är fyllt av en härlig atmosfär och med en uppskattad restaurang och en fantastisk bar där många teaterbesökare inleder eller avslutar kvällen. Nära till centrum och framförallt till de många scenerna i området.
Boka nu från 995 DKK per natt, inklusive frukost. Gratis avbokning.


Villa Copenhagen

Innanför väggarna på det gamla postkontoret från 1912, ovanför Hovedbanegården, gömmer sig Köpenhamns senaste lyxhotell; Villa Copenhagen. De slog upp dörrarna så sent som 1 juli och välkomnar gästerna med en elegant nordisk stil, en underbar gård, restaurang och bar samt en uppvärmd utomhuspool med utsikt över Tivoli.


Boka från 1295 DKK per natt från juli till september, inklusive frukost och inträde till Tivoli.

Danhostel Copenhagen City
Danhostel Copenhagen City är ett 5-stjärnigt hostel med hela stadens utbud precis utanför dörren.

Spara 20% på din sommarsemester inklusive gratis parkering.

Radisson Collection Royal Hotel
Världens första designhotell finns i Köpenhamn. Detta fantastiska hotell är ritat av den legendariske Arne Jacobsen och byggt 1960. Här finns förutom de vanliga rummen ett antal sviter som är resmål i sig. Bland annat det ikoniska rum 606 som är bevarat som Arne Jacobsen designade det för 60 år sedan.

Boka nu och spara upp till 25% per bokning fram till den 25 augusti.


Uppleva i Köpenhamn

Tivoli
Inget besök i Köpenhamn är riktigt komplett utan ett besök på klassiska Tivoli. En av världens mest klassiska och äldsta nöjesparker. Den har utvecklats genom alla år, men håller stadigt fast vid den unika känslan som bara finns just där.


Upplev magiska Tivoli i centrala Köpenhamn, med mer än 30 åkattraktioner, säsongsevenemang och ett stort utbud av restauranger

Köpenhamn zoo
Kasta dig ut i vilda naturupplevelser mitt i Köpenhamn. Här finns djur från hela världen i en härlig miljö redo att upplevas.


Besök de ikoniska pandorna och träffa över 4000 andra djur på Köpenhamn Zoo. En hel värld väntar på att upptäckas


Ta dig runt i Köpenhamn

Metro
24 timmar per dygn, 7 dagar i veckan. Du kan alltid åka med Metron i Köpenhamn, nästan vart du än ska ta dig. Det är en modern förarlös transport som är miljövänlig, snabb och säker. Köpenhamn har ett fullt integrerad biljettsystem för kollektivtrafik, vilket gör att du även kan åka tåg och buss på din Metro-biljett.


Läs mer om Köpenhamns Metro


Ta dig till Köpenhamn


Öresundsbron
Den enkla vägen till Köpenhamn är över bron. Vad tar du med dig hem igen? Med Öresundsbron blir vägen till Danmark lika praktisk som enkel.

Läs mer och hitta ditt pris här

Forsea
Världens första högintensiva färjelinje med batteridrift går mellan Helsingborg och Helsingør. Utomlands är nära. 20 minuter, längre tid tar inte båtresan över Öresund, med världens största eldrivna färjor. Du får en energigivande paus på vägen och ett litet äventyr till havs.


Läs mer och hitta din avgång här