Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Annons Innehåll från UC

Experten: Så fungerar en kreditupplysning

Kreditupplysningarna dyker upp med jämna mellanrum, men många är osäkra på vilken funktion de fyller. Richard Damberg, kreditexpert på UC, reder ut begreppen.

Som privatperson kan kreditupplysningen nästan verka skrämmande – vem är det som vill ha information om mig, och varför?

– Det måste alltid finnas ett skäl för att någon tar en kreditupplysning. Det kan exempelvis vara en bilfirma som tagit en kreditupplysning innan ett billån beviljas. Det är alltid bra att kolla vem som frågar, säger Richard Damberg, kreditexpert på UC.
Syftet med en kreditupplysning är att en kreditgivare ska få en ögonblicksbild av din ekonomiska situation. Det kan exempelvis vara en teleoperatör som du ingår avtal med, en hyresvärd som vill försäkra sig om din betalningsförmåga, eller en bank som vill dubbelkolla att du inte har några betalningsanmärkningar.

Databas över vår ekonomi

UC samlar in all relevant information om ditt civilstånd, vilka företag du äger och hur din ekonomi ser ut, detta för att ha en ständigt uppdaterad informationsdatabas som exempelvis banker kan ta del av. Databasen innehåller information om alla svenska medborgare över 16 år, helt i enlighet med den så kallade Kreditupplysningslagen.
Pappret som skickas ut i brevlådan är enbart en kopia på den kreditupplysning som begärts ut. Det kan vara svårt att greppa nyttan med en kreditupplysning för gemene man, men det är faktiskt ett verktyg med många fördelar. Richard Damberg förklarar:

– Kreditupplysningen är till för att skapa bättre tillit mellan olika parter. Genom att ha tillgång till finansiell information är det betydligt lättare att fatta ett snabbt beslut om en viss person kan få kredit eller inte. Du kan dessutom lätt byta bank eftersom alla har tillgång till samma data.

Ingen fara med flera kreditupplysningar

Det är lätt att se framför sig en situation där systemet inte fungerar på det sättet. I många andra länder saknas den här typen av transparens, vilket innebär att tilliten beror på andra faktorer. Detta kan snabbt öppna för skepsis och korruption.
Samtidigt finns det en utbredd bild av att många kreditupplysningar per automatik skulle skapa sämre kreditvärdighet hos den enskilde individen, men Richard Damberg poängterar att det är en parameter bland många.

– I fall du har en ordnad ekonomi utan betalningsanmärkningar är det ingen fara. Det är hela ditt ekonomiska liv som sammantaget ger en score, alltså kreditvärdighet. Vad kreditgivaren sedan gör med informationen är helt upp till dem. Vår uppgift är bara att tillhandahålla korrekta uppgifter. Det är alltså inte vi på UC som nekar någon ett lån, avslutar Richard Damberg.