Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Annons Innehåll från UC

Detta händer när någon tar en kreditupplysning på dig

Därför kommer kreditupplysningen i brevlådan.

Som privatperson kan det vara svårt att förstå varför kreditupplysningar finns. Och vad händer egentligen om man får en betalningsanmärkning? Så här går processen till bakom kulisserna.

Ett hållbart ekonomiskt samhälle är viktigt. En hög nivå av öppenhet och transparens innebär att vi enkelt kan byta bank eller ta kontakt med en ny kreditgivare. Genom kreditupplysningen från UC har alla i systemet nämligen tillgång till samma information.
– Vi har ett av världens mest träffsäkra scoresystem, säger Richard Damberg, kreditexpert på UC. Vi har tillgång till väldigt mycket information här i Sverige, och våra scoremodeller har förfinats under drygt 40 års tid.

UC:s uppgift är att sammanställa och tillhandahålla finansiell information om alla privatpersoner och företag i Sverige. Så länge man har koll på sin egen privatekonomi så behöver inte kopian på kreditupplysningen vara skrämmande. Men hur fungerar det om man får en betalningsanmärkning?

Betalningsanmärkning inte kvar för evigt

Att få en betalningsanmärkning som privatperson kan vara mycket frustrerande eftersom det riskerar att sätta käppar i hjulet för en rad andra ekonomiska ärenden i vardagen. Men Richard Damberg menar att det inte behöver betyda att världen går under.
– I kreditupplysningen framgår det vilken typ av betalningsanmärkning du har, och du kan få en bra kreditscore ändå. Vissa kreditgivare, som till exempel banker, lånar i regel inte ut pengar till folk med betalningsanmärkningar, men ibland går det att göra undantag beroende på vad det är för betalningsanmärkning.
Richard Damberg poängterar att det alltid är upp till banken eller annan kreditgivare att fatta beslut – UC har bara en skyldighet att ta med all information i sin kreditupplysning.

– En betalningsanmärkning kan vara jobbig, men man får komma ihåg att den försvinner efter tre år.

Koll på privatekonomin

UC har ett viktigt samhällsansvar genom att bidra till att medborgare undviker överskuldsättning och tar hand om sin privatekonomi.
– Ett bra tips är att logga in på minuc.se och beställa en rapport om dig själv. Då ser du exakt vad som finns registrerat och vad du har för kreditvärdighet. Vi har också tagit fram en egen tjänst, Kreditkollen, där du kan följa ditt score och få tips på hur du kan förbättra din privatekonomi, avslutar Richard Damberg.