Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
ANNONS Innehåll från Toyota

Kompomisslös SUV – utan halvmesyrer

En sofistikerad bil för moderna städer.

Och samtidigt: En modell som rustats för tuffa äventyr långt bortom alla asfaltsvägar.

Nu presenterar Toyota en helt ny generation av suven RAV4.

– Den är kompromisslös – det finns inga halvmesyrer, säger designchefen Tatsuya Sonoda.

Läs mer om nya Toyota RAV4

 

1994 presenterades den första generationen av RAV4. Det blev en viktig bil som gjorde ett starkt avtryck i bilvärlden. RAV4 anses nämligen av många vara den modell som skapade hela crossover-segmentet.

Fyra generationer RAV4 har passerat sedan dess och har de varit alla trogna grundkonceptet. När den femte generationen av Toyota RAV4 nu presenteras har målet med designen varit att skapa en bil som inte liknar något vi sett tidigare.

– Den kanske allra viktigaste delen i framtagandet av en ny modell är att föreställa sig hur människor ska känna när de sätter sig i bilen. Jämfört med tidigare modeller så ville vi med nya RAV4 skapa en SUV med starkare karaktär och en robust, stolt och självsäker design, säger Tatsuya Sonoda, chefsdesigner för nya RAV4 på Toyota.

Från en skiss till färdig bil

Designkonceptet för nya RAV4 kallas "adventure & refined", vilket återspeglas i ett robust yttre som uppmuntrar till äventyr i kombination med ett sofistikerat uttryck som för tankarna till moderna storstäder. I lanseringsfilmen för nya RAV4 berättar Sonoda om resan från första tanke och skiss till färdigt resultat, något som han menar är en alldeles speciell upplevelse för en designer.

– De första skisserna gör vi alltid med penna och papper. Därefter utvärderas idéerna och vi gör ett vägval innan vi gör ut en digital modell. Den första versionen av bilen tillverkas i lera. Steg för steg så närmar vi oss gradvis den slutgiltiga modellen genom nära samarbete med ingenjörerna för att optimera den in i minsta detalj. Genom att arbeta på det här sättet så kan vi kontinuerligt förbättra utförandet och designen, säger han.

Byggd på ny plattform

Nya RAV4 är byggd på TNGA-plattformen, Toyota New Global Architecture, som har utvecklats för att ge föraren den optimala upplevelsen bakom ratten. I grunden menar Sonoda att det är tack vare TNGA som nya RAV4 är så kompromisslös. Ett robust yttre med kraftfulla linjer reflekterar en självsäker attityd, tillsammans med en högkvalitativ interiör och teknik i världsklass.

– TNGA-plattformen öppnar upp för större möjligheter och flexibilitet när det kommer till designen. Nya RAV4 är utrustad med en längre och bredare hjulbas som ger en lägre tyngdpunkt, vilket utgör själva grunden för den starka SUV-karaktären, säger Tatsuya Sonoda.

Självladdande hybrid

Tack vare den nya självladdande 2,5 liters hybriddrivlinan slipper man kompromissa, varken med effekt eller räckvidd. Och nya Toyota RAV4 passar lika bra i städer med stränga utsläppskrav, på breda motorvägar och på öppna landsvägar under utmanande förhållanden. Den nya bilen är även utrustad med det innovativa säkerhetspaketet Toyota Safety Sense, som både ger en högre säkerhet och en avkopplad körupplevelse.

Den kanske absolut viktigaste delen av designprocessen, fortsätter Sonoda, är att visualisera kunden framför sig. Framförallt den känsla och det uttryck man ska ha när man sätter sig i bilen.

– Jag föreställde mig att oavsett vart man än var på väg – hem, på väg till jobbet eller ut på landet – så skulle man kunna känna hur äventyret väntade, avslutar Sonoda.

 

Läs mer om nya Toyota RAV4