Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Annons Innehåll från Telge Energi

Därför är solceller en bra investering – och så kan du finansiera anläggningen

Det finns många anledningar att installera en solcellsanläggning, en av dem är att det är en bra affär både för plånboken och klimatet. 

EXTERN LÄNK Hitta rätt solcellspaket för dig


Fördelarna med att hänga på trenden att installera en solcellsanläggning på ditt tak är många.

Du kan till exempel bli helt eller delvis självförsörjande och du gör det aktiva valet att bidra till omställningen av energisystemet och till att uppnå regeringens klimatmål – samtidigt som du får ersättning.


Process och avkastning

Vi tar det från början: En eller två dagar innan installationen startar kommer material hem till dig och monteringen tar vanligtvis omkring tre dagar.

Solpanelernas förväntade livslängd? Minst 25 år.

Avkastningen beror självklart på systemets storlek men ligger runt fem och tio procent per år. Och när anläggningen är betald fortsätter solcellerna att producera gratis.


”Kunde spara pengar redan från första månaden”

Men hur kan man finansiera sin anläggning? Här finns det flera alternativ.

– Vi brukar rekommendera att börja gå till banken för att se om det finns möjlighet att baka in det i något bolån. Vi har ett exempel på en kund som kunde sänka sina månadsavgifter för förbrukningselen från första dagen. Med ett banklån med bra ränta kunde hen spara pengar redan från första månaden, säger Peter Wigren, solcellsrådgivare på Telge Energi.


En trygghet för banken

Något annat att tänka på är att grönt avdrag sänker arbets- och materialkostnaden för installationen med 15 procent (max 50 000 kronor per person och år).

Om du har pengar på ett sparkonto med låg avkastning är egen finansiering är fördelaktigt sätt att finansiera en del av beloppet.

Och solceller kan faktiskt vara ett sätt att spara pengar eftersom du får ungefär fem till tio procent på pengarna.

– Vissa banker har också så kallade sollån, de ser ofta positivt på installation av solceller, både med tanke på klimatfrågan och att det genererar pengar vilket är en trygghet för banken.

Om man inte har möjlighet att finansiera installationen via banken har Telge Energi finansieringslösningar som man kan prata med dem om.

– Det är vårt jobb som rådgivare att ge kunderna en rättvis bild, säger Peter Wigren.


EXTERN LÄNK: Hitta rätt solcellspaket för dig